Illegális fakitermelésFeljelentették a Schweighofert

2015. október 22., csütörtök, Közélet

Súlyos vádakat fogalmazott meg tegnap Bécsben napvilágot látott jelentésében az egyesült államokbeli Environmental Investigation Agency (EIA) az osztrák Holzindustrie Schweighofer ellen. A nemzetközi tevékenységű civil szervezet nem kevesebbet állít: a cégóriás jelentős mennyiségű, törvénytelenül kitermelt fát dolgoz fel romániai telepein. A jelentés nyomán a World Wide Fund for Nature (WWF) romániai szervezetének képviselői feljelentették az óriásvállalatot az uniós előírások be nem tartása miatt. 

  • Környezetvédő aktivisták bécsi sajtótájékoztatója
    Környezetvédő aktivisták bécsi sajtótájékoztatója

 A bécsi sajtótájékoztatón a EIA képviselőin kívül a WWF, valamint a romániai Agent Green szervezet vezetője is részt vett. Alexander von Bismarck, az EIA ügyvezető igazgatója a szervezet angol nyelvű közleménye szerint egyebek mellett a törvénytelen romániai erdőkitermelések egyik jelentős irányítójaként nevezte meg a Holzindustrie Schweighofert, amely jelenleg mintegy negyven százalékát dolgozza fel az országban kitermelt fának. Elmondása szerint erre kétségtelenül rámutatnak a két év alatt gyűjtött információk, melyeket az Utolsó erdők ellopása címet viselő jelentésükbe is belefoglaltak. Von Bismark egy kronológiai beszámolóval is szolgált arról, hogy az EIA, valamint az Agent Green szervezetek aktivistái több rendben is nemzeti parkokból kivágott rönkök útját követték, amelyek végül az osztrák vállalat telepein kötöttek ki, illetve a fűrészüzemek alkalmazottait is sikerült rejtett kamerával tetten érniük, amint a kétséges eredetű faanyag átvételébe beleegyeztek. A jelentés szerint egyébként a Romániában kitermelt fa mintegy fele törvénytelenül kerül kivágásra, és ennek jelentős hányadát pont a Holzindustrie Schweighofer veszi át, illetve feldolgozottan továbbítja mások mellett az Európai Unió államaiba. A EIA-dokumentum ugyanakkor felidézi, hogy a hazai bútorgyártásnak is komoly károkat okozott a Schweighofer vállalat megtelepedése Romániában. Minisztériumi adatok szerint megközelítőleg 50 ezer munkahely megszűnését jelentette. A jelentés továbbá a vállalat által fenntartott ausztriai alapítvány, a Schweighofer Privatstiftung kapcsán megállapítja, hogy mások mellett ezen keresztül jelentős adókedvezményekben részesül a vállalat, illetve romániai nyereségének meghatározó részét egy egész céghálózaton keresztül „menekíti” ki Romániából.
Gabriel Păun, az Agent Green vezetője, valamint Csibi Magor, a WWF romániai szervezetének programigazgatója a romániai fakitermelés kapcsán rámutatott: szervezett bűnözésben érdekelt csoportokon keresztül jut el a faanyag jelentős része az Európai Unió különböző országaiba, és ezt a folyamatot egyelőre sem az uniós, sem a nemzeti törvénykezés nem volt képes megfékezni. Păun szerint Európa szűz erdeinek kétharmadáról van szó, amelyek mostanra végveszélybe kerültek. Csibi Magor szerint a magas szintű fafeldolgozásnak elviekben gazdasági fejlődést, a helyi közösségek gyarapodását, valamint az államkassza számára jelentős bevételt kellene hoznia, ezzel szemben mostanra néhány jelentős feldolgozó uralja a piacot, és ezek célja a minél magasabb nyereség, míg az erdők és az ökoszisztéma megőrzése a legutolsó szempontok egyike. Csibi beszámolt arról is, hogy a WWF a jelentésben foglalt információk alapján panaszt nyújtott be a Holzindustrie Schweighofer ellen az osztrák szövetségi erdőügyi hatóságokhoz, vizsgálatot kérve, mivel szerintük a vállalat megsértette a fakereskedelemre vonatkozó európai egyezményt. Ez a 2013-ban elfogadott egyezmény tiltja egyebek mellett a törvénytelenül kitermelt fa felhasználását. „A WWF eddig a romániai erdők megmentéséért harcolt, elérve, hogy 25 ezer hektár a világörökség részévé válhat, most viszont alapos vizsgálat szükséges a jelentésben megfogalmazott súlyos vádak nyomán” – magyarázta Csibi Magor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 368
szavazógép
2015-10-22: Közélet - :

Magyarországi támogatás

Budafok-Tétény önkormányzata arra kéri a magyar települési önkormányzatokat, hogy gyújtsanak őrtüzet a szolidaritás jeléül a székelyföldi autonómia támogatására szombaton 17.45 órakor. A felhívást  Karsay Ferenc, a kerület polgármestere és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő fogalmazta meg: „a székely zászlót szolidaritásból elsőként kitűző” Budafok-Tétény önkormányzatának szervezésében szombaton őrtüzekkel és fényszórókkal hívják fel közösen a figyelmet arra, hogy Székelyföld „földrajzilag is létező, nem csupán virtuális egység”. A szolidaritási kezdeményezés, felhívás fővédnöke Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
2015-10-22: Közélet - Fekete Réka:

Egy nap a menekültekkel (A Máltai Segélyszolgálat Hegyeshalomnál)

„Nem tudjuk pontosan, honnan, milyen indíttatásból, esetleg milyen irányítás alatt jönnek a menekültek, de az biztos, hogy úton vannak, ködös, párás, esős időben, alig néhány fokos hidegben, olykor két-három gyermekkel, sárosan, esőázottan. Úgy gondolom, nagy bajban vannak, amikor így elindulnak, azt sem tudják, hová jutnak el, mi várja őket ott” – véli Csatlós László vállalkozó, aki a Mikóújfalusi Máltai Segélyszolgálat önkénteseként tizenegy   csapattársával együtt múlt héten egy napot segédkezett a menekültáradat egyik nagy gyűjtőpontján, Hegyeshalomnál.