A magyar költészet napja

2008. április 12., szombat, Irodalom

Nagy költészet örökösei vagyunk — mondotta még a hatvanas években, sikerei csúcsán a szovjet-orosz költészet ,,utazó nagykövete", Jevgenyij Jevtusenko.

Természetesen, az orosz költészetre értette, de úgy gondolom, ezt április 11-én, a magyar költészet napján a huszadik század egyik legnagyobb költője, József Attila születésnapján minden különösebb túlzás, euforikus nagyotmondás nélkül a magyar költészetről is elmondhatjuk. Tájainkon a magyar nép zivataros századaiban, a történelmi haláltánc egymást leköröző jeleneteiben, már az első jelentékeny s még latinul író magyar költő, Janus Pannonius sorsa összefonó­dott, méghozzá szétszálazhatatlanul fonódott össze verseivel. Még nyilvánvalóbb ez a már magyarul író, kalandos életű Balassi Bálint esetében, de sors és mű nyomasztóan kapcsolódik össze a tragikus sorsú költő és hadvezér, Zrínyi Miklós esetében is, nem is beszélve az elmúlt két évszázad legnagyobb magyar költőiről, Petőfi Sándorról és Ady Endréről, akiknek verseit meghatározza tragikus lényeglátásuk és nem kevésbé tragikus sorsuk, mint ahogy sorsukat is meghatározzák, méghozzá nemegyszer katartikus és döbbenetesen bekövetkező, versbe írt jóslataik. De gondoljunk a névtelen, nádasokban bujkáló igricekre, a török hódoltság bujdosó dalnokaira, a Bécsben költészetet teremtő testőrírókra. Kár folytatni, világos, hogy sorsukba belejátszanak a verseiket meghatározó fene fátumok. Hogy a magyar történelem tragikusan ismétlődő epizódjai mégsem temetik maguk alá a költőket, az tehetségük mellett elszántságukat és erejüket is bizonyítja. Ahogyan Petőfi máig ható érvénnyel megfogalmazta: szabadság, szerelem, e kettő kell nekem. De abból sem csinál titkot, hogy a sorsát és verseit behatároló két kitüntetett fogalom közül melyiket részesíti előnyben. Ami mindig is hiánycikk volt a nem létező magyar börzén: a szabadságot. A magyar költészet a szabadság igézetében fogant, noha nagyon sokszor, Nagy László lidércnyomásosan telibe találó szavaival: vért akart az ábránd. (Nagyon sokszor, ez sem titok, a költők vérét is…) Ez a szabadság vonzáskörében alakuló tragikus ábránd s a nem létező vagy nagyon is létező vér hitelesíti azután a magyar költészetet. Amely vitathatatlanul nagy költészet. És az örökösei vagyunk, ami nem kevés felelőséggel jár…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1451
szavazógép
2008-04-12: Kultúra - Simó Edmund:

A szobortábor a mennybe megy?

Ennyi maradt Petrovits István 1986-ban készült Béke jelképe című alkotásából
Több mint húsz évvel ezelőtt, 1986 szeptemberében nyílt meg először festői környezetben az első kovásznai szobortábor. Nagy ambíciók, szép tervek, álmok valósultak meg akkor, és a szoborpark tíz alkotással, fa- és kőszoborral gazdagodott.
2008-04-12: Irodalom - x:

Oravecz Imre: A megfelelő nap

Vékony, fátyolszerű, szűz hó,
éjjel esett, az elpiszkolódott régire,
szinte nincs szívem söpörni,