Orbán alkalmasabb miniszterelnöknek

2008. április 12., szombat, Világfigyelő

Az elmúlt havi adatokhoz képest hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Gyurcsány Ferenc jelenlegi kormányfővel szemben Orbán Viktor egykori miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére — derült ki a Századvég-Forsense közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből.

A március második felében végzett kérdőíves kutatás azt mutatta, hogy a válaszadók 37 százaléka a Fidesz elnökét, 27 százalékuk pedig Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak a kormányfői posztra, amely érték már második hónapja változatlan — közölte a cég.

A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig mintegy 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

A két politikus imázsprofilját vizsgálva a kutatás azt az eredményt hozta, hogy a megkérdezettek iskolai végezettségének emelkedésével csökken a két pártvezető megítélése közötti különbség. A fél évvel ezelőtti, ugyanebben a témában végzett felméréshez képest ugyanakkor a felsőbb iskolai végzettségűek között romlott Gyurcsány Ferenc imázsprofilja, azonban kedvezőbb a nagyobb településeken élők körében, míg Orbán Viktort a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusabbnak.

A fővárosban élők — az országos tendenciával ellentétesen — továbbra is az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg a kormányfőt, mint a Fidesz elnökét. Különösen igaz ez az ,,újító szellemű" és az ,,inkább hosszabb távon gondolkodó" jellemzők esetében. Ezzel szemben Orbán Viktor csak ,,az emberek gondjaira odafigyelő" kategóriában kapott kiemelkedően sok említést a budapestiektől.

Az életkor tekintetében Gyurcsány Ferenc megítélése is jobban megosztja a megkérdezetteket, mint az Orbán Viktoré. Ez arra vezethető vissza, hogy a legidősebb korosztály körében sokkal jobb a hivatalban lévő miniszterelnök imázsa, mint a fiatalabb korcsoportok esetében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 762
szavazógép
2008-04-12: Világfigyelő - x:

Antifasiszta demonstráció és rohamrendőrök

Az a dolgom, hogy itt legyek, és mindenkit arra hívjak fel, hogy itt legyen — mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tegnapi, Hollán Ernő utcai antifasiszta tüntetésen részt vevők gyűrűjében.
2008-04-12: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Faludy György-emléktábla
Faludy György író, költő tiszteletére avatott emléktáblát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az alkotó egykori, Szent István körúti lakóházánál tegnap, a Magyar Költészet Napján Budapesten.