Hírbörze

2015. november 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Növekvő háromszéki vendégforgalom
Az év első felében mintegy 15 százalékkal, 38 ezerre nőtt a Háromszékre érkezett turisták száma a tavalyhoz képest. A megyei statisztikai hivatal jelentése szerint többségük külföldi (86 százalék), ennek fele magyarországi, a német turisták aránya 10 százalék. 

A valamivel több mint öt és félezer szálláshelyen 108 szállásadó osztozik, a kihasználtság 43,7 százalékos volt, ez is növekvőben a tavalyhoz képest (35 százalék). Összesen 173 ezer éjszakát töltöttek itt a turisták, ez közel egyötödével több, mint tavaly az első fél évben.


Bővült az ipari termelés
Két és fél százalékkal nőtt az ipari termelés az első három negyedévben, a húzó ágazatnak a feldolgozó ipar bizonyult, legnagyobb mértékben, 7,9 százalékos arányban a tartós használatú tárgyak előállítása bővült. A nyersanyag-kitermelésben, illetve az energetikai ágazatban azonban visszaesés tapasztalható – közli a statisztikai intézet. S Ugyanakkor az év első kilenc hónapjában Románia exportja 40,9 milliárd euróra rúgott, miközben a behozatal 46,4 milliárd eurót tett ki. Vagyis a külkereskedelmi deficit növekvőben, az 5,53 milliárd eurós hiány ugyanis 28,6 százalékkal magasabb, mint a tavalyi hasonló időszakban.


Lehet készíteni a pályázatokat
A fejlesztési miniszter rendelete alapján jóváhagyták a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusra vonatkozó Regionális operatív program általános szabályzatát. Az eligazító bemutatja a programot, menedzsmentjét, a hozzá kapcsolódó állami támogatások rendszerét és az alkalmazható pénzügyi eszközöket, a pályázati felhívásokról szóló információkat, beleértve a finanszírozási kérvények kitöltési és beküldési módját, valamint az ellenőrzési mechanizmusok rövid leírását. A következő lépésben mindenik kiírásnál külön szabályzatot tesznek közzé. A Regionális operatív program az egyike azon hét fejlesztési programnak, amelyet a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban állami támogatás mellett az európai strukturális és fejlesztési alapokból finanszíroznak. A program keret­összege 8,25 milliárd euró, és folytatja a korábbi ciklusban finanszírozott szociális, egészségügyi és oktatási infrastruktúra, a kis- és középvállalkozások, megyei utak, turizmus fejlesztését, ugyanakkor új területként a középületek energiahatékonyságának növelésére, kataszteri felmérésekre és technológiai transzfert szolgáló központokra lehet pályázni.


Fizet a  Volkswagen
A német autógyár ezer dollárt fizet az Egyesült Államokban a gázkibocsátási botrányban érintett minden gépkocsi után, az összeg felét értékjegyben, másik felét pedig a márka koncesszióját ellátók kapják. Ugyanakkor további három év jótállási időt is biztosítanak az autókra. A gyártó hamarosan levélben értesíti az érintett autótulajdonosokat. Így szeretnénk első lépésként visszaszerezni vásárlóink bizalmát – közölte a Volkswagen amerikai részlegének vezetője. Mint ismeretes, a szén-dioxid-kibocsátási botrányban mintegy, az Egyesült Államokban forgalmazott 800 ezer gépkocsi érintett, a műszaki hiba kiküszöbölését a gyártó mintegy kétmilliárd euróra becsülte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2015-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Három és fél millió Dacia

A Renault-csoport bejelentette, hogy a Dacia márka újraindítása óta eltelt tíz évben összesen 3,5 millió gépkocsit értékesítettek. A három és fél millio­modik autót, egy Sandero Stepway modellt az Egyesült Királyságban adták át.
 
2015-11-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Barátosi hétköznapok

Mezőföldi településnek számít Barátos, a helybeliek pedig sorolják a gondokat. „Van nekünk éppen elég bajunk, mert széljárta a mi falunk, nem is olyan népes, mint sok más községközpont, s mégis a régi rendszer idejében két falut is hozzánk kapcsoltak: Orbaiteleket és Pákét. Előnye, hogy aránylag jó a vidék termőtalaja. Úgy tartották a régiek, hogy nem is a mai helyén feküdt Barátos, hanem bent a réten, a Kovászna-patak túlsó felén. Ott állandóan veszélyeztették a gazdaságokat az áradások, áttelepültek a Nagyvíz északi oldalára, ahol azonban jobban ér mindent a Nemere. Itt is volt éppen elég baj a belvizekkel, de egy részét a községvezetés lecsapoltatta. Rég mondogatjuk, hogy mélyfúrást kellene végezni, mert a falu északi szélénél borvíz tört fel egy régi furatból. Az egy dolog, hogy szeretjük a borvizet, de ha így halad a világ, a jó vízre szükség lesz!” Valóban vannak borvízre utaló jelek a falu altalajában, beszéltünk erről Kerestély Csaba polgármesterrel, de a mélyfúrások költséggel járnak.