Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Károly herceg a klímaváltozásról

2015. november 25., szerda, Magazin

A brit trónörökös szerint az éghajlatváltozás is a szíriai konfliktus fő okai között van. Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő legidősebb fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója részt vesz és felszólal a jövő heti párizsi klímacsúcson. Károly, aki a rendezvény kapcsán interjút adott a Sky News brit hírtelevíziónak, kijelentette: a szíriai konfliktus klasszikus példája annak, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy problémát elhanyagolnak.
 

„Vagyunk néhányan, akik már huszonvalahány éve megmondtuk, hogy ha (a klímaváltozás) problémáját nem kezeljük, az mind súlyosabb konfliktusokhoz vezet a ritkuló természeti forrásokért, és mind nagyobb nehézségekhez az aszály miatt” – mondta a trónörökös. Hozzátette: a klímaváltozás halmozódó hatásai késztetik vándorlásra az embereket az érintett térségekben.
Károly szerint igen alapos bizonyítékok mutatnak arra, hogy a Szíriában zajló rettenet egyik fő oka is egy öt-hat évig tartó aszály volt, amely miatt a helyi lakosság óriási tömegeinek kellett elhagyniuk földjeiket, mivel egyszerűen kifogytak a vízkészletek, és megsemmisült a termés. A földjeikről elvándorlók egyre nagyobb számban költöztek szíriai városokba, amelyek már egyébként is tele voltak iraki menekültekkel, és ez együtt súlyos nehézségeket okozott – fejtegette a brit trónörökös, aki igen ritkán ad közvetlen sajtóinterjút, és még ritkábban szólal meg a nyilvánosság előtt aktuálpolitikai kérdésekben.
A hétfő este műsorra tűzött beszélgetésben – amelyből a Sky News előzetes részleteket ismertetett – a walesi herceg határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e közvetlen kapcsolat a klímaváltozás és a konfliktusok, a terrorizmus között. Károly szerint az amerikai védelmi minisztérium is csak az elmúlt néhány évben kezdett erre odafigyelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2015-11-25: Magazin - :

Kafka-bemutató Kolozsváron

Franz Kafka Amerika című regénye és más Kafka-szövegek felhasználásával született előadás bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A társulat korábban nem játszott Kafka-művet.
 
2015-11-25: Közélet - :

A Guzsalyas húsz éve (Interjú)

Visszatekintő kiállítással, mesterségbemutatóval és játszóházas foglalkozásokkal ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas. A Míves Házban pénteken 18 órakor kezdődő rendezvényt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere nyitja meg, a mesterségbemutatóhoz Melkuhn Róbert és barátai biztosítják a zenei aláfestést. A rendezvényről és főleg az elmúlt húsz esztendőről az est házigazdáját, Tóth-Birtan Tinkát, a Guzsalyas Alapítvány vezetőjét kérdeztük.