Ki fertőtleníti a rendszert?

2015. december 5., szombat, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Tombol a düh az emberekben megint az állam ellen, mert tisztviselői újból hazudtak és mulasztottak. Most derült ki – közel öt héttel a Colectiv Klubban kitört tűzvész után –, hogy mégsem volt meg minden eszköz a sérültek ellátásához, bizonyos fertőzéseket nem tudtak kivédeni, és ez legalább három fiatal életbe került.

Utólag nagy kapkodás kezdődött, ellenőrzéseket rendelt el és beruházásokat ígér az a kormány, amely amúgy nem tehet erről a helyzetről, hiszen éppen a katasztrófa miatt kitört népharag ültette hivatalba. És mivel a higiénia hiánya valóban ordító szégyen a harmadik évezredben, még Európa peremén is, nekifognak kifoltozni a rozsda- és molyrágta hazai egészségügyet. Egyelőre csak egy lyukat belőle az égési sérültek ellátására vonatkozó protokoll kidolgozásával (mert az sem volt) és steril kezelési körülmények megteremtésével. Illetve – maradjunk a földön – az erre irányuló szándékkal. Ez nagyon szép és helyénvaló, és nem is az a gond vele, hogy afféle eső után köpönyeg jellegű, hanem az, hogy sokkal több sebből vérzik a rendszer.
A több évtizedes elhanyagoltság és spórlás következményeit már nem lehet eltitkolni: sok esetben düledező épületekben, tákolt vezetékek, hámló falak között műtenek az orvosok, a felújítások roppant felületesek és gyatra minőségűek, az eszközök, felszerelések, gyógyszerek sem mindig megfelelőek. A biztosított személyeknek is túlságosan gyakran kell fizetniük valamilyen vizsgálatért, a támogatott orvosságok listája pedig egyre csak rövidül. Mindezek mellett maró gúnynak tűnik a korszerűsítés jegyében bevezetett egészségügyi kártya, amely csapnivalóan működik, hónap elején rendszeresen zavart okoz a rendelőkben. És ami a legkórosabb: nincs elég orvos, nővér, ápoló, takarítószemélyzet, még a nagyobb kórházakban sem. A kivándorlást aligha fogja megállítani a decembertől érvényes 25 százalékos béremelés, hiszen ez csak pillanatnyi fájdalomcsillapítást jelent. A gyógyuláshoz sokkal több kell, és ebből még semmit sem látunk. A jövő évi költségvetésben nagyobb keretösszeget irányoztak elő az egészségügynek az ideinél, de nem tudjuk, hogy ez mire lesz elég, hosszú távú tervezést pedig az alig egyéves, politikai támogatottsággal nem rendelkező kormánytól nem lehet elvárni.
Pedig ami igazán segítene, az éppen a kiszámíthatóság lenne, a tervezett haladás, nem a tűzoltó jellegű beavatkozás. Előre kellene látni nem csupán a következő béremelést – ez is fontos, e téren is hatalmas lemaradást kell behozni –, hanem azt is, ahogy alapjaiból, következetesen, kitartóan felépül egy átgondolt, a szükségleteknek megfelelő, a kor követelményeihez igazodó, fejleszthető egészségügyi rendszer, amelyben a beteget és az orvost is tisztelik. Ehhez elsőként az államgépezetet kell fertőtleníteni. Képes lesz erre valaki?
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 759
szavazógép
2015-12-05: Közélet - Mózes László:

Bevonulás Háromszékre (Dokumentumkötet fotókkal)

Nagy érdeklődés mellett mutatták be József Álmos Bevonulás Háromszékre, 1940 című, újonnan megjelent könyvét tegnap este a Székely Nemzeti Múzeumban. A szerző a kiadvány fényképeiből is vetített, azokról a pillanatokról, amikor a helybeliek virágesővel fogadják a térség településeire érkező magyar katonákat.
2015-12-05: Közélet - :

Elhunyt Juhász Ferenc

Életének 88. évében elhunyt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, a Nemzet Művésze, a Magyar Írószövetség örökös tagja. A költő otthonában, lányai és felesége körében halt meg 2015. december 2-án, szerda éjjel.