Az előadásnak folytatódnia kell

2015. december 5., szombat, Közélet

Nagy mesemondóink „meghosszabbított keze”, az általuk megírt és a saját maga által megálmodott és életre keltett mesevilág jámbor szívű Óriása volt.

Azért óriás és nem királyfi, mert szeretettel csordultig teli szíve csak egy óriástestbe férhetett bele. Azért óriás, és nem herceg, mert szélesre kitárt karjaival 1-től 100 éves korig minden gyereket átölelhetett. Sárkányt is csak a rend kedvéért írt a játékba. Hétfejűt. Mert mosolya így még szélesebb lehetett.
Rendkívüli felelősséggel járó megbízással, mondhatni Küldetéssel jött közénk, olyannal, amely alatt bárki más összeroppant volna, a népmese és a mesemondás iránti szeretetünk lángját kellett életben tartania. Mert az ugye nem kérdés, hogy mi, magyarok a génjeinkben hordjuk a népmesét, de a szokásainkat, hagyományainkat átformálni óhajtó ellenséggel, a hihetetlen ütemben modernizálódó világgal a magunk erejével megküzdeni nem tudunk. Eddig könnyű dolgunk volt. A mesélő Óriás eltéphetetlen köteléket fűzött közénk és őseink, irodalmi és történelmi nagyságaink közé. Ahol kellett, megerősítette ezt a köteléket. Gyermekek, illetve szülők és gyermekek között. A mesemondás emberfeletti képességekkel látta el: a gyermeket felnőtté, a felnőttet gyermekké, a közösséget összekovácsolttá varázsolta. Egy olyan világot teremtett, amelybe mindannyian beletartoztunk. Kicsik és nagyok.
Előadásai a színpadra vitel pillanatában családi összejövetelekké alakultak: amikor és ahol megjelent – pásztor-, király-, Mikulás- vagy guruló templom jelmezben –, ott egy népes család képe elevenedett meg: a mesélő pásztor, király, Mikulás vagy guruló templom történetei valósággal vonzották az embert, aki nem is észlelte, mikor kelt életre a mese, és mikor vált ő is annak szereplőjévé, mi több, hősévé. Megtörtént a varázslat.
Ennek most vége? Azért, mert az óriáskarok mellé az Óriás a Teremtőtől angyalszárnyakat is kapott? Szó sincs róla! Nagy mesemondóinktól, épp az Óriás kiváló tolmácsolásában, az olyan „apróságok” mellett, mint a szeretet, a bátorság, a hűség, az odaadás, azt is megtanultuk, hogy az élet örök. És ez, Isten akaratával, mindenhol, „amint a menny­ben, úgy a földön is”, minden időben, minden gyerekre és felnőttre egyaránt érvényes. Az óriásokra is.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2869
szavazógép
2015-12-05: Közélet - :

Búcsú Nagy Kopeczky Kálmántól (1972–2015)

Nagy Kopeczky Kálmán a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház alapítója és vezetője, rendező, bábszínész, a Tamási Áron Színház színésze életének negyvenharmadik évében eltávozott közülünk.
 
2015-12-05: Közélet - :

„Ma vagyunk, s holnap nincsünk”

Ma vagyunk, s holnap nincsünk, Tamási Ősvigasztalálásból származó szavak: és dübörögnek, és belemarkolnak a lélekbe.
Nincs már közöttünk Nagy Kopeczky Kálmán bábszínész, bábrendező, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház „édesapja”, ő bábáskodott a világrajöttén, s felnevelte. Immár 18 éves, nagykorú. Így elengedte. Végleg?