Építkezik az ortodox egyház

2016. január 5., kedd, Közélet

A kormány 2016-os költségvetésében nem különítettek el pénzt templomok építésére, a döntés nem mindenki tetszését nyerte el. Ennek ellenére, úgy tűnik, az ortodox egyháznak megvannak az anyagi lehetőségei, a megyénkre vonatkozó tervek között a Kovászna és Kommandó közigazgatási területére építendő létesítmények is szerepelnek.
 

  • Ortodox templom Kovásznán. Albert Levente felvétele
    Ortodox templom Kovásznán. Albert Levente felvétele

Kovásznán kolostort is magában foglaló szerzetesi központot, Kommandón vakációs házat építenek. Mindkét tervet Kovászna és Hargita Megye Ortodox Püspöksége kezdeményezte. A két létesítmény a Kommandóról Ölvesbe vezető út mentén épül meg. Lényegé­ben egy intézményt alkotnak majd, csupán az út választja el őket – ugyanis annak bal oldala Kovászna belterülete, jobb oldala pedig Kommandóé.
Kovászna Kommandó melletti „negyedében” 1996-ban kezdődtek el az építkezések. Vajnafalvi polgárok több házat húztak fel engedély nélkül. A kovásznai polgármesteri hivatal és a megyei tanács sokáig nem tudott megegyezni abban, hogy kinek kell eljárnia a jogsértők ellen. A problémát huszárvágással oldották meg: a közel 50 hektáros részre elkészítették az övezeti területrendezési tervet (PUZ), a körzet belterületté vált. A terv szerint ide a tájba illő hétvégi házakat lehet építeni.
Az új helyzetet kihasználva egy kovásznai cég megvásárolta egy kommandói illetőségű polgár teljes birtokát – ez részben kommandói, részben kovásznai területen fekszik. A 13 hektárt felparcellázta, majd hétvégi házak építésére eladta. Egy parcellát az ortodox egyház számára ajánlottak fel, nem tudni, adományként-e, szimbolikus összegért-e vagy valós értékének az árán. Ide épül most az ortodox kolostor és a vakációs ház.
A jelenlegi területrendezési terv nem teszi lehetővé kolostor építését a körzetben, így a püspökség ennek megváltoztatását kérte. Már megtették az első lépéseket a környezetvédelmi hivatalnál, ahol úgy látták, nem szükséges környezetvédelmi engedély kibocsátása. A módosítást Kovászna helyi tanácsának kell elfogadnia, miután az urbanisztikai bizottság jóváhagyta azt. A városházán még nem tárgyaltak az igényről, Kommandón nem is tudnak az üdülőház építésének tervéről.
Kommandón 2000-ben erősítették meg az ortodox jelenlétet, december 12-én felszentelték a falu fából készült, Keresztelő Szent János védelmébe ajánlott görögkeleti templomát. Az ortodox egyházi írások szerint a világháborúk közötti időszakban már állt Kommandón egy görögkeleti kápolna, amelyet 1940-ben a magyarok romboltak le. 2013-ban a Gyurka-részen állítottak ortodox fakeresztet. 2014. július 22-én egyszerre három fakeresztet is szenteltek a község körzetében: egyet a faluban, egyet a Nagy-Bászka völgyében, a Mikában lévő erdészháznál, egyet pedig a Szloboda erdőrészen.
A 2011-es népszámlálás adatai szerint Kommandó összlakossága 1006 fő, 52-en vallották magukat román nemzetiségűnek, 55-en ortodox vallásúnak.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1624
szavazógép
2016-01-05: Közélet - Iochom István:

Börtönben marad Beke István

Tegnap délelőtt a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék zárt ajtók mögött tárgyalta le a Beke István Attila harmincnapos vizsgálati fogságának meghosszabbítása ellen benyújtott második fellebbezését a 2015/2/8032-es számú bűnügyi iratcsomó kapcsán.
2016-01-05: Máról holnapra - Mózes László:

Homályban

Közveszélyt jelent Beke István szabadlábra helyezése a legfelsőbb bíróság szerint, ezért a kézdivásárhelyi férfi előzetes letartóztatásban marad – rendelkezett jogerősen tegnap a bukaresti ítélőszék. A legfelsőbb bíróság ezzel megerősítette a bukaresti táblabíróság korábbi, a vizsgálati fogság meghosszabbítására vonatkozó határozatát. A román hírcsatornák emlékeztettek: Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét „bombamerénylet előkészítésével” gyanúsítja a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság.