Háromszéki kalauz (55.)A Keleti-Kárpátok jobbára ismeretlen főgerince

2016. január 19., kedd, Faluvilág

A Keleti-Kárpátok tulajdonképpeni főgerince a Zágon területére eső Tisztás, Laposbérc-Kaskút övezetében írja le nagy kanyarját. Ezen a vízválasztón halad a régi piros sáv főgerincjelzés igen megviselt szakasza. Ezt a szép gerinc-turistautat a Háromszéki medence, illetve Zágon irányából a Nagy-Zágon patak (nevezik Dékán völgyének is) völgyfejét érintő erdőkitermelő úton lehet megközelíteni.

Délkeletről az Ivánbérc-Gelesztás pusztája felől érhető el vagy pedig a Nagy-Darnó völgyéből (lásd majd a következő, 56. vázlatrajzot is) a Cseres-pataki erdőipari útról, de tudni kell, hogy a Cseres-patak felső folyását Ingoványpatak néven ismerik a környékbeliek. Fenn, az élen elterülő hegyi legelőkön a vegetáció időszakában állandó esztenákra bukkanhatunk. Jelezzük, hogy ez a vidék a hegység eléggé gyéren járt területe, csendes övezet, a csend birodalma, magányosan elindulni nem ajánlatos. Az elszórt esztenák – vihar idején – egyben menedékhelyek is a turisták számára. Innen, a szó legszorosabb értelmében vett főgerinckanyarból az ún. Ingoványpatak mentén könnyen le is juthatunk a festői Nagy-Bászka patak völgyébe vagy a vízfolyás mentén fölfelé haladva Kommandóra (51. vázlatrajz). A Kaskút, Kis- és Nagy-Korongos puszta gerincéről páratlan kilátásban lehet részünk a szélrózsa minden irányába. A Kokics- és a Zabrató-patakot követő erdőipari utak mentén a Bodza völgyébe, Zabratóra juthatunk (58. vázlatrajz). A főgerincet kivéve – tudtunkkal – máshol sehol sincs turistajelzés.
Jelkulcs: Szp – Székelyek pusztája.

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2157
szavazógép
2016-01-19: Faluvilág - :

Könyv az egyházról

Pontosítok: az egyik, nem csupán háromszéki, de akár erdélyi jelentőséggel bíró egyházközség története elevenedik meg dr. Kinda Eleonóra frissen megjelent könyvében. Illyefalva ugyanis nemcsak egyháztörténeti szempontból érdekes településünk, de zaklatott múltja, Székelyföld életében játszott fontos szerepe is mindig nagy érdeklődést váltott ki a történészek körében, és nem csak.
2016-01-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

A gazdák gondjait ismertették

A Kovászna megyei gazdák képviseletét fogadta múlt héten Achim Irimescu agrárminiszter. Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke átadta a háromszéki gazdák követeléslistáját, melyben az agrárium pillanatnyilag legégetőbb problémáit fogalmazták meg. A miniszterrel való találkozás előtt Daniel Botanoiu államtitkárral is ismertették a gondokat.