A magyar rendőrségi botrányok a nyugati sajtóban

2007. május 30., szerda, Világfigyelő
A magyar rendőrség háza táján történt botrányokról, rendőri vezetők leváltásáról és az igazságügyi és rendészeti miniszter lemondásáról számolt be Rendőrök mint erőszaktevők és pénztolvajok című cikkében tegnap a Die Presse.

Peter Bognar, a konzervatív osztrák lap budapesti tudósítója részletesen írt a 21 éves E. Zsanett rendőrök általi állítólagos megerőszakolásának körülményeiről, egy közlekedési balesetet okozó ittas rendőrtiszt esetéről, továbbá a Széna téri bankrablást követően a rablott pénz megszámlálásával megbízott rendőr ügyéről, aki félmillió forintot zsebre vágott, a korrupcióval vádolt tizenhárom autópálya-rendőr bűnügyéről, valamint a cigarettacsempészésbe keveredett szabolcsi rendőrökről.

Idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki megbocsáthatatlannak nevezte mindazt, ami a rendőrségnél történt, és aki úgy vélte, ha a politikai vezetés nem tesz semmit, ,,az emberek minden rendőrtől félni fognak az utcán".

,,A konzervatív polgári ellenzék szerint viszont a rendőrség mély erkölcsi válságban van. A lakosság ezt hasonlóképpen látja. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok kétharmada ma rosszabb véleménnyel van a rendőrségről, mint néhány héttel ezelőtt" — írta a tudósító, aki beszámolt a rendőri vezetőknek a botránysorozatot követő menesztéséről, illetve Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter lemondásáról.

Végül megemlítette, hogy néhány napja közzétett 2006-os jelentésében az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet is súlyos bírálattal illette a magyar rendőrséget, a túlzott erőszakot és brutális fellépést vetve szemére a tavaly őszi budapesti utcai zavargások során.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2007-05-30: Világfigyelő - x:

Egyéves Gyurcsány ,,hazugságbeszéde”

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által elmondott balatonőszödi ,,hazugságbeszéddel" foglalkozott tegnap, az első évforduló kapcsán A magyar szocialistákat gyanúsítják című cikkében a Der Standard osztrák napilap.
2007-05-30: Világfigyelő - x:

Csökkenő Fidesz-előny

Továbbra is jelentős, bár a korábbinál néhány százalékkal kisebb Fidesz-előnyt mért májusban a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet.