Érvényesülnie kell a közakaratnak

2008. április 21., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Nagyon fontos pillanathoz érkeztünk az önállósodásra vágyó Székelyföld életében. Úgy tűnik, valós akarat és szakmai összefogás született, sok-sok év várakozás után végre munkához látnak a szakértők, és elkészítik Székelyföld fejlesztéspolitikai stratégiáját.

Jelentős tudományos dokumentumról van szó, amely feltérképezi a jelenlegi társadalmi, gazdasági viszonyokat, és megmutatja a lehetőségeket, az irányt és a járható utat. Szociológusok, politológusok, antropológusok, közgazdászok, jogászok vállalták a munka rájuk eső részét, hajlandóak tudást, időt, energiát fordítani, hogy megteremtsék a régió fejlődéséhez szükséges tudományos hátteret.

A sikerhez azonban elengedhetetlen szükség van a politikum támogatására és a közakaratra is. Konszenzus, egységes fellépés kellene, amely egyelőre még körvonalazódni sem látszik. Hallunk Székelyföldi Fejlesztési Régióról, területi autonómiáról, decentralizációról, hol egyik, hol másik fontosságát emelik ki, de nincsen egységes, pontosan megfogalmazott cél. Mai napig ködös, hogy az RMDSZ a fejlesztési régiót a területi autonómia alapjának, az út egyik állomásának tekinti-e, vagy úgy értékeli, ez elegendő a térség fejlődéséhez. Retorikájukból mindkét változat visszaköszön, kampánytól, helyszíntől, hallgatóságtól függően. A Székely Nemzeti Tanács a területi autonómia kiharcolását tűzte ki célul, ezt tartja megoldásnak, az MPP elnöke pedig magyaroknak szánt nyilatkozataiban az SZNT követeléseit támogatja, az államelnökkel beszélgetve a közigazgatás decentralizációjáért száll síkra. Tulajdonképpen a fejlesztési régió, a decentralizáció egyaránt fontos, és egy-egy lépés lehet az önrendelkezés felé, de amíg nem fogalmazódik meg nyíltan, egyértelműen a végső cél, a sokirányú retorika csak zavarkeltésre alkalmas. A székelyföldi magyarok nem értik, mit is akarnak hol erről, hol arról beszélő politikusaik, így az egységes közakarat megnyilvánulása is odázódik.

A szakma megtette az első lépést, vállalta a feladatot. A politikumon a sor ― pártállástól, irányultságtól függetlenül ― leülni és tisztázni a célt, az afelé vezető utat, állomásait. Ha ez nem történik meg, esélyünk sincs bármit elérni, a székelyföldi autonómia elúszik a hétköznapi csatározások, kampánybeszédek, a politikai harc árján.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1449
szavazógép
2008-04-21: Közélet - Mózes László:

Képeslap Csángóföldről

Nyisztor Ilona (jobbról) a kiállítás megnyitóján
Csángó kisdiákok nem csupán színes gyermekvilágukat tükröző alkotásaikat hozták el Pusztináról, illetve Frumószáról Sepsiszentgyörgyre, hanem a Míves Házban szombaton délután bemutatott kiállításuk mellé egy karéjnyit lelkükből is pászítottak: dallal, tánccal, tömbben élőket töprengésre ösztönző szép magyar szóval.
2008-04-21: Közélet - Farkas Réka:

Összefogtak a román pártok

Közös megyei tanácsi listát és tanácselnökjelöltet állítanak a Kovászna megyei román pártok. Több mint hatórás vita után csütörtökön késő este írták alá az együttműködési megállapodást, miszerint Sabin Calinic ügyvédet, SZDP-s politikust jelölik a megyeitanács-elnöki tisztségre.