Mi, hol, mikor?

2016. január 26., kedd, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásai: ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Jonas Gardell: Jegesmedvék, rendező: Zakariás Zalán; szerdán 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Személyazonosság, az M Stúdió Mozgásszínház produkciója, rendező-koreográfus: Fehér Ferenc. Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Érvényesek az Ábel-bérletek, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában lehet.

  • A Háromszék Táncegyüttes Erdély-menyegző című előadása. Fotó: Henning János
    A Háromszék Táncegyüttes Erdély-menyegző című előadása. Fotó: Henning János

* Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Líceum dísztermében szerdán 18 órától az Osonó Színházműhely bemutatja az Ahogyan a víz tükrözi az arcot előadását, rendező: Fazakas Misi. A helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges az osonoszinhaz@osono.ro e-mail-címen, az Osonó Facebook-oldalán vagy a 0741 437 627-es és a 0722 196 622-es telefonszámon.


Tánc
A Háromszék Táncegyüttes Erdély-menyegző című előadását január 28-án, csütörtökön 19 órától játssza Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás rendező-koreográfusa Mihályi Gábor. Helyet foglalni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában lehet Telefon: 0267 312 104.


Bábszínház
A Cimborák Bábszínház Mátyás királlyá koronázása című előadása ma 11 órától Zabolán a Művelődési Házban látható (és nem Kovásznán, ahogy a tegnapi lapszámban megjelent). A közönségszervező telefonszáma 0755 335 400 (Csüdöm Eszter). Az előadás rendezője: Nagy Kopeczky Kálmán.


Hitvilág
Január 25. és 31. között ökumenikus imahetet tartanak a sepsikőröspataki református egyházközség templomában. Az istentiszteletek hétfőtől szombatig minden este 6 órától kezdődnek.


Irodalmi est a Teinben
A Felszállás című irodalmi esten január 28-án, csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban a kortárs magyar irodalom fiatal vonulatának három jó nevű szerzőjével, Szvoren Edinával, Babiczky Tiborral és Totth Benedekkel beszélget Murányi Sándor Olivér író. A rendezvény külön meghívottja Kéri Piroska, a Szépírók Társaságának alelnöke. A meghívottak kötetei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatóak, a szerzők dedikálnak.


Irodalmi pályázat középiskolásoknak
A magyarországi Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a 39. Kárpát-medencei középiskolás irodalmi pályázatot, és március 22–25. között Sárváron megrendezi az irodalmi pályázat táborát. Pályázni vers, próza és tanulmány kategóriában lehet. Várják a 14–18 év közötti középiskolás diákok magyar nyelven írt írásait. Egy-egy pályázat maximális terjedelme műfajonként 15 kéziratoldal lehet, számítógéppel, 14 pontos betűnagysággal. Ugyanilyen terjedelmű kézzel írt, jól olvasható írásokat is elfogadnak. A pályázat benyújtási határideje február 22. A pályázatok beküldhetők az iroszak@t-online.hu e-mail-címre, ugyanott lehet érdeklődni a részletekről.


Bátorság a gyászhoz
Február 27-én új veszteségfeldolgozó csoport indul Sepsiszentgyörgyön az Unitárius Közösségi Házban. A csoportvezetők várják mindazokat, akik szeretett hozzátartozójukat veszítették el vagy véget ért egy számukra fontos kapcsolat, és magukra maradtak a gyász fájdalmával. Érdeklődni és jelentkezni február 14-ig lehet a 0729 102 140-es és a 0754 458 429-es telefonszámon, illetve a batorsagagyaszhoz@yahoo.com e-mail-címen.


Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órakor Hegy- és dombvidéki gyepgazdálkodás – lehetőségek a hagyományokban és a fenntartható fejlődésben címmel dr. Balázsi Ágnes környezetmérnök, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem munkatársa tart vetítéssel egybekötött előadást. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.


Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai január 27-én, szerdán 16–18 óráig Esztelneken a polgármesteri hivatalban, 18–20 óráig Csomortánban az általános iskolában állítják össze a magyar állampolgársági  iratcsomót, valamint a magyar útlevél igényléséhez is részletes tájékoztatást nyújtanak. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.
Aki Háromszéken szeretné beadni magyar állampolgársági kérelmét, valamint anyakönyveztetni szeretne, hogy ne kelljen Csíkszeredába utaznia, keresse fel az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (telefon: 0735 610 100), kovásznai (0734 639 897), kézdivásárhelyi (0721 297 540), illetve baróti irodáját (0267 377 773, 0734 640 118).


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen az Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
 

Röviden
ELŐADÁS NEPÁLRÓL. Nepál: a kontrasztok világa címmel Falka István sepsiszentgyörgyi származású utazó tart bemutatót ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az előadás ingyenes.
ESTI BESZÉLGETÉS. Péter Gábor professzor Esti beszélgetések sorozatát ma 18 órától folytatja a sepsiszentgyörgyi unitárius gyülekezet tanácstermében. Az újabb beszélgetés témája: Kapcsolataink kommunikációnk tükrében. A belépés díjtalan.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30-tól gyermektáncház kisiskolásoknak, óvodásoknak, 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek (agyagozás).
TALÁLKOZÓ. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 17 órától várják a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjait megbeszélésre.
ÉLETFA KÖRNYEZETVÉDELMI KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától Legyen egy Zöld Napod! címmel beszélgetés lesz a Zöld Nap Egyesület aktivistái részvételével. Házigazda: Román Katalin, a klub vezetője.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy 0267 351 716-os telefonon lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac mel­letti volt hőközpontban – jelenleg Topspin – edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik a következő programmal: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI SZAKKÖR. A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám) ma 16–19 óráig a Szorgos kezek díszítőművészeti szakkör kézműves-tevékenysége zajlik.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt minden kedden 9–12 óráig vérnyomás-, vércukor-, és koleszterinszint mérést végeznek.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma és szerdán 8–16 óráig a Hóvirág utcában (a 11–33. számig) és a Fülemüle utca felső részében szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2016-01-25: Közélet - Iochom István:

Beke és Szőcs a fogságból üzent (Újabb szimpátiatüntetés KézdiVásárhelyen)

Szombat délután az idei negyedik, a kezdetektől számított huszonhatodik szimpátiatüntetésen alig hatvanan gyűltek össze Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-szobornál. Ezúttal a könyékbeli településekről nem jöttek, ellenben képviseltette magát Erdővidék, Benkő Emőke, a Székely Nemzeti Tanács egyik alelnöke jött el Kézdivásárhelyre, hogy kifejezze együttérézését a vizsgálati fogságban lévő vármegyésekkel.
 
2016-01-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a bölöni születésű
KOZMA TIBOR LAJOS
életének 48., házasságának 25. évében nehéz szenvedés után elhunyt.
Temetése 2016. január 27-én, szerdán 14 órakor lesz a baróti ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Szerettei
4289565