Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Változik a pályázati rendszer

2016. január 27., szerda, Közélet

Változtat pályázati rendszerén Kovászna város helyi tanácsa. Tavaly a számvevőszék ellenőrizte a civil szervezetek számára kiírt pályázatok dokumentációit, a vizsgálat során formai hibákat találtak. Nem büntettek, de azt kérték, változtassanak a pályázati rendszer néhány tételén. A módosított szabályzatot Enea Vasilica jegyző készítette el. A tanács RMDSZ-frakciója úgy látta, hogy az új tervezet merev, bonyolult, sok dokumentumot igényel, ezért újabb változtatásokat láttak szükségszerűnek. Az átalakításhoz a városban működő civil szervezetek véleményét is kikérték.

  • A kovásznai városháza. Fotó: Albert Levente
    A kovásznai városháza. Fotó: Albert Levente

Hétfőn este a városi művelődési házban mutatták be a tervezetet, hallgatták meg a civil szervezetek javaslatait. A városban tíz aktív szervezet működik, képviseletükben több mint húszan jelentek meg a megbeszélésen. Az új pályázati rendszer tervezetét Kopacz Levente és Kádár Gyula városatyák mutatták be. Kopacz elmondta, változnak az alkalmazási területek. Idéntől kultúra, sport, oktatás, gyerek és ifjúság, valamint egyházi területen nyújthatók be a pályázatok. Oda kell figyelni a terület megválasztásánál, ha ez nem fedi pontosan a pályázat tematikáját, visszadobják az iratcsomót – figyelmeztetett.
Az elbírálás két szakaszban történik, először formai és tartalmi szempontból vizsgálják a pályázatokat, már itt kizáró jellegű előírásoknak kell eleget tenniük a pályázóknak. A második fordulóban pontozási kritériumok szerint értékelik a dokumentációt. Mindkét bírálatot öttagú bizottság végzi.
Újdonság, hogy a kérvényezőnek minden pályázatához legalább tízszázalékos önrészt kell biztosítania. Egy szervezet egy területen legtöbb három pályázatot nyújthat be. A jelenlegi tervezet szerint csak a pályázati kiírás után lezajlott események támogathatók – ezt egyhangúan „érvágásnak” minősítették. Ha így marad, az év eleji események elesnek a támogatástól, ezért megoldást kell találni ennek orvoslására – a lehetőséget keresni fogják. A pályázati dokumentációt és a költségvetést kötelező módon román nyelven is be kell nyújtani, a nyomtatott változat mellett elektronikus formátumban is.
Az idei pályázatokat csak a helyi költségvetés elfogadása után hirdethetik meg, március előtt erre nem kerülhet sor. A pályázó három részletben is igényelheti a megítélt támogatást. Előlegként az összeg 30 százalékát kérheti, ennek elszámolása után újabb 45 százalékra tarthat igényt, a fennmaradt 25 százalékot a végső elszámolás utáni harminc napon belül utalják.
A törvény értelmében legalább 150 ezer lejes keretet kell elkülönítenie a tanácsnak nonprofit szervezetek tevékenységeinek támogatására. Kovásznán úgy döntöttek, 60 ezer lejt a kulturális, 37 500 lejt a sport, 22 500 lejt az oktatási, gyerek- és ifjúsági, 30 ezer lejt az egyházi pályázatokra fordítanak.
Újdonság, hogy a nagy jelentőségű kulturális eseményeket a városháza alárendelt intézménye, a városi művelődési ház bonyolítja le, civil szervezetekkel együttműködve. 16 ilyen esemény szerepel a listán, ezekre külön pénzalapot különítenek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2016-01-27: Közélet - Szekeres Attila:

Rendőrnek nem jó, fogyasztóvédőnek igen?

Van, aki rengeteget fizet a hírnévért – ám a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjének nem került erőfeszítésbe, hogy hírhedtté váljék, csak önmagát kellett adnia. Gheorghe-Mircea Diacon a szociáldemokraták által megnyert, 2012 decemberében tartott parlamenti választások politikai hátszelével került 2013 januárjában a hivatal élére.
2016-01-27: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ki mit főz, azt eszi

Borítékolható volt, hogy Dacian Cioloş, a szakértői kormány miniszterelnöke előbb-utóbb a politikai csatározások kereszttüzébe kerül, ám azt senki nem gondolta, hogy éppen legfőbb támogatói, a liberálisok lökik oda.