Hétköznap és ünnep a Laura Házban

2016. február 15., hétfő, Közélet

Alig múlt el az ír önkéntesekkel együtt töltött néhány nap és a közös farsang, máris ott a következő esemény a baróti Laura Házban. A szerelmesek napja apropóján kedden kézművesszívecskékkel, süteménnyel lepik meg egymást és nevelőiket a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek, s miközben ők gondtalanul élvezik a biztonságot nyújtó környezet otthonosságát, a létesítmény működtetői az anyagiakért aggódnak.

  • Farsangi mulatság az ír vendégekkel. Fotó: Facebook
    Farsangi mulatság az ír vendégekkel. Fotó: Facebook

A tizenhárom éve működő Laura Házban naponta nyolc gyermeket és tíz felnőttet fogadnak, akiket különböző fejlesztő foglalkozásokban részesítenek, ugyanakkor megtanítják a legegyszerűbb hétköznapi dolgokra, mint a mosakodás, az öltözködés, a cipő befűzése, a krumplihámozás, hogy minél önállóban élhessék életüket. Szövést és varrást tanulnak, ékszereket, ajándéktárgyakat készítenek, amelyekkel időnként meglepik támogatóikat, illetve vásárokban értékesítik a ház javára, és védett műhely létrehozását tervezik, ahol néhányuknak munkát adhatnának, hogy valóban hasznosnak érezzék magukat. A gyermekekkel rajzolnak, kézműves-foglalkozásokba vonják be őket, játékosan tanítják,  a ház pszichológusa egyéni foglalkozásokat tart számukra, nemrég pedig egy önkéntes logopédus is csatlakozott a csoporthoz.
A Laura Ház jelenleg öt alkalmazottal működik, Cseresznyés Emília, a Laura Ház Egyesület vezetője gyermeknevelési szabadságon tartózkodik, a gépkocsivezető, a főkönyvelő és a tornatanár önkéntesként dolgozik évek óta. A működési és fenntartási költségeket részben a baróti és a megyei önkormányzat, valamint a megyei szociális gondozói és gyermekjogvédelmi igazgatóság pályázatai révén biztosítják, de támogatóik nélkül nem tudnának fennmaradni – tájékoztatott Demeter Éva, a Laura Ház  titkára, mindenese, aki elmondta, egyre nehezebb előteremteniük a gyermekek és felnőttek mindennapi szállításához szükséges üzemanyag költségeit, és az otthonról hozott tízóraival is gond van, mert nem mindenkinek jut erre a családban. A ház lakóit reggelente a kisbusz a kapu elől veszi el és 14 órakor viszi haza őket, naponta száztíz kilométernyi távolságot téve meg, ehhez és a délelőtti falatozáshoz kellene a támogatás, amiben helyi vállalkozókra számítanak. Az adományként kapott új kisbuszt is szeretnék használni, annak beíratása ellenben nagyon sokba kerül, és hogy ezt kikerüljék, beindították az egyesület közhasznú szervezetként történő bejegyeztetését. Az adminisztráció és a törvénykezés bürokratikus útvesztői miatt nem pályázhattak a 2016-os esztendőre állami szubvencióra a szociálisügyi minisztériumnál, mert változott a jogszabály, és külön kell akkreditáltatniuk a gyermekeknek és a felnőtteknek nyújtott szolgáltatásokat, amit határidő előtt nem sikerült intézniük.
A nehézségek ellenére a ba­róti Laura Ház második otthona nyolc fogyatékkal élő gyermeknek és tíz felnőttnek. Február első hetében tíz írországi önkéntes és a helyi Baróti Szabó Dávid Középiskola ötfőnyi diákcsoportja tette hangulatossá a közösen töltött napokat, s a másság nem eltávolította egymástól a két világot, hanem egymásra irányította a figyelmet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 122
szavazógép
2016-02-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bemutatkozott a Lector Kiadó

„Bevallom, már régóta szerettem volna eljutni ide a Lector Kiadóval, mert rokonságot érzek a kiadó törekvései és aközött, ami Sepsiszentgyörgyön zajlik az utóbbi évtizedekben, gondolok itt elsősorban az interkulturális mozgásra, a más kultúrák iránti nyitottságra” – kezdte a marosvásárhelyi Lector Kiadó bemutatását Gálfalvi Ágnes szerkesztő a Bod Péter Megyei Könyvtárban pénteken este tartott rendezvényen. A házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató szerint „kombinált” esemény zajlott, ugyanis a kiadó tevékenysége mellett két szerző, Cseh Katalin költő és Dimény Lóránt író, költő szerzői világával is megismerkedhettek az érdeklődők, a beszélgetések és felolvasások végén pedig a szokásos könyvvásár és dedikációk sem maradtak el.
 
2016-02-15: Belföld - :

Erdély, Oroszország és Amerika (Vona Gábor a magyar–román viszonyról)

Vona Gábor szerint a nagyhatalmak saját érdekükben igyekeznek kihasználni a magyar–román konfliktusokat. A magyarországi Jobbik elnöke a román Digi24 hírtelevíziónak adott interjút, amelyet szombat este tűzött műsorra a csatorna.