Portrék által idézett haláltábor

2016. február 20., szombat, Közélet

Kötelességünk időnként emlékezni, vigyázni arra, hogy ne feledkezzünk meg az emberiség nagy tragédiáiról, nagy bűncselekményeiről – hangsúlyozta Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója tegnap a HátraArc című kiállítás megnyitóján. Hermann Ildi, az Arany Glóbusz-díjas, Oscar-díjra jelölt Saul fia című film forgatásán készített embernagyságú portréi a budapesti Mai Manó Ház után második helyszínként láthatóak a Székely Nemzeti Múzeumban.

  • Hermann Ildi, Vargha Mihály, Csizek Gabriella a tegnap esti kiállításmegnyitón
    Hermann Ildi, Vargha Mihály, Csizek Gabriella a tegnap esti kiállításmegnyitón

Amikor az emberi szolidaritás, az empátia eltűnik, és erőt vesz a rendszereken és az emberek lelkében az egoizmus, előtör a diktatúra, amelyben nagyon könnyen megpecsételnek embereket, embercsoportokat – mondta Vargha Mihály. 
Vargha Mihály leszögezte, aki humánusan gondolkodik, aki az emberi értékeket magáénak vallja, az nem tudja elfogadni ezt. Szerinte a holokausztról szóló filmek nem azért készülnek, hogy sebeket tépjenek fel, hanem azért, hogy emlékezzünk.
Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora ismertette a portrék születését, hangsúlyozva, nem a forgatott jelenetek közben készültek, de azok hangulatában, amikor a színészek még jelmezben voltak, és lélekben a saját szerepüket élték át. Kiemelte, a kiállításon látható portrék válogatásánál nem vették figyelembe, hogy kik játsszák a filmben a főbb szerepeket, kizárólag a képek alapján döntöttek.
A Háromszék kérdésére Hermann Ildi elmondta, a kiállításon látható szereplők mind az auschwitzi tábor foglyai, közöttük vannak olyanok, akiket a filmben fel lehet ismerni, főbb szereplők, és vannak statiszták, akik a filmben nem látszanak. „A Sonderkommando tagjai, akiknek nem volt választási lehetőségük, valószínű, az életösztön miatt vállalták, mert tudták, egyébként azonnal meghalnak, és így remélték, hogy tovább tudnak élni három-négy hónappal, és jobb életkörülmények között, mint a foglyok többsége.”
A HátraArc-kiállítás portréi az auschwitzi haláltábor másfél napját bemutató filmhez hasonlóan 35 mm-es filmre készültek, az ötletet egy album adta Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr javaslata alapján, mely albumban a harmicas évek végén a Szovjetúnióban halálraítélt em­berek kivégzés előtt készült portréit sorakoztatják fel.
A tárlat része a haláltábor foglyainak naplójából kimásolt, falra írt megdöbbentő szöveg és három fénykép az auschwitzi múzeumból. A kiállítás március 13-ig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2016-02-20: Közélet - Iochom István:

Fogva tartanák a kézdivásárhelyi fiatalokat

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmuselleni Igazgatóság ügyészei csütörtökön iktatott kérésükben Beke István Attila és Szőcs Zoltán előzetes letartóztatásának újabb harminc nappal történő meghosszabbítását kérték.
2016-02-20: Máról holnapra - Farkas Réka:

Székelyföld lefejezése

Régóta kereshettek, kutathattak a korrupcióellenes hatóságok, hogy végre Háromszéken is felmutassanak valamit, és megyénket is felhelyezzék az ország egyre pirosodóbb térképére. Hogy mit találtak? Egyelőre úgy tűnik, üres lufit, csak mondvacsinált ügyet sikerült összetákolniuk, jelzi ezt az is, hogy többórás kihallgatás után polgármesterünk többé-kevésbé szabadon távozhatott. Ritka ez manapság, mikor oly nagy előszeretettel tartanak fogva legalább 48 óráig minden gyanúsítottat...