Csak halkan örülhet Hillary Clinton

2008. április 24., csütörtök, Világfigyelő

Hillary Clinton nyerte a pennsylvaniai előválasztást, amely fontos állomás a demokrata elnökjelöltségért folyó harcban, mégsem örülhet felhőtlenül.

Magabiztosan nyert ugyan, de az erőviszonyokat nem borította fel: összességében továbbra is Barack Obama áll jobban. Clinton jelezte, nem száll ki a versenyből, ugyanakkor komoly kihívások várnak rá. Először is fel kell töltenie a kasszáját, ha labdába akar rúgni két hét múlva, az indianai előválasztáson.

Idősek, nők, későn jövők — Pennsylvaniában az első exit pollok szerint nagy volt a részvétel a hatvan év felettiek és a nők körében, ami Hillary Clintonnak kedvez — írja a BBC News. Az exit pollok szerint Clinton jól szerepelt azok körében, akik az elmúlt egy hét során döntötték el, kire fognak szavazni — közölte a CNN. Barack Obama viszont megnyerőbbnek bizonyult azon demokraták számára, akik csak a közelmúltban regisztrálták magukat a párt szavazóiként. A kampány utolsó napjaiban a két jelölt keményen támadta egymást. Politikai elemzők előzetesen arra figyelmeztettek, hogy az egykori first lady esélyei akkor maradhatnak meg, ha több mint tíz százalékkal nyer. Mivel az eredmény végül a határértéken maradt, így lényegében komoly változást nem hozott az erőviszonyokban. Hillary Clintont több demokrata párti vezető már eddig is győzködte, hogy szálljon ki a versenyből, Obama ugyanis az eddigi előválasztásokon összességé­ben jobban szerepelt, és a demokraták attól tartanak, hogy elhúzódó párharcuk a republikánusok malmára hajtja a vizet, akiknél már eldőlt, hogy John McCain lesz a jelölt a november elején esedékes elnökválasztáson. Hillary Clinton ugyanakkor győzelmi beszédé­ben jelezte, esze ágában sincs kiszállni a versenyből. Többször is utalt rá, Obamát annak ellenére sikerült legyőznie, hogy ő jóval többet költött pennsylvaniai kampányára. ,,Azért vagyok benn ebben a versenyben, hogy értetek küzdjek" — jelentette ki Clinton, és ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja azokat, akiknek számlafizetési gondjaik vannak. Clinton ugyanis jól tudja: több felmérés szerint a választókat az amerikai gazdaság lassulása és a hitelezési válság aggasztja.

Ezt nem felejtette el Barack Obama sem, aki esti beszé­dében szintén azoknak ígért segítséget, akiknek anyagi problémáik vannak. A pennsylvaniai eredményre utalva azt mondta, sikerült ledolgozni a hátrány egy részét, és kampányának köszönhetően sok új szavazó regisztráltatta magát demokrataként. (Ezen az előválasztáson csak a bejegyzett demokrata szavazók voksolhattak.) Obama beszéde annyiban különbözött Clintoné­tól, hogy szóba hozta a republikánus jelöltet, John McCaint, és hosszasan bírálta gazdaságpolitikai elképzeléseit. Hillary Clinton komoly kihívásokkal néz szembe a kampány folytatásában. Gyakorlatilag elfogyott a pénze, rá­adásul várhatóan továbbra is kap majd olyan felszólításokat demokrata párti vezetők részéről, hogy szálljon ki a versenyből — írja a The New York Times. A következő előválasztások Észak-Karolina és Indiana államban lesznek május 6-án, és a lapnak nyilatkozó Clinton-stábtagok azt mondták, hogy utóbbiban mindenképp nyernie kell az egykori first ladynek ahhoz, hogy még tovább éljenek az esélyei. Ott is komoly küzdelem várható, és jelzésértékű, hogy Obama már az eredmények kihirdetése előtt Indianába utazott, ott mondta el éjszakai beszédét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2008-04-24: Világfigyelő - Bogdán László:

Könyvfesztivál Budapesten

Új helyszínen, a Millenáris Teátrumban veszi kezdetét az immár XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.
2008-04-24: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Kubis szerint provokáció
Ján Kubis szlovák külügyminiszter állítása szerint ,,közönséges provokáció" volt, hogy több magyar szervezet és szövetség Strasbourgban átadta a Benes-dekrétumok ellen összegyűjtött tiltakozó aláírásokat az Európai Parlament képviselőinek.