Börtönbe került Nindzsa Misi

2016. március 11., péntek, Közélet

Ghiorghică Mihály – alvilági nevén Nindzsa Misi – és egyik bűntársa, Silviu Gavriliță a feketehalmi börtönbe került múlt hónapban, miután végleges ítélet született a szervezett bűnözés és emberkereskedelem vádjával ügyükben folytatott bírósági eljárásban. Nindzsa Misit tizenegy, Silviu Gavrilițăt öt és fél évre csukták le.
 

2010 nyarán Ghior­ghică Mihály, Nistor Gabriella és Darab Sándor bűnszövetséget hozott létre, és több lányt prostitúcióra kényszerítettek Görögországban – közölte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság. Utóbb a csoport újabb tagokkal egészült ki: Silviu Gavriliță és Nistor Zsuzsanna. A lányokat Romániában szedték össze, és különböző ajánlatokkal félrevezetve őket görögországi munkára csalogatták, majd ott a 2010–2012 közötti prostitúcióra kényszerítették őket. Darab Sándor gyáli (Magyarország), a többiek sepsiszentgyörgyiek.
A bűnszövetkezet három csoportban működött. Ghiorghică Mihály és élettársa, Nistor Gabriella elsősorban lányok beszerzésével foglalkozott, és Romániából Görögországba szállították az áldozatokat. Ezenkívül Nistor Gabriella és Darab Sándor szállásolta el a lányokat Szalonikiben, intézték a tartózkodási engedélyeket, s utóbbi végezte a lányok felügyeletét és szállítását. A lányok keresetét Nistor Gabriella és Nistor Zsuzsanna gyűjtötte be. Silviu Gavriliță, aki Nistor Zsuzsannával alkotott párost, szintén lányok félrevezetés általi beszervezésével és szállításával foglalkozott. Ezeket az áldozatokat Nistor Zsuzsanna szállásolta el. Az összes lányt elsősorban Nindzsa Misi tartotta rettegésben, de a banda többi tagja is megfélemlítette őket – derült ki az igazgatóság közléséből.
Egyik lány elmesélte, hogy 2010 szep­tembere és 2011 áprilisa között mintegy 80 ezer eurót keresett, amit az utolsó centig elvettek tőle. Nindzsa Misi és Nistor Gabriella egész idő alatt fenyegette. Az erőszakos fenyegetésen túl lelki terrornak is alávetették, többek között azzal ijesztgették, ha nem áll kötélnek, értesítik szüleit, mily alávaló tevékenységre vetemedett. Mindeközben Darab Sándor őrizte az áldozatot, és szállította a szállásról a klubba és vissza. 2011 áprilisában Nindzsa Misi és Nistor Gabriella eladta a lányt orosz állampolgárságú bűnözőknek, akik szintén prostitúcióra kényszerítették. A lánynak 2012 májusában sikerült megszabadulnia fogva tartóitól egy görög férfi segítségével.
Az ily módon szerzett jövedelemből Nindzsa Misi Audi A8-as és Mercedes Benz S320 CDI típusú gépkocsit szerzett be, továbbá Sepsiszentgyörgyön lakást, kereskedelmi felületet és telket, Kovásznán lakást. A bűnözők euróezreket utaltak át egymásnak, derült ki a vádiratból.
A bűnbandát a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság Kovászna megyei kirendeltsége buktatta le, és indított tagjai ellen büntetőjogi eljárást 2014-ben. A bűnszövetkezet által prostitúcióra kényszerített lányok közül tízen indítottak polgári eljárást kizsákmányolóik ellen.
Nindzsa Misi kiszabott börtönéveinek összege igen nagy számra rúg, ám a legmagasabbat vették figyelmbe, ami kilenc év, és súlyosbító körülményekért két évvel toldották meg. Bűnszövetkezet alakításáért kilenc évet kapott, hét lány futtatásáért emberkereskedelem vádjával egyenként hét évet szabtak ki rá, továbbá két esetben egyenként négy évet kapott pénzmosásért, enyhébb bűncselekményekért egyéves, másfél éves, valamint nyolc hónapos szabadságvesztésre ítélték. Ez összesen 61 év és 2 hónap, ám 11 évet kell leülnie, és 5 évre felfüggesztették bizonyos polgári jogait – tudtuk meg a Brassói Táblabíróságon.
Silviu Gavriliță esetében különböző összegzések után öt és fél év letöltendő börtönbüntetést állapítottak meg, Nistor Gabriella kiszabott börtönéveit összevonva tíz év szabadságvesztést, Darab Sándor hat és fél évet kapott.
A bíróság felmentette Nistor Zsuzsannát a pénzmosás vádja alól. Enyhítő körülmények figyelembevételével a bűnszövetkezethez való csatlakozásért korábban megítélt öt évről kettőre mérsékelte a büntetést, továbbá az emberkereskedelemért kiszabott öt évet felére csökkentette mind az öt futtatott lány esetében. Összevonta az ötször két és fél évet a két évvel, a magasabb értéket alkalmazta, és hozzáadott hat hónapnyi többletet, így összesen három év szabadságvesztésre ítélte, továbbá három évre felfüggesztették bizonyos polgári jogait. Végül a börtönbüntetést felfüggesztették, ám öt év hatósági felügyeletet rendeltek el esetében.
A büntetőjogi eljárásba bevonták a sepsiszentgyörgyi Bogdan Mariát is, akit pénzmosással vádoltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2016-03-11: Közélet - Fekete Réka:

Bizarr büntetés

Mától nem dolgozhat a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjének nyilvántartó és programálóirodájában az a fiatalember, aki március 8-án azzal büntette a magyar pácienseket, hogy románul szólt hozzájuk. Indokként azt hozta fel: azért tette, mert egy beteg felbosszantotta.
 
2016-03-11: Belföld - :

Vizsgálják a diszkriminációt

A diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított annak az olaszteleki magyar lánynak az ügyében, akitől megtagadta a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa, hogy egy román nyelvet ismerő személy is vele tartózkodhasson a kórteremben. A testület a kórház felelősségét is vizsgálja.