Kölcsönadnák a masztodont

2016. március 12., szombat, Közélet

A baróti Erdővidék Múzeumának munkatársai azt remélik, idén sikerül tenniük valamit legértékesebb kiállítási darabjuk, 2008 nyarán a felsőrákosi külszíni szénfejtésben talált masztodonlelet konzerválása érdekében. Bővítenék ólomkatona-gyűjteményüket is.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A  bő hárommillió éves, a világ legnagyobb mértékben, mintegy nyolcvan százalékban ép masztodoncsontvázának megfelelő konzerválása meghaladja a múzeum anyagi lehetőségét. Abban bíznak, hogy a barcarozsnyói Dinó Park Sárkány Árpád és Demeter János által Barótra irányított tulajdonosával sikerül olyan kölcsönadási szerződést kötniük, amely lehetővé teszi a fosszília kezelését. 
Különleges, mélyre hatoló ragasztóra van szükség a csontok megerősítéséhez, hogy a legjelentősebb beavatkozásokat, a koponyának az állkapocstól való elválasztását, valamint a rosszul rögzült agyarak helyretevését el lehessen végezni. „Mi ennek a munkának az árát nem tudjuk vállalni, ezért nem ellenezzük a lelet idényre való kölcsönadását, ha a megállapodás hozzájárul eme gondunk megoldásához” – mondotta Demeter László muzeológus.
Bő egy hónapon belül felállítják az Erdőviék Múzeumához tartozó néhai Ifjúsági Házban a Tömösi-szoros 1849. június 19–20-i védelmét bemutató terepasztalt. Kiemelt helyet kap benne a magyar sereget irányító Kis Sándor honvédezredes, megpróbálják minél pontosabban leképezni a domborzati viszonyokat, több száz ólomkatona szemlélteti a honvédők és az orosz hadsereg mozgását és egyenruhájuk változatosságát.
Hasonló részletességre törekszenek a sepsiszentgyörgyi vártemplom 1658-as, tatárok általi ostromának megjelenítésénél is, mely már elkészült, de bemutatását később tervezik. Demeter László elmondta, a következő években felállításra tervezett, Homoki Gyula által készített tíz-tizenkét terepasztal és több dioráma témáját úgy próbálják összeállítani, hogy az minél teljesebb képet adjon Erdély történetéről az őskortól szinte napjainkig. Nemcsak történelmünk meghatározó csatajelenetei, hanem vallás- és kultúrtörténetünk – például a gyulafehérvári püspökség alapítása vagy a vallásszabadságot kimondó 1568-as országgyűlés – bemutatására is törekszenek.
Erdővidék Múzeuma idén nyáron is otthont ad a Magyar Örökség Tábornak. A harmadik alkalommal megszervezett eseményre olyan jeles történészeket várnak, akik elmúlt évszazadaink kevésbé ismert mozzanatait vizsgálják, széles érdeklődésre számot tartó eredményeiket pedig készek az erdővidéki érdeklődőkkel megosztani.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2016-03-12: Közélet - Fekete Réka:

A tudásalapú gazdálkodás tart meg

Nekünk, magyaroknak a mezőgazdaság az egyik kulcsfontosságú terület a népességmegtartás tekintetében. A földet nem lehet elvenni, a gazdálkodás szülőföldhöz kötődő tevékenység, ami megélhetést biztosít és megtart – hangsúlyozta Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese tegnap a sespiillyefalvi KIDA-központban tartott konferencián, amelynek az agrár szakképzés, támogatási rendszerek és sikeres modellek a Kárpát-medencében volt a témája.
2016-03-12: Máról holnapra - Mózes László:

Siratni a lehallgatókat?

Élénk visszhangot váltott ki az alkotmánybíróság határozata, amely hatályon kívül helyezte a titkosszolgálati megfigyelések és lehallgatások jogalapjául szolgáló törvénycikkelyt. Indoklásában a testület azt is pontosította, döntése nem visszamenőleges hatályú, azaz korrupció vádjával jogerősen elítéltek nem szabadulhatnak e módosítást követően, a változtatás viszont érint folyamatban lévő peres ügyeket, Sorin Oprescu és társai például máris élni kívánnak a lehetőséggel.