Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kölcsönadnák a masztodont

2016. március 12., szombat, Közélet

A baróti Erdővidék Múzeumának munkatársai azt remélik, idén sikerül tenniük valamit legértékesebb kiállítási darabjuk, 2008 nyarán a felsőrákosi külszíni szénfejtésben talált masztodonlelet konzerválása érdekében. Bővítenék ólomkatona-gyűjteményüket is.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A  bő hárommillió éves, a világ legnagyobb mértékben, mintegy nyolcvan százalékban ép masztodoncsontvázának megfelelő konzerválása meghaladja a múzeum anyagi lehetőségét. Abban bíznak, hogy a barcarozsnyói Dinó Park Sárkány Árpád és Demeter János által Barótra irányított tulajdonosával sikerül olyan kölcsönadási szerződést kötniük, amely lehetővé teszi a fosszília kezelését. 
Különleges, mélyre hatoló ragasztóra van szükség a csontok megerősítéséhez, hogy a legjelentősebb beavatkozásokat, a koponyának az állkapocstól való elválasztását, valamint a rosszul rögzült agyarak helyretevését el lehessen végezni. „Mi ennek a munkának az árát nem tudjuk vállalni, ezért nem ellenezzük a lelet idényre való kölcsönadását, ha a megállapodás hozzájárul eme gondunk megoldásához” – mondotta Demeter László muzeológus.
Bő egy hónapon belül felállítják az Erdőviék Múzeumához tartozó néhai Ifjúsági Házban a Tömösi-szoros 1849. június 19–20-i védelmét bemutató terepasztalt. Kiemelt helyet kap benne a magyar sereget irányító Kis Sándor honvédezredes, megpróbálják minél pontosabban leképezni a domborzati viszonyokat, több száz ólomkatona szemlélteti a honvédők és az orosz hadsereg mozgását és egyenruhájuk változatosságát.
Hasonló részletességre törekszenek a sepsiszentgyörgyi vártemplom 1658-as, tatárok általi ostromának megjelenítésénél is, mely már elkészült, de bemutatását később tervezik. Demeter László elmondta, a következő években felállításra tervezett, Homoki Gyula által készített tíz-tizenkét terepasztal és több dioráma témáját úgy próbálják összeállítani, hogy az minél teljesebb képet adjon Erdély történetéről az őskortól szinte napjainkig. Nemcsak történelmünk meghatározó csatajelenetei, hanem vallás- és kultúrtörténetünk – például a gyulafehérvári püspökség alapítása vagy a vallásszabadságot kimondó 1568-as országgyűlés – bemutatására is törekszenek.
Erdővidék Múzeuma idén nyáron is otthont ad a Magyar Örökség Tábornak. A harmadik alkalommal megszervezett eseményre olyan jeles történészeket várnak, akik elmúlt évszazadaink kevésbé ismert mozzanatait vizsgálják, széles érdeklődésre számot tartó eredményeiket pedig készek az erdővidéki érdeklődőkkel megosztani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2016-03-12: Közélet - Fekete Réka:

A tudásalapú gazdálkodás tart meg

Nekünk, magyaroknak a mezőgazdaság az egyik kulcsfontosságú terület a népességmegtartás tekintetében. A földet nem lehet elvenni, a gazdálkodás szülőföldhöz kötődő tevékenység, ami megélhetést biztosít és megtart – hangsúlyozta Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese tegnap a sespiillyefalvi KIDA-központban tartott konferencián, amelynek az agrár szakképzés, támogatási rendszerek és sikeres modellek a Kárpát-medencében volt a témája.
2016-03-12: Máról holnapra - Mózes László:

Siratni a lehallgatókat?

Élénk visszhangot váltott ki az alkotmánybíróság határozata, amely hatályon kívül helyezte a titkosszolgálati megfigyelések és lehallgatások jogalapjául szolgáló törvénycikkelyt. Indoklásában a testület azt is pontosította, döntése nem visszamenőleges hatályú, azaz korrupció vádjával jogerősen elítéltek nem szabadulhatnak e módosítást követően, a változtatás viszont érint folyamatban lévő peres ügyeket, Sorin Oprescu és társai például máris élni kívánnak a lehetőséggel.