A magyar állam kitüntette Tőkés Lászlót

2016. március 14., hétfő, Közélet

Magyar Becsület Renddel tüntette ki Tőkés Lászlót Magyarország köztársasági elnöke Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére. Az indoklás hasonló ahhoz, mint amivel Tőkés László 2009-ben megkapta a Románia Csillaga Érdemrend lovagkeresztjét, amit nemrég vontak meg tőle.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Tőkés László európai parlamenti képviselőnek (Fidesz–KDNP), volt királyhágó-melléki református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének a Magyar Becsület Rendet adományozta bátorságának és emberi méltóságának – ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, s ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt – kivételes elismeréseként.
Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Tra­ian Băsescu román államfőtől a Románia Csillaga Érdemrend lovagkeresztjét, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett.
A kitüntetést idén március 3-án visszavonta Klaus Iohannis, Románia elnöke. A lépést Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2016-03-14: Közélet - Nagy B. Sándor:

Talpnyomok (Ifjak márciusa Sepsiszentgyörgyön)

Hűvös vasárnap lévén, idén nem mozgatott meg akkora tömeget a sepsiszentgyörgyi középiskolás diákok által szervezett A te szabadságod napja, mint a korábbi években, de koncepcióban, ötletekben nem volt kevésbé eredeti, kiforrott, mint a korábbi március 13-ai kezdeményezések. Bensőségesebb volt, kevésbé harsány, de nagyobb hangsúlyt kapott a közösségi oldalakon, ami nem meglepő, lévén, hogy a fiatalabb nemzedék egyre inkább az online felületekre „specializálódott”, itt mozog igazán otthonosan.
2016-03-14: Közélet - :

A dilettáns román államfő

Iohannis román államfő: a dilettáns címmel közölt kommentárt Keno Verseck tollából a legtekintélyesebb német lap, a Spiegel online kiadása. A jegyzet apropóját Tőkés László állami kitüntetésének visszavonása jelentette. Klaus Iohannis jelöltként nagy reformokat ígért, de államfőként csődöt mondott, olvasható a cikkben, s következik az indoklás: legutóbbi súlyos hibája Tőkés László kitüntetésének visszavonása. Emlékeztet, Tőkés László a romániai forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapta meg a legrangosabb állami kitüntetést. „Ezt az érdemrendet a szintén egy nemzeti kisebbség soraiból származó, magát kommunistaellenesnek valló Klaus Iohannis visszavonta” – idézi fel a szerző.