Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Filmbemutató az új moziban

2016. március 21., hétfő, Közélet

Egyelőre még improvizált körülmények között, de már elkezdődtek a filmvetítések az új mozi épületében, szombat este a Marian Crişan által rendezett Orizont (Horizont) című, tavaly készült román produkciót láthatta a közönség, melyben két kolozsvári magyar színész, Hatházi András és Bogdán Zsolt is játszik. Február 12-ei hivatalos bemutatóját követően a film viszonylag gyorsan megérkezett Sepsiszentgyörgyre, ahol a vetítés utáni közönségtalálkozón a főszerepet alakító Hatházi Andrással is találkozhattak az érdeklődők.

  • A sepsiszentgyörgyi származású Hatházi András a Horizont című filmben
    A sepsiszentgyörgyi származású Hatházi András a Horizont című filmben

 

A film – mely Ioan Slavici Jószerencse malma (Moara cu noroc) című regényét és az ebből 1955-ben Victor Iliu által rendezett kultuszfilmet is referenciapontjának tekinti – egy házaspárról szól, amely a jobb élet reményé­ben elvállalja egy menedékház gondnokságát a Nyugati-Kárpátokban. Lucian (Hatházi András) és Andra (Rodica Lazăr) kicsit bánja, hogy ilyen messzire került a civilizált világtól, és mielőtt a vállalkozás anyagi sikerét élvezhetnék, arra is kénytelenek rádöbbenni, hogy mindent, ami a hegyen és a menedékház körül történik, az illegális fakitermelés maffiafőnöke, Zoli (Bogdán Zsolt) irányít. A filmben viszonylag kevés az akció, az arcok, tekintetek azonban már az első percektől a szereplők belső világaiba kalauzolják a nézőt, ahol jó thrillerhez méltóan nagyon erős érzések, indulatok kavarognak. A Horizont több szempontból is figyelemre méltó alkotás, melyről minden bizonnyal hallani fogunk még.
A közönségtalálkozó közvetlen hangulatban zajlott, a nézőknek nagyon sok észrevételük és kérdésük volt a filmmel kapcsolatosan, Hatházi András pedig készségesen válaszolgatott és mesélt a műhelytitkokról, valamint a filmmel kapcsolatos személyes élményeiről. Mint megtudhattuk, 2014 végén szűk hónapig tartott a forgatás Tordán, Járavizén és Járabányán, csupán az időjárási viszonyoknak tulajdonítható, hogy a filmben nyarat is, telet is láthatunk. A színész elmondta, hogy egyes jeleneteket hússzor is felvettek, végül mégis improvizációk kerültek be ezek helyett a filmbe, hogy nem nehéz neki magáévá tenni a rábízott szerepeket, mert szerinte bármilyen személyiségnek a lehetőségét magunkban hordozzuk már a születésünk óta, hogy az illegális fakitermelés nemcsak fikció, ugyanis amikor a filmezési szünetnapokon, általában éjszaka hazafelé tartott Kolozsvárra, meglepő dolgoknak volt szemtanúja. Arról is szó esett, hogy nem a legjobb ötlet saját autóval filmezni, hogy a digitális film minősége még mindig alulmarad a celluloiddal szemben, hogy a kritikus elsősorban önmagát jellemzi, hogy a film nézése közben ő többnyire a film elkészítésével kapcsolatos emlékeire gondol, hogy ha a filmhez szükséges pénz időben összegyűlt volna, elfoglaltságai miatt nem tudta volna elvállalni a szerepet.
Senki nem mondta ki, de itt bizonyára többen is arra gondoltunk, hogy ez kár lett volna, mert ugyan vannak vitatott részei a filmnek, abban a kritikusok is egyetértenek, hogy Hatházi András alakítása nagyszerű volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2016-03-21: Közélet - :

Bírósági jogorvoslatra ­biztat az SZNT (Székely szabadság napja)

Törvényellenesnek és súlyosan jogsértőnek nevezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt, hogy a csendőrség megbírságolta a székely szabadság napján rendezett marosvásárhelyi autonómia­tüntetés résztvevőit, illetve szervezőit, és felhívást intézett az érintettekhez, hogy forduljanak bírósághoz az intézkedés ellen.
 
2016-03-21: Közélet - Hecser László:

Értékeinkről az olaszteleki Daniel-kastélyban

Több száz év történelmének apró, de igencsak érdekes és elgondolkodtató részleteit ismerhette meg az, aki részt vett az Élő Kastély, 1680–2016 eseménysorozatot záró konferencián, és a hétvégét Olaszteleken töltötte. A Danielek néhai hajlékában – mely fejedelmet is fogadott egykor – terítékre került a műemlékvédelem számos oldala, kastélyokat látogattak, könyvet mutattak be, kiállításokat tekintettek meg, épített örökségünket képező ingatlanok tulajdonosai kerekasztal-beszélgetésen osztották meg tapasztalatukat fenntarthatóságról, közhasznúságról, falut és tájegységet széles körben elismertté tevő vendégfogadásról.