Közel a Down-szindrómásokhoz

2016. március 22., kedd, Közélet

A Down-szindrómás gyermekek, fiatalok valóban mások, mint a többiek, szeretni ellenben ugyanúgy lehet őket, csak másként kell foglalkozni velük – ezt a gondolatot erősítette meg a résztvevőkben tegnap a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület a Down-szindróma világnapja alkalmából szervezett iskolai ismertetőn, és ezt vallja a Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) is, amely a sepsikőröspataki Írisz-táborban tartott Down-közösségi napot.

  • Jó a hangulat az Írisz-táborban
    Jó a hangulat az Írisz-táborban

A kék és a sárga szín megjelent a résztvevők öltözékén, illetve arcukra festve, vagy éppen kis zászlókon. A táborban minden külsőség arra utalt, ez a nap a Down-szindrómásoké. A sepsiszentgyörgyi Írisz Ház ellátottjai körében nem különös ez, többen ezzel a kórral élnek együtt, családjaik is berendezkedtek a csupaszeretet világára, tegnap is megjelentek a felnőttkorú gyermekeikkel közösen szervezett programon. Ügyességi játékokban vettek részt, szekereztek, a kézművesek karkötőket készítettek, közösen ebédeltek, mindannyian jól érezték magukat. Csupán azt sajnálták a szervezők, az Írisz Ház szakemberei, hogy a nyitott közösségi napra nem mentek külsősök, bár tudni, hogy Háromszéken is sokan élnek downosok, de a többség nem keresi a közösséget. A DKA által működtetett Írisz nappali központ munkatársai küldetésüknek érzik, hogy tudatosítsák az emberekben: a Down-szindrómások is fontos és aktív tagjai a társadalomnak, ezért minden lehetőséget kihasználnak, hogy az érintett fiatalokat minél szélesebb körben megismertessék.
A Salvatore Egyesület önkéntesei diákok körében tartottak ismertetőt a betegség okairól, keletkezéséről, a kimutatását célzó vizsgálatokról. A Gödri Ferenc Általános Iskolában a házigazda intézmény mellett a Kós Károly Szakközépiskola diákjai vettek részt a tegnapi programon, de néhány pedagógus érkezett az eseményre a Speciális Iskolából is.
Mindkét helyszínen szó volt a szeretetről is, amire vágynak és amit nyújtanak az érintettek, és arról: minél jobban megismerjük a Down-szindrómás embert, annál közelebb kerülünk hozzá és annál könnyebben fogadjuk el a másságát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2016-03-22: Belföld - :

A nagy egyesülés törvénye (Röviden)

Törvénytervezetet készít a kormány a román királyság és Erdély 1918-as egyesülése centenáriumának megünneplésére – jelentette be Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes. Az évfordulós ünnepségek előkészítésére országos bizottságot hoznak létre, és centenáriumi biztost neveznek ki. A bizottságnak történelmi, kulturális, műemléki és egyéb albizottságai lesznek, amelyek független bírálóbizottságok bevonásával döntenek a hivatalos programokról.
2016-03-22: Közélet - Iochom István:

Spanyol önkéntesek Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülethez március elsején érkeztek Spanyolországból az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) önkéntesei: a 25 éves Enrique De Paz Miguel és a 24 éves Silvia Blanco González, akik az egyetemen környezetvédelem szakot végeztek, és egy évig tevékenykednek a városban.