Csoda a Pokol tornácánBefejezés előtt a torjai Büdös gyöngyszeme

2016. március 31., csütörtök, Faluvilág

Bár még hóréteg födi az 1000 méter magasan fekvő szubalpesi tájat, a Büdös-hegy lábánál megépült korszerű gyógy- és élményfürdő belsejében kellemes a levegő, s a terv szerinti, zömében rehabilitációs és fizioterápiás szolgáltatások egy része már működik – mutatta be az új egységet Szarvadi Loránd tulajdonos. Szakemberek végzik még itt-ott az utolsó simításokat, de mire kivirít az idő, elkészülnek.
 

  • Élményfürdő és kezelőközpont a Pokol tornáca alatt. Albert Levente felvétele
    Élményfürdő és kezelőközpont a Pokol tornáca alatt. Albert Levente felvétele

 

Azt már sejthetik a háromszékiek, hogy a Bálványosi-hágón felújított négycsillagos Grand Hotel Bálványos magas kényelmi fokon kínálja szálláshelyeit az ide érkezőknek, tágas éttermei pedig a helyi és nemzetközi konyha különlegességeit. A Bálványos Konferencia Központ négy teremmel azokat várja, akik különleges környezetben szerveznének nívós értekezleteket. A gyógy- és kirándulóhelyet körülvevő kalandpark – miként az egész komplexum, új nevén a Bálványos Resort – a biztonságos szabadidős tevékenységet is segíti, ráadás azok számára, akik a csapatszellemet és csapatépítést fontosnak tartják. A befejezés előtt álló wellnessközpont nemcsak a hely adottságait, hanem természetes gyógytényezőit is értékesíti. Melegített fadézsás sós fürdők, különböző jellegű és hőmérsékletű vizes gyógymedencék, egyéni kezelésre alkalmas helyiségek, szaunák, gyógyfürdők, sókamra, fizioterápiára és méregtelenítésre szolgáló termek és hamarosan mofetta is besegít az egészségüket megőrizni-ápolni szándékozóknak, nemkülönben a szórakozni vágyóknak is. A Spa Café vitaminsalátája és frissen csavart gyümölcsleve már csak ráadás.
A havas torjai Büdösben barangolva eszembe jutottak a vidéket bejáró Jókai sorai Bálványosvár című regényéből: „Ha más országban volnának ezek a gyógyító erejű csodaforrások, búcsújáró kápolna volna mindenik mellé építve egyfelől, részvénytársaság vendégfogadója a másik felől...” Ő nevezte a Pokol tornácának a torjai Büdöst. Azóta több mint 160 esztendő pergett le a történelem rokkáján, s az ő álma, lám, lassan, de gyönyörűen beteljesedik. Emberi életünk tartalmával azonban nem lehet mérni ezt az elkeserítő lassúságot. Lám, mi csak ilyen sok idő múltán tudunk örvendeni a bálványosi csodának.
Szarvadi Loránddal az épü­lő, de a főépülettől különálló mofettagyógygázzal (szén-dioxiddal) való ellátásának módjáról beszélgettünk, ugyanis itt ez még megoldásra vár. Több lehetőség is kínálkozna, miként a mofettaépület befejezése is a tavasz egyik feladata lesz. Nincsenek kétségeink afelől, hogy ez lesz a tüneti kezelések egyik leghatékonyabb helye, ugyanis az épület tervezését, a betegek számára is hasznos hatékony gázmozgás szintjét és mikéntjét a tündérvölgyi Dr. Benedek Géza Szívkórház mofettaszakértőjére, Gyila Sándor fizikusra bízta a tulajdonos.
Izgalommal várjuk a szalagvágás pillanatát, mert ahhoz nem fér kétség, hogy az ide érkezők Háromszék látnivalóban egyik leggazdagabb vidékét ismerhetik meg, hiszen a szomszédságban található Bálványosfürdő, közvetlen közelében a Natura 2000 védett területen felújított Apor lányok feredője, a Mikes-fürdők és az ottani új mofetta, a Büdös-hegy büdös barlangjai, nemkülönben a múltba csalogató Bálványos-vár romvilága.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2016-03-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Húsvét után Kézdikőváron

Igaz-e vagy sem, csak a ráérős történész tudná holtbiztosan bizonyítani, hogy a hajdanában Torján fészket rakó Aporok felkarolták és segítették a számukra is kedves és takarékos-munkás Kővár és Szárazpatak környéki besenyő-maradékokat. De az biztos, hogy szokásrendjüket, hagyományaikat, magyar katolikus vallásukat máig megtartotta az egykori peselneki, újabb nevén kővári ember, aki nyelvünket beszélő, dalainkat éneklő székely-magyarrá lett. 
2016-03-31: Máról holnapra - Mózes László:

Szovátától Sepsiszentgyörgyig

Ha valaki távolabbról, elfogultságtól mentesen figyeli, mi történik ebben az időszakban Székelyföld jelentősebb városainak választott vezetőivel, különös fejleményeket észlelhet. A polgármesterek kapcsán – kik eddigi hitünk szerint igenis meghatározhatják egy-egy település sorsát – a tegnap például azt láthatta egy kíváncsi szemlélő, Maros megye legjelentősebbnek tartott magyar városvezetőjét, Péter Ferencet azért szorongatják, vagyis büntetik, mert nem távolítja el a székely zászlót a polgármesteri hivatal udvarán lévő székely kapuról.