Hírsaláta

2008. április 29., kedd, Belföld

STRASBOURGBAN KERESIK IGAZUKAT. A Babeş―Bolyai Tudományegyetem tavaly elbocsátott két oktatója, Hantz Péter és Kovács Lehel pert indít a román állam ellen. Itthon az egyetem elleni pert elvesztették, és a román bíróságokon már nincs lehetőség további fellebbezésre. (Duna Tévé)

BUKAREST KOSZOS ÉS DRÁGA. Miután Európa legszennyezettebb városának titulálták a szakemberek Bukarestet, a román főváros egy újabb lista szerint a 28. legdrágább település Európában. A felmérés elkészítői elsősorban a 2007-es évi ingatlanbérlések árait vették figyelembe. Világviszonylatban a 61. helyen áll a legdrágább városok lajstromában, a román főváros olyan településeket előzött meg, mint Cardiff, Hamburg, München, Düsseldorf, Berlin, Vilnius vagy Ankara. Európában egyébként London a legdrágább város az ingatlanbérlések tekintetében, Nagy-Britania fővárosát Moszkva, Pá­rizs, Szentpétervár, Isztambul, Amszterdam, Dublin, Stockholm, Róma és Milánó követi. (Mediatica)

VILLANYSZÁMLÁS SZENTSÉGTÖRÉS. Nagy felháborodást váltott ki a román médiában az Electrica áramszolgáltató bakija: ugyanis az áprilisi számlák hátoldalára színes húsvéti tojások kerültek, román nyelvű jókívánság kíséretében. Attól kaptak szívbajt a román kollégák, de a köznép is, hogy a fotó közepén díszelgő hímes tojás Magyarország címerét ábrázolja. (Realitatea)

MEGBÜNTETTÉK. Befejezte a vizsgálatot a külügyminisztérium Daniel Crulic, a Lengyelországban éhségsztrájkot folytatott, nemrég elhunyt elítélt ügyében, és megállapította: az illetékes román diplomaták mulasztást követtek el. Nem biztosítottak konzultációs lehetőséget a román állampolgár számára, a magát ártatlannak valló, s emiatt éhségsztrájkoló Crulic letartóztatásáról érkezett két értesítést nem is iktatták. A varsói nagykövetet fizetéscsökkentéssel büntették, a konzult pedig visszahívták, és felfüggesztették a munkaviszonyát fél évre. (Realitatea)

TÍZ ÉV MUNAFNAK. Tíz év börtönbüntetésre ítélték a 2005-ben Irakban elrabolt három román újságíró kísérőjét, az iraki és amerikai állampolgársággal is rendelkező Mohamed Munafot. A bukaresti ítélőtábla arra is kötelezi a távollétében egyelőre csak alapfokon elítélt Munafot, hogy a három román újságírónak fejenként kétmillió euró kártérítést fizessen. (Mediafax)

FÉLNEK OPRESCUTÓL. Fontolóra veszi a Szociáldemokrata Párt, hogy indít-e Bukarestben főpolgármester-jelöltet, vagy sem, azok után, hogy Sorin Oprescu szenátor indulásával kapcsolatban múlt héten kedvező döntést hozott a fővárosi fellebbviteli bíróság. Erről Cristian Diaconescu, az alakulat főpolgármester-jelöltje nyilatkozott pénteken az Antena 3 műsorában. Diaconescu szerint legjobb megoldás az lenne, ha az SZDP országos tanácsa újraértékelné indítását a főpolgármesteri székért. Diaconescuval ellentétben az SZDP kampányfőnöke, Miron Mitrea kizárta azt a lehetőséget, hogy a párt ne indítson főpolgármester-jelöltet a fővárosban.

TÖRVÉNY A LAKÁS NÉLKÜL MARADT BÉRLŐKNEK. A bukaresti törvényhozás mindkét háza elfogadta azt a módosítási javaslatot, amelyet Pete István szenátor terjesztett elő a jogos tulajdonosnak visszaszolgáltatott egykori állami lakásokból kitett családok védelmében. A hatályos jogszabályok eddig csak a bérlőket jogosították fel arra, hogy szükséglakást kapjanak az önkormányzattól, ha jogerős bírósági végzéssel kilakoltatják őket a visszaszolgáltatott ingatlanból. A módosítás nyomán azoknak is jár a szükséglakás, akik a 90-es években megvették az önkormányzattól addigi bérleményüket, ám a jogaiba visszahelyezett egykori tulajdonos a bíróságon megsemmisíttette az adásvételi szerződést. (Erdély Ma)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-29: Közélet - Kuti János:

Bűnözőnek megyek Spanyolországba (A múlt hét)

Az olasz politikusok ismét vízumkényszert akarnak bevezetni a román állampolgárok ellen. Nem tudom, ez gyakorlatilag hogyan lesz megvalósítható.
2008-04-29: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Átszabnák a megyehatárokat
Közös fejlesztési stratégiát dolgoztak ki Kalotaszeg számára, hogy a megyehatárral kettéosztott, de szemléletében, értékeiben egységes térség megőrizhesse sajátosságát — jelentették be a hét végén mintegy kétszáz környékbeli önkormányzati képviselő részvételével Kalotaszentkirályon lezajlott konferencián a két megye RMDSZ-elnökei és egyben megyeitanácselnök-jelöltjei.