Mi, hol, mikor

2008. április 30., szerda, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

Ma 17.30 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ’56-os termében Naptól virít, naptól hervad a rózsa ― feliratos falvédők kiállítása, dr. Keszeg Vilmos (Kolozsvár) előadása.

* 18 órától a Sugás vendéglő Kifli Galériájában Érté­k(eink) címmel a Camera Club Siculorum fotókiállítása, kiállít: Balási Csaba, Nagy Lajos, Moldován Mihály, Kovács László Attila, Vargyasi Levente, Toró Attila, megnyitja Balási Csaba, a Magyar Fotóművészek Világszö­vetségének tagja.

Pénteken 11 órakor Sepsiszentgyörgyön a Gyárfás Jenő Képtárban megnyílik a Digitalis angol avantgárd festészeti és intermedia-kiállítás. Kiállító művészek: David Manley, Harriet McDougall, John Rimmer, Rick Copsey, Sarah Key. A kiállítást megnyitja Vargha Mihály szobrászművész és John Rimmer képzőművész.

Zene

Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a Collegio Stravaganti együttes (Bukarest) hangversenye, reneszánsz táncház, zenél a Codex együttes. * 20.30 órától dzsesszkocsma a Park vendéglő Di Stefano bárjában, fellép az After All, Grencsó Bio Kollektív (Budapest). * 22 órától Hit Music Station ― dj Black Light & dj Shefield a Park vendéglő El Passo Clubjában.

Csütörtökön 18 órától a Régizenenapok-tanfolyam résztvevőinek záróhangversenye a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. * 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a Musica Historica (Budapest) és a Codex (Sepsiszentgyörgy—Csíkszereda) együttes hangversenye, reneszánsz táncház, zenél a Codex együttes, közreműködik a Pavane táncegyüttes (Szeged). * 20.30 órától dzsesszkocsma a Park vendéglő Di Stefano bárjában, fellép a St. George Quartett, az East Side Jazz Company (Budapest).

Színház

* A Szent György-napok keretében ma 16 órától Sepsiszentgyörgyön a színház stúdiótermében a Tamási Áron Színház bábtagozata előadja Vitéz László csodaládája című bábjátékát (Kemény Henrik szövegei alapján rendezte Nagy Kopeczky Kálmán, dramaturg: Nagy Lázár Kincső, bábok: Lenkefi Zoltán m. v., játssza: Nagy Lázár József, Dósa Attila), a belépés ingyenes; 19 órától a színház nagytermében Quimby: Teátrum (zenei performansz a Tamási Áron Színház és a Budapest Főváros Önkormányzatának szervezésében és támogatásával), a jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

Csütörtökön 16 órától a színház stúdiótermében Marék Veronika: Surranó és Brekkenő ― játék egy képben a Tamási Áron Színház bábtagozatának előadásában (játssza: Nagy Kopeczky Kálmán, közreműködik: Dósa Attila), a belépés ingyenes; a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című groteszk komédiáját ― rendezte: Bocsárdi László ― a kamarateremben 18 órától bérleten kívüli előadáson mutatja be; 19 órától a nagyteremben I. L. Caragiale: Leonida naccsásúr és a reakció az Andrei Mureşanu Színház előadásában (rendező: Sergiu Aliuş, díszlettervező: Deák Barna, a főbb szerepekben: Duţa Guruianu, Nae Croitoru, Valeria Olar, Alexandru Hristachi).

Irodalmi találkozók, könyvbemutatók

Ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön az evangélikus egyház termében A Lámpagyújtogató ― Remé­nyik Sándor élete képekben és versben című kötetet bemutatja Hantz Lám Irén szerkesztő, közreműködik Galli Teréz dalénekes és a Székely Mikó Kollégium diákjai. * 19 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében a Vár Ucca Műhely (Veszprém) irodalmi lap bemutatása, részt vesz Búzás Huba költő, Fenyvesi Ottó költő, műfordító, Kilián László író, szerkesztő, házigazda: Sylvester Lajos író, közíró, a Háromszék főmunkatársa.

Hitvilág

Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcában épülőben levő fogyatékos-központban holnap 11 órától különleges istentiszteletet tartanak a fogyatékkal élőknek.

Közlekedés

Súlyos baleset. Pénteken délután öt körül Kökös közelében súlyos baleset történt. Az előzetes vizsgálatok szerint egy 18 éves brassói nő, aki Bákó irányába haladt, egy gödör kikerülése közben elvesztette uralmát a kocsi fölött, és az út túloldalán levő sáncba borult. A balesetben a kocsi 47 éves utasa, akinek nem volt becsatolva a biztonsági öve, súlyos sérüléseket szenvedett.

Kék fény

Gyanús haláleset. Szombaton déltájt értesítették a zabolai rendőröket, hogy egy 82 éves nőt holtan találtak a szomszédja lakásában. A helyszínelő csoport és a bűnügyi nyomozó-ügyész megállapította, hogy az áldozat pénteken este fél kilenc körül ment át a 74 éves, büntetett előéletű szomszédjához, ahol együtt ittak. A nő nemsokára rosszul lett, a férfi elsősegélynyújtással próbálkozott, de hiába. Később szólt a szomszédoknak a halálról. A törvényszéki orvos azonban gyanús nyomokat talált a holttesten. Később a boncolás során megállapították, hogy a halál természetes okokból állt be. Az eset néhány külsérelmi nyom miatt, valamint azért volt gyanús, mert a férfit, akinek a lakásán a nő elhunyt, korábban testvére megöléséért ítélték öt év börtönre, tavaly januárban szabadult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Helycsere (Labdarúgó MB)

Helycsere történt a feljutást jelentő második helyen, miután Kilyén elveszítette az örökrangadót: Szotyor—Kilyén 3—1 (ifjúságiak: 3—3). A további eredmények: Bölön—Kőröspatak 1—1 (0—4), Zágon—Maksa 2—2 (3—1), Zabola—Réty 3—4 (2—2), Kézdiszentkereszt—Kommandó 2—0 (25—0), Torja—Papolc 1—3 (3—0), Bereck—Uzon 0—1 (1—0). Az élmezőny állása: 1. Papolc 58 pont, 2. Bölön 52 (75—22 a gólkülönbsége), 3. Kilyén 52 (57—31), 4. Uzon 45 pont... A következő forduló (szombat-vasárnap, ifik: 16, felnőttek 18 óra): Uzon—Kézdiszentkereszt, Kommandó—Nagyborosnyó, Lécfalva—Bölön, Kőröspatak—Zágon II., Maksa—Szotyor, Kilyén—Zabola, Réty—Torja, Papolc—Tamásfalva, Bereck áll. (-ros)

A IV. liga mai mérkőzései (ifik 15, felnőttek 17 órától): Barót—Bodok, KSE—Szentkatolna, Zágon—Sepsiszentgyörgy, Bardoc—Ozsdola, Csernáton—Perkő, Illyefalva—Gelence, Hidvég—Szitabodza. Dálnok áll.

Kézilabda

Május 1—3. között a Vida Attila és Viorel Bărbos által irányított Madison Travel ifjúsági III-as fiú kézilabdacsapata Segesváron vendégszerepel, ahol országos bajnokság elődöntőjén vesz részt. A sepsiszentgyörgyi együttes ellenfelei a Nagybányai Extrem, Nagyszentmiklós, valamint a házigazda Segesvári ISK.

Kitoloncolás

Kitoloncoltak Nepálból egy amerikai hegymászót, aki Szabadítsátok fel Tibetet! feliratú transzparenssel mászott fel múlt héten a Mount Everestre — közölték kedden a katmandui hatóságok. A nepáli idegenforgalmi minisztérium illetékese egyúttal bejelentette, hogy William Brant Hollandot két évre eltiltották az országban folytatandó hegymászói tevékenységektől is. Az amerikai állampolgárnak azt rótták fel, hogy tiltakozó akciójával megsértette a Kína-ellenes tevékenységek tilalmáról szóló nepáli rendelkezést. Holland volt az első hegymászó, akit feltartóztatott a Mount Everest nepáli oldalára kínai nyomásra vezényelt rendőrség. A biztonsági emberek feladata megakadályozni a tiltakozó akciókat, miközben az olimpiai láng stafétájának kínai résztvevői felmásznak a világ legmagasabb hegyének csúcsára.

Június végéig nem versenyez

Sérülés miatt várhatóan június végéig nem versenyez Asafa Powell, a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója. Paul Doyle, a jamaicai atléta ügynöke szerint a döntést elővigyázatosságból hozták, Powell olimpiai felkészülését nem befolyásolja a mellkasi sérülés, mely a megfelelő karmozgásban akadályozza őt. A sprinter bő egy hete egy Los Angeles-i versenytől lépett vissza, mert előzőleg egy súlyzós edzésen meghúzta a vállát. Az elkövetkező időszakban kihagyja a dohai, az oslói, az eugene-i és az oregoni viadalt is. Először vélhetően a jamaicai bajnokságon áll rajthoz június végén.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2008-04-29: Közélet - Szekeres Attila:

Autórablók

Az országos bűnügyi mérlegek összehasonlításakor Háromszék kilógott a rablások és autóból való lopások fejezetből, gyakorlatilag ilyesmi nem történt megyénkben, csupán elvétve néhány.
2008-04-30: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi születésű
ifj. MÁRTON ZOLTÁN
életének 43. évében Budapesten hirtelen elhunyt.
Temetése 2008. május 3-án, szombaton 13 órakor lesz a kézdivásárhelyi református temető ravatalozóházától római katolikus szertartás szerint.
A gyászoló család
7251291