Sepsiszentgyörgyi tüdőgyógyászatRomló épület, orvos- és pénzhiány

2016. április 8., péntek, Közélet

A megyei kórház vezetőségét terheli a felelősség, ha a betegeket negatívan érinti, hogy évek óta négy orvos helyett hármat alkalmaz, akik felváltva teljesítenek szolgálatot a harmincágyas kórházi osztályon, a tüdőgyógyászati járóbeteg-rendelőben és a TBC-gondozóban – hangsúlyozza dr. Sipos András megyei tüdőgyógyász főorvos, akit februárban váltottak le osztályvezetői tisztségéből. Az eljárást büntetésnek érzi, mivel szóvá tette az áldatlan állapotokat, a kórház vezetősége ellenben átszervezésről beszél, és úgy véli, jelenleg nem az orvoshiány a legnagyobb gond a sepsiszentgyörgyi tüdőbeteg-ellátásban, hanem a romos épületek.

  • Romos, veszélyes az épület, de városközponti elhelyezése sem megfelelő tüdőbetegek gyógyítására. Albert Levente felvétele
    Romos, veszélyes az épület, de városközponti elhelyezése sem megfelelő tüdőbetegek gyógyítására. Albert Levente felvétele

Sepsiszentgyörgyön a második világháború utáni években nyílik tbc-fektető osztály és járóbeteg tüdőgondozó az egykori vérközpont (jelenleg vadászati múzeum) épületében, megfelelő gyógyszerek hiányában ellenben nem volt hatékony a népbetegségnek számító tbc gyógyítása. 1949-ben 415 tbc-s beteget tartottak nyilván Háromszéken, számuk 1963-ra megkétszereződött, majd a kommunista érában eltussolták a valós adatokat. Tavaly a nyolcvanháromból hatvanhét új esetként került a nyilvántartásba, 2016 első negyedévében húsz újabb megbetegedést regisztráltak. A torjai tüdőszanatórium 1980-as évek eleji bezárása után a beutalt betegeket áthelyezték Sepsiszentgyörgyre az ezernyolcszázas évek végén szeretet- és árvaháznak épült, 1960-tól fertőző kórházként működő Kórház utcai épületbe. A fertőzőosztály 1979-ben költözött át a külön erre a célra emelt új épületbe, az egykori árvaház átalakult tüdőgyógyászati és tbc-kórházzá, amely a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház osztályaként működik jelenleg harminc ággyal, ebből tizenkettő a tbc-részlegé. Az osztály alegysége a városközpontban működő járóbeteg tüdőgondozó, és ugyanabban az épületben kapott helyett a tbc-rendelő, amely része a tbc-programot lebonyolító országos hálózatnak, ezért az itt dolgozó egészségügyi személyzet fizetését az egészségügyi minisztérium biztosítja a kórházon keresztül. 2009 óta betöltetlen itt egy orvosi állás, az ellátást a kórház szakorvosai biztosítják váltásban, februárban dr. Sipos Andrást, korábbi osztályvezető főorvost helyezték át ideiglenesen teljes normával ebbe a rendelőbe.
Sipos doktor úgy véli, mivel több rendben szóvá tette, hogy tarthatatlan a helyzet – három orvos nem láthat el ennyi feladatot, a stressz, a szaladgálás a kórház, a járóbeteg tüdőgondozó, valamint a tbc-rendelő között előbb-utóbb a betegek kárára megy – büntetésből megfosztották kórházi ágyaitól, leváltották osztályvezetői tisztségéből, és szintén büntetésből áthelyezték a tbc-rendelőbe. A szakorvos elmondta, 2009-től 2015 januárjáig kiegészítő szerződés alapján pluszórában födték le váltásban a városközponti két rendelő teendőit, januárban megérkezett a már korábban kinevezett, frissen végzett rezidens szakorvos, aki ahogy azzal szembesült, hogy nem a kórházi osztályon, hanem a tbc-rendelőben kell dolgoznia, beperelte a kórházat, és rövid idő múlva elment. Az állás újból üres maradt, az osztály orvosai váltásban folytatták az ingázást a kórház és a rendelők között. Novemberben dr. Sipos András jelezte, hogy a kialakult helyzet miatt a betegek biztonságos ellátásáért a teljes felelősséget a kórház vezetőségére hárítja.
Novembertől februárig dr. Incze Csilla látta el a tbc-rendelő feladatait, dr. Ráduly Enikő és dr. Sipos András napi három és fél órában a kórházi osztályon, a másik három és fél órában a járóbeteg tüdőgondozóban dolgozott. Februárban Sipos doktort leváltották osztályvezetői tisztségéből, azóta ő a tbc-rendelő orvosa, dr. Ráduly Enikő osztályvezetővel és Incze doktornővel váltják egymást az említett beosztással a kórházban és a járóbeteg-rendelőben.
Minderről dr. Sipos András tájékoztatta a megyei tanácsot, mint kórházfenntartót, a kormányhivatal mellett működő társadalmi párbeszéd csoportot, a szakszervezetet, de választ egyelőre sehonnan sem kapott. Elmondta, 1990 óta tüdőgyógyász szakorvos, 1991-től megyei főorvos, a tbc-program irányítója, 2005-től idén februárig osztályvezető főorvos volt, úgy érzi, sem a betegek, sem ő személyesen nem érdemli meg ezt az elbánást.
A kialakult helyzetről megkérdeztük a kórház menedzserét és orvosigazgatóját. András-Nagy Róbert elismeri, hogy nehéz a két orvosnőnek ellátni a betegeket mindkét helyen, vagyis a kórházban és a járóbeteg-rendelőben, szerinte is szükség van teljes állású orvosra a tbc-rendelőben, meg is fogják hirdetni az állást, de azt tagadja, hogy büntetésből helyezték volna Sipos doktort át a kórházból a rendelőbe, ami különben is csak ideiglenes állapot. Lapunknak azt mondta, dr. Sipos Andrást adminisztratív indokkal váltották le osztályvezetői tisztségéből, és úgy véli, dr. Ráduly Enikő jobban megfelel az elvárásoknak. Dr. Antal Álmos orvosigazgató leszögezte, a sepsiszentgyörgyi, háromszéki tűdőgyógyászati ellátásban jelenleg a legnagyobb gond, hogy a meglévő épület romos, földrengésveszélyes, de ennél is súlyosabb, hogy a tbc-s betegek ellátására nincs külön épület, aminek a városon kívül kellene lennie, de még külön betegút sincs a jelenlegi kórházban. Szerinte fejleszteni kell a tüdőgyógyászati részleget, a tbc-ellátást pedig minél hamarabb el kell különíteni, egyik sem tűr halasztást, mindkettő egyformán fontos. Erről a fenntartót, vagyis a megyei tanácsot és az egészségügyi minisztériumot is tájékoztatták, bíznak abban, hogy a kórház főépületének munkálatai befejeztével, a következő lépésben erre is sor kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2016-04-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
DOBOS BÉLA
szerető szíve életének 72. évében megszűnt dobogni.
Temetése 2016. április 9-én 14 órakor lesz a lemhényi ravatalozóházból a Szent Mihály-hegyi temetőben.
A gyászoló család
9160
2016-04-08: Közélet - :

Árnyékjelentés jogsérelmeinkről

Az elmúlt hat év magyar jogsérelmeit összegzi az az árnyékjelentés, amelyet az RMDSZ a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról szóló román kormányjelentéshez készített, s mely számtalan konkrét példával igyekszik bizonyítani, hogy Románia nem teljesítette azokat a kötelezettségeit, amelyeket az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményében vállalt.