A múlt hétKicsi kémek, nagy kémek

2016. április 11., hétfő, Közélet

Egy izraeli magánnyomozó társaság, a Black Cube négy alkalmazottját vizsgálja a román terrorelhárítás, mert Laura Codruţa Kövesiről, a korrupcióellenes ügyészség főnökéről akartak kémkedni. Azt hinné az ember, hogy ma, amikor mindent és mindenkit le lehet hallgatni, meg lehet figyelni, egypár számítógépes szakemberen kívül nem is kell senki arra, hogy a titkosszolgálatok bárhonnan, bárkit célkeresztjükbe vegyenek.

Mondjuk ül egy szaki az Északi-sarkon egy szál számítógéppel egy jégkunyhóban, feltöri róla a jeget, majd a célszemély elektronikus postaládáját, lopja a drága információkat, jegeli őket, aztán alkalomadtán zsarolni kezdi az illetőt.
De lám, ezek az izraeliek ide jöttek, helybe, és itt akarták megköveztetni Kövesit. A négy hírbeszerzőből kettő valamikor az izraeli titkosszolgálat, a Mossad embere volt. Csodálom, hogy így elkapatták magukat, amikor az említett szolgálat nagy hírnévre tett szert kémberkekben. A Mossad a világ negyedik legjobb titkosszolgálata. Többek közt ők derítették fel a háborús bűnös Adolf Eichmann argentínai búvóhelyét, elrabolták és Izraelbe szállították, ahol kivégezték. A legjobbak természetesen az amerikaiak (CIA), mert ők hatalmakat döntenek meg, államfőket váltanak le, ellenséges elemeket végeznek ki. Addig támogatnak valakit, míg az nem válik Amerika ellenségévé, azután meg harcolnak ellene. (Lásd Osama bin Ladent vagy Husszeint.) Az angolok sem rosszak, ők a rangsorban a harmadikok, de nekik könnyű, mert őket olyanok tanították és okítják a kémmesterség elsajátítására, mint a filmbeli James Bond, a 007-es ügynök.
Szóval, csodálkozom, hogy most ezek az izraeliek ilyen pancser módon lebuktak. Éjszaka telefonálgattak, ezzel ijesztgetve a Kövesi környezetében levőket, és adatokat próbáltak megszerezni számítógépeikről.
Régen a kémelhárításnak sokkal könnyebb dolga volt, ha elkapott egy ügynököt. Azt finom módszerekkel ki tudták faggatni. Például kitépték a körmét, leverték a veséjét, árammal rázatták vagy vízbefullasztással ijesztgették. Most meg esetleg körömápolásra kap egy manikűröst, ezenkívül egy jó nagy fejmosást. Kövesi meg: „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” – bibliai mondást alkalmazza, és a sittre vágottak ehetik a rabság (keserű) kenyerét. A kémeknek régen megvolt kínzásuk elkerülésére a gyógyszerük méregpasztilla formájában, amit hirtelen bekaptak, és máris megszabadultak a pokoli vallatástól. Minden ország titkosszolgálata eltűrte azt, hogy másik országok ügynökei nyugodtan ügyködjenek náluk. Ha egyik országban nyilvánosan elkaptak egy hírszerzőt, helyette cserébe ők is lelepleztek egyet, majd kicserélték őket. Most a kémecskék már nem élnek méreggel, megbízóik viszont mérgelődhetnek, ha lekapcsolják őket. Attól nem kell félniük, hogy kivégzik, mint a franciák a csodaszép táncosnő-hírszerzőt, Mata Harit, aki állítólag a németeknek kémkedett, mert Európában eltörölték a halálbüntetést.
A mostani lebukásos malőr óta az izraeliek azzal védekeznek, hogy két emberük azért jött Romániába, hogy komoly adatokat gyűjtsön a kormányt érintő korrupciós ügyekben. Nem is tudom, miért kell ezekről információkat szerezni, amikor köztudottak. Különben éppen elég ilyen adatot gyűjtenek a korrupcióellenes ügyészség emberei. Azokkal kellett volna kollaborálni, és nem külön utakat járni.
Bár olyan feltételezések is vannak, hogy az egész kémkedés Kövesi ellen csak bosszúból történt, le akarják járatni, mivel az általa vezetett korrupcióellenes ügyészség híres-neves és gazdag izraeliek nyomában lohol. Többek közt egyikük 3,5 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik, és cége konzultációkat adott jeles román politikusoknak. Sajnos, azoknak fele már a börtönben ült, vagy most is (csücs)ül. (Adrian Năstase, Adrian Videanu, Viorel Hrebenciuc.) Nemrég Paulnak, Románia hercegének tettek jó szolgálatokat, hogy visszaszerezzen olyan ingatlanokat, amelyek soha sem voltak a királyi családé. Ezért hálából a herceg a javak 50–70 százalékát ajánlotta fel nekik, részesedésként. Nem kellett mást tenniük érte, csak olyan ártatlan dolgokat, mint: hatalommal való visszaélés és üzérkedés, köztisztviselők megvesztegetése, okirat-hamisítás.
Hát nem megérte volna?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2016-04-11: Közélet - :

Kitüntetés Virág Endrének (Átadták az EMKE-díjakat)

Kacsó András-díjjal tüntette ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Virág Endre néptáncoktatót szombaton Kolozsváron. Virág Endre az ifjúsági néptáncmozgalomban kifejtett önzetlen és kitartó munkájáért, és az általa végzett közművelődési tevékenységért kapta a kitüntetést.
2016-04-11: Közélet - :

Újabb erdőtüzek

Középajtán és a vargyasi szorosban is erdő- és tarlótüzet kellett megfékezniük a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség embereinek a hétvégén. Középajtán négyhektárnyi lombhullató erdőre terjedtek ki a lángok, Marius Tolvaj tűzoltósági szóvivő tájékoztatása szerint vélhetőleg egy felügyelet nélkül hagyott tábortűz miatt. Az oltásban hét tűzoltó, valamint 15 önkéntes vett részt, akik több órán keresztül harcoltak a lángokkal.