Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2016. április 11., hétfő, Mi, hol, mikor?

A magyar költészet napja
SEPSISZENTGYÖRGY. Az Erdélyi Művészek Fóruma és a Parnasszus Irodalmi Kör kétórás zenés versmondó maratont szervez ma 17 órától az Erzsébet park zenepavilonjában, s arra szólítják a közönséget: „próbáld meg a verset tovább mondani”.

* A Bod Péter Megyei Könyvtár verses-zenés találkozót szervez: a 19 órakor kezdődő rendezvényen ismert kultúr-, szak- és sportemberek, közéleti személyiségek olvassák fel az általuk választott verset, beszélnek a vershez fűződő kapcsolatukról, a felolvasások között pedig az Evilági együttes megzenésített verseket ad elő. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.
BARÓT. Az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kedden 19 órakor, a magyar költészet napja alkalmából szervezett találkozó meghívottja: Fekete Vince József Attila-díjas kézdivásárhelyi költő, író, szerkesztő, műfordító. A rendezvényen a költő bemutatja 2015 őszén megjelent, Vak visszhang című válogatott verseskötetét. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.
FELHÍVÁS. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének háromszéki elnöksége iskolai versmondást kezdeményezett, azt javasolják a tanintézeteknek, ma a déli harangszó elcsendesedése után minden osztályban hangozzék el valamely József Attila-költemény.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház Jonas Gardell Jegesmedvék című előadását (rendező: Zakariás Zalán) kedden és szerdán 19 órától a Háromszék Táncstúdióban játssza. u William Shakespeare Vízkereszt című darabját (rendező: Bocsárdi László) pénteken 19, szombaton 18 órától láthatják a Háromszék Táncstúdióban. A bérletek a szervezőirodában érvényesíthetőek, ahol jegyek is válthatók. Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 10–16, pénteken 11–14 óráig, valamint az előadások előtt egy órával.
ROMÁN NYELVŰ ELADÁSOK. A volt Művész moziban a Teatru Creştin csütörtökön 17.30 órától Urma paşilor tăi című előadását (rendező: Eliza Bercu) mutatja be. Az Andrei Mureşanu Színház Historion című előadását (rendező: Mihai Niţu) szombaton 19 órától, a Sfîntul din Sfîntu Gheorghe című előadást (rendező: Ana Mărgineanu) pedig vasárnap 19 órától láthatja a közönség. Jegyek a szervezőirodában kaphatók.

Bábszínház
SEPSISZENTGYÖRGY. A Cimborák Bábszínház Tasnádi István Cyber Cyrano című előadását (rendező: Nagy-Lázár József) ma 19 órától a volt Művész mozi termében mutatja be.
KOVÁSZNA. A művelődési központban szerdán 10 és 12 órától a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház magyar társulata A brémai muzsikusok című előadását játssza.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Vigadó Művelődési Ház nagytermében szerdán 10 és 11.30 órától Gimesi Dóra–Veres András A brémai muzsikusok című előadását mutatja be. A jegy ára: 6 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi volt Művész moziban a jövő héten a következő filmeket vetítik: szerdán 19 órától Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmje látható, pénteken 10 és 12 órától az Irgalom utca (Mercy Street) című első román gyártmányú 3D-s animációs filmet magyar felirattal.

Zene
* A Hungaroperett második erdélyi turnéja során ma 19 órától Kovásznán a Művelődési Központban, szerdán Kézdivásárhelyen a Vigadóban lép fel. * A Kovásznai Művelődési Központban pénteken 19 órától Szőcs Botond zongoraművész koncertezik. Mű­soron: Robert Schumann: Humoreszk op.20, Liszt Ferenc: Spanyol rapszódia, Frederic Chopin: Prelűd op.28. * A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében pénteken 19 órától a 24. Vigadó Hangszín vendége Szabó Balázs bandája: Csöndkabát címmel ad akusztikus koncertet. A jegy ára elővételben: 20 lej, a helyszínen: 30 lej. * A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szervezésében szombaton 20 órától spanyol gitárest a Vigadó Galériában. A belépés díjtalan.

Múzeumpedagógiai foglalkozások
A csernátoni Haszmann Pál Múzeum a rendhagyó tanítási héten, április 18–22. között a következő múzeumpedagógiai tevékenységekkel várja előzetes egyeztetés alapján a diákcsoportokat: Régi mesterségek nyomában; Élet a kúriákban; „Tudatom, hogy én még jól vagyok…” Írott és tárgyi emlékek az első világháborúból. A foglalkozásokról bővebben érdeklődni és csoporttal bejelentkezni a 0746 103 796-os telefonon lehet április 14-éig.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a gróf Mikó Imre utcai Dona 129 (telefon: 0372 407 129, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen az Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Honosítási ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai kedden 16–18 óráig Sepsikőröspatakon a polgármesteri hivatalban, 18–20 óráig Kálnokon a kultúrotthonban állítják össze az érdeklődőknek a magyar állampolgársággal kapcsolatos iratcsomót, segítenek a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében, valamint az útlevél igénylésében is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes. Aki Háromszéken szeretné beadni a magyar állampolgársági kérelmét, valamint anyakönyveztetni szeretne, hogy ne kelljen Csíkszeredába utaznia, keresse fel az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, a a Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100), kovásznai (művelődési ház, telefon: 0734 639 897), kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540), illetve baróti irodáját (Szabadság tér 7-es tömbház, A bejárat, 3-as ajtó, telefon: 0267 377 773, 0734 640 118).

Megjelent
a Székelyföld áprilisi számát Szőcs Géza verseivel ajánlják. További írások a tartalomból: Szálinger Balázs: 360°; Orcsik Roland: Ber; Szávai Géza: Csak a hegy csúcsa (Makámaszútra); Juhász Tibor versei; Nagy Koppány Zsolt rövidprózái; Adorjáni Anna versei; Szirmai Péter: Gabriel nagypapa temetése; Böszörményi Zoltán versei; Füzi László: Mozdulások; Sántha Attila: Székelyek az 5–11. században (2. rész); APOROK Apor Eszter: A fotográfia és a festészet – báró Apor Károly portréi; Oláh-Gál Róbert: Apor Károly (1815–1885); Msgr. Dr. Darvas-Kozma József: Apor Vilmos, az első székely boldog; Gáll Erwin: A 12. századi magyar királyság és a Csíki-medence (Baráti észrevételek Botár István kolozsvári előadása kapcsán – egy régész szemszögéből); Demény Péter: A tűz a fagyi belsejében (Vörös István: Százötven zsoltár); Béres Norbert: Idilli üresség (Potozky László: Éles); Gajdó Ágnes: Napló a naplóról (Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935–1946); Zsidó Ferenc: Egy kényelmetlen könyv (Doina Ruşti: Lizoanca tizenegy évesen); Sarány István: A hímzés matematikája (Kisné Portik Irén: Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte); Lakatos Artúr: „Bármilyen kitalációnál fordulatosabb kalandregény” (Szőczi Árpád: Temesvár − A romániai forradalom kitörésének valódi története); Olvasólámpa (Hunyady Sándor, Vári Attila kötetéről, illetve a mai orosz irodalomról); Farkas Wellmann Endre: Olvasónaplóból lett interjú Szőcs Gézával; Ferencz Imre ajánlja Horváth István Válogatott versek című kötetét; Műteremtés: Fülöp József.

Röviden
KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban a Háromszéki fürge ujjak kör ma 16 órától vár minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt.
SZEMINÁRIUM. Péter Gábor professzor szeminárium keretében az empatikus kommunikáció világát mutatja be kedden 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadóban (folytatás április 14-én, csütörtökön) A részvétel ingyenes.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19–20 óráig Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, egyéb tárgyakat és szelektív hulladékokat ma és kedden 12–20 óráig Kökösben, szerdán Bácsteleken gyűjti.
ÁRAMSZÜNET. Kézdisárfalván péntekig naponta 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
TRAFFIPAX. A megye területén ma a következő helyeken mérik a gépjárművek sebességét: a 11B úton Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Szárazpatak, a 11-es országúton Szentivánlaborfalva, Uzon, Maksa, Csernáton és Kézdisárfalva, a 12-es országúton Szotyor, Málnás, Mikóújfalu, Kilyén, Sepsibükszád, valamint Sepsiszentgyörgy körzetében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1060
szavazógép
2016-04-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Ott pihensz, ahol nem fáj semmi,
Nyugalmadat nem zavarja semmi.”
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyós, anyatárs, sógorasszony, keresztanya, jó szomszéd, a nagybaconi
özv. HEGYI FERENCNÉ
BENKŐ IRMA
életének 73., özvegységének 20. évében hirtelen elhunyt.
Drága halottunkat 2016. április 12-én, kedden 14 órakor kísérjük utolsó útjára a nagybaconi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás hétfőn 17–20 óra között, valamint a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
3398/b
2016-04-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Népfőiskola
Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében ma 18 órakor Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész bemutatja A kézdiszentléleki Szent István kápolna című könyvét. Jelen lesz még Borcsa János irodalomtörténész, az Ambrózia Kiadó igazgatója és Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó, a könyv kiadásának mecénása. Házigazda Balogh Zoltán lelkipásztor, a népfőiskola programszervezője.