A fény művészei, a művészek fényei

2016. április 18., hétfő, Közélet

A szó szoros értelmében is nagyon színes kiállítás nyílt tegnap az Erdélyi Művészeti Központban: a Mesterkulcs című tárlat három generáció magyar művészeinek fénytechnikai alkotásaiból ad ízelítőt. A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia és az egri Kepes Intézet szervezésében jött létre, erdélyi körútjának első állomása Sepsiszentgyörgy.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

 

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti kiállítótermeiben látható tárlat nemcsak Erdélyben, de Romániában is premier – emelte ki beszédében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az EMŰK célja az ilyenszerű kiállítások bemutatása is, de alapvetően azért létesült, hogy kiszűrje mindazt az értéket, amit Európa vizuális művészetének adtak az erdélyi alkotók, és ezeket az értékeket összegyűjtse, megvásárolja. Ehhez hozzájárul a magyar kormány is, hiszen – az RMDSZ kezdeményezésére – az EMŰK állománybővítését ezentúl a magyar állam is támogatja, idén százmillió forinttal – ismertette Kelemen Hunor. De nem csak ilyképp gyarapodik az EMŰK: a Communitas Alapítvány több erdélyi művésztől vásárolt munkákat, ezek egyikét – Korondi Jenő A múló idő című szobrát – Kelemen Hunor ezúttal adta át az intézménynek.
A kiállítás létrejöttéről, fontosságáról Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, a magyar művészek szerepéről a kortárs vizuális kultúrában Csáji Attila – maga is kiállító művész – beszélt, hangsúlyozva: a kiállítás legfontosabb üzenete, hogy a tradíciók állandóan tovább teremtődnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2016-04-18: Közélet - Váry O. Péter:

Kétféleképp ugyanarról

1. A legközelebbi kicsit más lesz
Pénteken este a Tein Teaházban mutatkozott be a sepsiszentgyörgyi közönségnek Térey János költő, író, műfordító, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő, számtalan díjjal – a József Attila-díjtól a Magyar Köztársasági Érdemkereszt lovagkeresztjén át a Székely Bicskarendig – kitüntetett alkotója.
2016-04-18: Közélet - Iochom István:

Bartha Árpád kiállítása Kézdivásárhelyen

Tegnap délben nyílt meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében az Apácán született Bartha Árpád grafikus, a brassói Szépművészeti Múzeum igazgatója 33. egyéni tárlata.