A nagyváradi Színház előadásaKlasszikus

2016. április 23., szombat, Színház az egész világ

És komédia. Vagy mégis több annál?
Csiky Gergely darabját nem kell átírni. Régi ugyan a szöveg, a 19. század második felében született, de a világ sem változott oly nagyon meg azóta, az emberek meg pláne nem. Magyarország polgárosodásának kezdetén nagyjából ugyanazok a mechanizmusok működtették a társadalmat, mint manapság, a rongyrázás és a csörtetés épp úgy jellemzője annak a korszaknak, mint napjainknak.

A figurák meg a moliére-i klasszikus komédiabeli szereplők: papucsférj, nagyvilági allűröket majmoló feleség, elkényeztetett, pazarló életmódot folytató lányaik, pénzen képviselőséget vásárló fiuk és a lóversenyen adósságokat halmozó öccse, a merev, intrikára hajlamos lakáj, a tehetős vidéki ember, aki becsületes módon gazdagodott meg, de ott van köztük a pipogya fráter is, meg a miniszteri tanácsos – ő az egyedüli emberfajta, aki kiveszett időközben, hiszen mostanság nem találni olyan közhivatalnokot, aki állásáról azonnal lemond, mihelyst a korrupció árnyéka rávetül. A történet szintúgy klasszi­kus felépítésű, a csupán külsőségeknek élő és gyerekeit is ekként nevelő feleség a biztos anyagi csődbe hajszolja a családot, a férj pedig, ha látja is időnként a szomorú véget, csak tétova lépéseket tesz ellene, felesége akarata mindannyiszor megtöri bizonytalan ellenkezését. Aztán – vígjátékhoz méltóan – mégis jól alakul minden, beteljesül a tiltott szerelem is, bár a nagyvárost kénytelen lesz felcserélni a család a vidékkel – életmódjukat azonban ott sem adják fel, csupán szerényebb körülmények közt folytatják. Az előadás elsősorban a szórakoztatást szolgálja, áthallásosságot is csak annyit engedett meg a rendező, amennyi itt és most épp szükséges. Ha mégis egy-egy szereplőben, egy-egy szituációban valaki ismerősre, ismerős helyzetre lelne, az csak egy újabb buborék felismerését jelenti.
De, mint jól tudjuk, a buborékok előbb-utóbb kipukkannak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2016-04-23: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Zárt ajtók mögött (A veszprémi Petőfi Színház előadása)

Kisemberek egy lakótelepi lakásban, amelynek furcsa körülmények között eltűnt a kulcsa. Élőlények egy lezárt dobozban, akik lassan elveszítik valóságérzéküket: az állandóan rosszul landoló repülőparancsnok; annak szorongó, ideg-összeroppanásra hajlamos felesége; lányuk, aki már rég kimenekült a családi fészekből; a készséges ezermester, aki elméletben jobban ért a szereléshez, mint a gyakorlatban; a szomszéd nő, aki élete nagy lehetőségeként egy Nobel-díjas tudóst szeretne magához édesgetni; és a titokzatos, bolyongó idegen, akiről kiderül, csupán azért nyit be idegen emberek lakásába, hogy különös tehetségével szebbé tegye a kudarcok hálójában vergődő embertársai életét.
2016-04-23: Kultúra - Csinta Samu:

Ave Maria belső húrokon (Beszélgetés a Pro Urbe-díjas Szilágyi Zsolttal)

Közel négy évvel ezelőtt agyérgörcs vetett véget szólóénekesi és karvezetői pályafutásának. A Vox Humana kamarakórus korábbi karnagyát idén Pro Urbe-díjban részesítette Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Ünneplős-szomorkás beszélgetés Szilágyi Zsolttal.