Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Repülőtér-támogatás feltételekkel

2016. május 27., péntek, Közélet

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megyei Tanácsa is hajlandó anyagiakkal támogatni a vidombáki repülőtér megépítését – az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot tegnap mindkét testület megszavazta – , de csak azzal a feltétellel, ha így három év alatt befejezik a már sok éve húzódó beruházást, és beindul a légiforgalom – jelentette be tegnap Antal Árpád. A háromszéki elöljárók másik feltétele, hogy a román, német, angol mellett magyar feliratok is legyenek a rég várt repülőtéren.
 

  • Fotó: Facebook/Antal Árpád
    Fotó: Facebook/Antal Árpád

 

A sepsiszentgyörgyi polgármester az elmúlt hetekben többször is találkozott brassói kollégájával, hogy a holtpontra jutott repülőtér ügyének előremozdításáról tárgyaljon, és hétfőn újra egyeztetnek. A kifutópályát ugyanis már 2014. május 21-én átadták, de azóta egy kapavágás sem történt, holott a reptér iránti igény egyre növekszik. A bukaresti hatóságok nem támogatják a brassói légikikötő létrehozását, európai uniós pályázat pedig új reptér építésére nem volt, ezért csak helyi erőforrásokra lehet támaszkodni.
Brassó Megye Tanácsa eddig már 25 millió eurót költött a repülőtérre, a következő három évben még 3,5 milliót tud hozzátenni, Brassó városa 30 millió eurót ad, Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye önkormányzata pedig 3–3 milliót (összesen a három év alatt), de csak akkor, ha ezzel befejezik az építkezést, és üzemképessé válik a repülőtér; semmilyen átmeneti megoldást nem támogatnak – hangsúlyozta Antal Árpád.
Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgy saját forrásaiból is elő tudja ezt az összeget teremteni, a létesítmény fontosságát pedig nem kell különösebben bizonygatni, hiszen gazdasági, kulturális, szabadidős, turisztikai szempontból is fejlődést hoz majd az egész térségnek. Háromszék abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kellemetlenségekből – a repülőgépek zajából – jóformán semmit sem fog kapni, mert a járatok 80 százaléka nyugatra tart majd. A közös fellépés a brassóiakkal azért is fontos, mert egy repülőtér nem a következő választási ciklusra szól – magyarázta, és azt is elmondta: a repülőteret természetesen engedélyeztetni is kell majd, az meg nem lehetséges, hogy bárki meg tudja akadályozni a beindítását, ha sikerül befejezni, hiszen egy 65 milliós beruházásról van szó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2016-05-27: Közélet - Fekete Réka:

A szeretet törvényei vezéreljenek utatokon (Ökumenikus ballagás)

„Elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is. De akik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!” – ezekkel az Ézsaiás próféta könyvéből vett gondolatokkal indította igehirdetését Bancea Gábor református lelkipásztor tegnap a sepsiszentgyörgyi magyar végzős diákok búcsúztatására tartott ökumenikus istentiszteleten a belvárosi református templomban.
2016-05-27: Közélet - Iochom István:

Szentkereszty Stefánia-emléknap

A kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási központ udvarán, a báró Szentkereszty Stefánia által építtetett kápolnában Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes, a kantai Szentháromság-templom plébánosa megemlékező szentmisét celebrált tegnap délelőtt, báró Szentkereszty Stefánia halálának 110. évfordulóján.