Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elosztották a pályázati támogatást

2016. május 27., péntek, Közélet

Utolsó soros ülését tartotta jelenlegi összetételében Kovászna Megye Tanácsa tegnap. Valószínűleg, rendkívüli ülésre még sor kerül ebben a mandátumban, jelezte Tamás Sándor tanácselnök, aki köszönetet mondott a tanácstagoknak az eredményes együttműködésért, a megyeháza alkalmazottjainak, akik – mint mondta – kevés fizetésért, ám egyre nagyobb felelősséget vállalva dolgoznak.

 

Az ülésen megszavazták a civil szervezetek és egyházak által benyújtott pályázatokra elosztott összegeket. 600 ezer lejt sportrendezvényekre, 125 ezer lejt ifjúsági tevékenységre, 500 ezer lejt egyházak támogatására, 300 ezer lejt tudományos-oktatási tevékenységekre és 400 ezer lejt művelődési rendezvények támogatására fordítanak.
A tanácselnök közölte, hogy sok pályázat formai okokból nem nyert, ezért az év második felében terveznek még egy kiírást. Dezső Csongor Attila tanácstag az egyházi támogatások elosztásának átszervezésére tett javaslatot: néhány egyházközségtől vegyenek el, másoknak még adjanak. Hallva, hogy a kommandói református egyházközséget megrövidítenék, Opra-Béni Béla kifejtette, ezt nem tartja helyesnek, hisz, nagy szükség van a támogatásra, ugyanis a templomba beesik az eső. Keresztély Irma elmondta, a pályázati elbírálásokat a szakbizottságok átnézték, és már tájékoztatták is az egyházak képviselőit, akik elfogadták az elosztást. Javasolta, hogy ne borítsák fel a megállapított rendszert. Az elnök ezzel egyetértett, és közölte, a második támogatási kiírásnál kárpótolhatják azokat, akiknek nagy szükségük van a pénzre.
Az ülésen elfogadták a megyeháza költségvetésének kiigazítását. Jóváhagyták a Háromszék Táncegyüttesnek a magyarországi Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázati összegét, 1,4 millió forintnak megfelelő lejt, amelyet a tánckar tagjai továbbképzésére, az együttes vendégjátékainak finanszírozására fordítanak. Átvették az ausztriai VAMED Standortentwicklung und Engineering Kft. adományát, amely a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak ajándékozott orvosi műszereket közel 300 ezer lej értékben. Ez a cég szállította korábban a kórház korszerűsítési programja keretében beszerzett berendezéseket. A megyei hulladékgazdálkodási program keretében bezárt sepsiszentgyörgyi volt szeméttelepet átadták a városnak.
Végül Tamás Sándor mindenkinek köszönetet mondott az együttműködésért, minden tanácstagnak ajándékozott egy, a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójára (2007) szánt, Demeter László által szerkesztett Barangolás Háromszéken című képeskönyvet – magyar, illetve román nyelven –, és minden jelenlegi és volt tanácstagot meghívott ebédre. Kulcsár-Terza József az MPP-frakció nevében mondott köszönetet az együttműködésért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2016-05-27: Közélet - Iochom István:

Szentkereszty Stefánia-emléknap

A kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási központ udvarán, a báró Szentkereszty Stefánia által építtetett kápolnában Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes, a kantai Szentháromság-templom plébánosa megemlékező szentmisét celebrált tegnap délelőtt, báró Szentkereszty Stefánia halálának 110. évfordulóján. 
2016-05-27: Máról holnapra - Fekete Réka:

Orvosok és betegek réme

Bürokrácia, korrupció, fejetlenség, szakemberhiány és még ki tudja, hány akadálya van a hazai egészségügy gördülékeny működésének, amihez egy éve a digitális egészségügyi kártya is hozzájárul. Az orvosok és páciensek réme ez az eszköz, naponta több millióan bosszankodnak miatta, sok esetben használhatatlan, mi több, a betegek tekintetében haszontalan is, mert nem tartalmazza azokat az információkat, amelyek segítségére lehetnének az orvosnak, hogy jobban követhesse páciense kórtörténetét.