Belföldi hírek

2008. május 8., csütörtök, Belföld
Támogatás parkok kialakítására

Tegnapi ülésén a kormány elfogadta azt a kormányhatározatot, amely értelmében negyvenöt magyarlakta erdélyi település részesül finanszírozásban zöldövezetek létrehozására és felújítására — jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Kovászna megyéből Bereck, Sepsibodok, Vargyas és Kökös jut támogatáshoz.

Növelték a politikai üldözöttek juttatását

Kétszeresére emelte a kommunista diktatúra üldözöttjeinek és a deportáltaknak járó juttatásokat a kormány. A vonatkozó 1990/118-as törvényt a tegnapi ülésen sürgősségi rendelettel módosították. Az új szabályozás szerint mindazok, akiket letartóztattak, börtönbe zártak vagy más településre költöztettek, illetve deportáltak, minden letöltött év után havonta 200 lejre jogosultak. Akiknek kényszerlakhelyet jelöltek ki, vagy akiket elmegyógyintézetbe utaltak, havonta 100 lejt kapnak ezentúl minden ott eltöltött év után. A mindkét csoportba tartozó áldozatok túlélő házastársai szintén havi 200 lejes adómentes juttatásra jogosultak minden letöltött év után, amennyiben nem házasodtak újra.

Többen jogosulnak szociális lakásra

A kormány tegnap jóváhagyott sürgősségi rendelete értelmében megemelik a szociális lakásra jogosulók jövedelemküszöbét. A rendelet módosítja a lakástörvényt, és előírja, hogy azok a családok kérhetnek szociális lakást, amelyeknél az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az 1266 lejt. Ez a küszöb eddig 436 lej volt — jelentette be a fejlesztési tárca. ,,Nagyon fontosak ezek a módosítások, mert így olyanok is hozzájuthatnak a szociális lakásokhoz, akiknek bár valamivel magasabb a jövedelmük, mégsem képesek megvásárolni egy lakást a szabadpiaci áron" — nyilatkozta közleményben Borbély László miniszter.

Nem rehabilitálják Antonescut

A legfelsőbb bíróság döntése értelmében részlegesen sem rehabilitálják az 1946-ban halálra ítélt és kivégzett nácibarát Ion Antonescu tábornokot, akit korábban felmentettek a béke elleni bűncselekmények vádja alól, amelyet annak idején a Szovjetunió ellen 1941-ben indított háború miatt emeltek ellene. Korábban Gheorghe Alexianu, az egykori transznisztriai kormányzó egyik leszármazottja indított jogi eljárást, így akarva elérni a kormányzó, illetve Antonescu és az általa vezetett, 1940-ben hatalomra került kormány több tagjának a háborús bűnök alóli felmentését. A kezdeményezés részlegesen sikerrel járt, ugyanis 2006 decemberében a bukaresti ítélőtábla felmentette Antonescuékat a béke elleni bűncselekmények vádja alól. Ugyanakkor nem mentette fel a tábornokot a háborús és az emberiség elleni bűnök vádja alól. Az ügy a legfelsőbb bíróság elé került, amely jogerős döntése értelmében elfogadta az ügyészek folyamodványát, és ezzel megsemmisítette az alacsonyabb fokon született 2006-os bírósági döntést.

Folytatódik a roncsautóprogram

A környezetvédelmi minisztérium június 1-jétől ismét elindítja roncsautóprogramját, amelynek keretében idén negyvenezer régi autót lehet lecserélni. A roncsokért 3000 új lej jár, amelyet egy új gépkocsi vásárlására lehet költeni. Idén két részben zajlik a program: június 1-jétől szeptember 25-ig, illetve október 1-jétől december 12-ig. A program keretében régi traktorokat is becserélnek 17 000 lejért.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-05-08: Belföld - x:

Hírsaláta

DRÁGÍTOTT A PETROM. A Petrom 0,12 lejjel drágította meg kedden a saját töltőállomásain forgalmazott üzemanyag literét. Az ECO Premium 95 benzin litere 3,87 lej, az ólommentes Premium 95-ös pedig 3,84 lej. A vállalat 4,05 lejről 4,17 lejre emelte az ólommentes Top Premium 99+ benzin literének árát, az OMV Carrera 95 és az OMV Carrera 100 ára pedig 3,94 lejről 4,57 lejre emelkedett. A gázolaj szintén megdrágult. A Top Euro Diesel 4 literenkénti ára 4,12 lejről 4,24 lejre emelkedett, az OMV Sprint Diesel gázolaj literéért pedig 4,16 lejt kell fizetni. Az Euro Diesel 4 gázolaj ára 4,17 lejről 4,29 lejre nőtt, az OMV Premium Dieselt pedig 4,57 lejért árusítják. (Népújság)
2008-05-08: Közélet - Bodor János:

Megijedt a polgármester? (Szóvá tesszük)

A kovásznai fagylaltgyár május 24-re tervezte a Prima márkanév 15. évfordulójának megünneplését. A cég április derekán engedélyt kért a városházától a rendezvény megszervezésére a főtéri parkolóban, ám Zsuffa Levente polgármester arra hivatkozva, hogy ,,nem lehet a forgalmat lezárni", a kérést elutasította.