Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kiállítás a vadászmúzeumbanBedő Albert győzelme

2016. június 25., szombat, Közélet

Az Országos Erdészeti Egyesület erdélyi, háromszéki jubileumi vándorgyűlése alkalmából szervezett rendezvénysorozat részeként az egyesület alapító titkára, majd tiszteletbeli elnöke emlékére állandó kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Kiállításnak helyet adó Bene-házban tegnap.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Kolcsár József színművész, aki elmondta Szilágyi Domokos Hegyek, fák, füvek című versét. Ezt követően Demeter János, a vadászati múzeum igazgatója, a Vadon Egyesület ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, amikor tavaly arra kérték, javasoljon helyszínt a Bedő Albert életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás elhelyezésére, a vadászati múzeum oktatótermét jelölte meg, hiszen az tudományos és tudománynépszerűsítő előadásnak, valamint gyerektevékenységeknek ad otthont. Bedő Albert nem csupán a modern magyar erdőgazdálkodás egyik megteremtője, hanem szakmai oktatásszervező is volt, és nem mellékesen a Vadászati Védegylet tagja is. A róla elnevezett teremben igazán lehet az erdő és a vad szeretetére, megbecsülésére oktatni a gyerekeket, mondotta az igazgató. Örömmel értesült arról, hogy jövőben magyar nyelvű erdészeti oktatás indul Sepsiszentgyörgyön, és reményét fejezte ki, az erdészeti kar Bedő Albert nevét viseli majd. Micsoda győzelme ez Bedő Albertnek, annak az embernek, aki Székelyföldről elindulva megtapasztalta a szakmai oktatás fontosságát! – hangsúlyozta Demeter János, hozzátéve: mi, magyarok nem tévedünk akkor, amikor az oktatásba, kultúrába fektetünk be, mert ez lehet a záloga egy sikeres nemzetnek és esélye Székelyföldnek.
Bitay Márton Örs, a magyarországi földművelési és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára párhuzamot vont Bedő Albert nemzedéke és a miénk között. A kiegyezés utáni időszakban Bedő Alberték úttörők voltak, mint ahogyan a mai Erdélyben úttörő ez a vadászati múzeum. És most már itt, Erdélyben is meg lehet nézni, elődeink – akik vadászati világhatalommá tették Magyarországot – hogyan ápolták a vadászati hagyományokat. Ehhez Bedő Albert is szervesen kapcsolódik, és méltó, hogy  az első erdélyi vadászati múzeumban egy terem ezentúl az ő nevét viseli.
Az udvaron tartott megnyitó után felavatták az alagsorban berendezett Kálnoki Bedő Albert élete és munkássága (1839–1918) című kiállítást. A terem minden falát molinók borítják, melyeken végigkövethető Bedő Albert életpályája a sepsiszéki gyökerektől a székelyek ügyének felpártolásán és hivatali munkáján keresztül a tudományos, akadémiai tevékenységéig. Oroszi Sándor erdészettörténész, a kiállítás kurátora tárlatvezetés gyanánt ismertette a pannók tartalmát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1057
szavazógép
2016-06-25: Közélet - Fekete Réka:

Emléktáblát avattak (Az országos erdészeti egyesület vándorgyűlése)

Bedő Alberték, akik a XIX. századvégi Magyarország felemelkedésének motorjai voltak, pontosan érezték és tudták, hogy a nemzet egysége és felemelkedése elengedhetetlenül fontos a kiegyezés után. Pontosan tudták, milyen útra kell rálépni az országnak, melyek azok a célok, amelyeket meg kell fogalmazni – hangsúlyozta Bitay Márton Örs, a magyar földművelődésügyi minisztérium államtitkára tegnap a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium udvarán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1898. évi vándorgyűlése emlékére állított emléktábla avatóján. A száztizennyolc évvel ezelőtti eseményről Tóth-Bartos András, a Székely Nemzeti Múzeum történésze tartott vetített képes előadást abban a teremben, ahol az OEE küldöttei egykor összegyűltek.
 
2016-06-25: Közélet - Iochom István:

Kitűzték a fellebbezések tárgyalásának időpontját (Székelyföldi terrorvád)

Mint már hírül adtuk, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészei Beke István Attila és Szőcs Zoltán vizsgálati fogságának újabb harminc nappal történő meghosszabbítását kérték, aminek a bukaresti táblabíróság helyt adott.