Csökkentenék a mezőgazdaságban használt gázolaj adójátIsmét drágult az üzemanyag

2008. május 13., kedd, Közélet

A Petrom vállalat múlt heti drágítása után tegnap a Rompetrol társaságon volt a sor, hogy emelje az üzemanyag és a gázolaj árát. A Petrom múlt héten átlagosan 12 banival emelte az árakat, a Rompetrol által végrehajtott drágítás valamivel kisebb, 8 banis volt. Ezzel gyakorlatilag a benzinkutaknál mindegyik típusú üzemanyag ára meghaladja a 4 lejt.

A két vezető kőolajipari vállalat indoklása szerint a drágulást a kőolaj világpiaci árának növekedése indokolja. Közben Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter figyelmeztette a kőolajipari társaságokat: a Romániában előállított üzemanyag árát nem befolyásolja a kőolaj világpiaci értéke. Szerinte nem természetes, hogy a kőolajipari vállalatok megpróbálják kihasználni a nemzetközi piaci helyzetet minél nagyobb arányú jövedelemszerzésre, éppen ezért jövő héten találkozni szeretne a vállalatok vezetőivel.

Vosganian bejelentette: a jövő héten bemutat egy tervezetet Dacian Cioloş mezőgazdasági miniszternek a mezőgazdaságban használt gázolaj adójának csökkentésére. A gazdálkodók ugyanis elégedetlenek a mezőgazdaságban használt üzemanyag magas ára miatt, és többször is követelték csökkentését. Szerintük ezt a támogatás növelésével vagy az adó mérséklésével lehet elérni. A gazdálkodóknak adott támogatást azonban nem lehet emelni, mivel ezt az értéket — egy lej az üzemanyag literére — Brüsszel állapította meg, és nem módosítható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1085
szavazógép
2008-05-13: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

A Gyimes-völgyi csoda (Határhelyzetek)

A csíksomlyói búcsút követő napon csoda történt a Gyimes völgyében: Gyimesbükkön akkora közúti dugó keletkezett, hogy órákra leállt az országúti forgalom, hosszú kilométereken át hatalmas emberfolyam lepte el az utakat, utcákat, tereket. Nem valami közúti tragédia, nem baleset okozta mindezt.
2008-05-13: Közélet - Farkas Réka:

Egész napos kampánymaraton

Ma délben 24 órás kampánymaratonra indul Antal Árpád, az RMDSZ polgármesterjelöltje. Szerda délben 12 óráig több mint harminc helyszínt keres fel, célja: alaposan megismerni Sepsiszentgyörgy nappali és éjszakai életét, eljutni olyan emberekhez is, kiknek munkája talán nem látványos, de nélkülözhetetlen — nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján.