Nemzetközi színházi tábor KidénHáromszéki jelentkezőket is várnak

2016. július 25., hétfő, Kultúrkert

Harmadik nyilvános nyári táborát tartja augusztus 29.–szeptember 3. között a Kolozs megyei Kidén a Shoshin Színházi Egyesület, amely tavaly a KaravanAct vándorszínházi fesztivállal Sepsiszentgyörgyre is ellátogatott. A szervezők romániai és külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, zenészek vagy csupán színházkedvelők, új típusú tapasztalatokra, fizikai-szellemi tónust adó tréningre vágyók jelentkezését várják július 29-ig.

  • Műhelyfoglalkozás Else Marie Laukvik irányításával, 2015. Fotó: Biró István
    Műhelyfoglalkozás Else Marie Laukvik irányításával, 2015. Fotó: Biró István

Az egyesület célja, hogy lehetőséget adjon elmélyülni a színházi kutatásban, megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatokat, kitágítsa az erdélyi színészképzés horizontját, és segítsen újat tanulni a más szakmából érkezőknek. Az immár hagyományosan a Kidei Alkotótéren szervezett tábor idei vezetői Grzegorz Ziółkowski (Lengyelország) és Köllő Csongor (Románia), a tábor mottója idézet Dante Isteni színjátékából: „És az evezőket bolond repülés szárnyaivá tettük”, a központi téma pedig a csónak, mely a tábor szervezői szerint „kockázatokkal járó átmeneti szerkezet, ami a folyó egyik partjáról a másikra visz”.
Amint a felhívásban áll, a csónak utalhat a halálra, mint Różewicz-nél („a fekete öltönyömben / egy csónakban / evezők nélkül / elhagyja a világot / elvitorlázik / apa”), de hordozhat sokkal általánosabb jelentéseket is. A tábor szervezői szeretnék a színházi mesterség tükrében megragadni a csónak gondolatát, mint írják, a munka, amin és amivel a színész dolgozik, olyan, mint ez az apró, labilis szerkezet, amely elszállítja és átváltoztatja az előadót. „Vajon kit és mit vinne magával az ember a fedélzetre, ha lenne egy ilyen, csónakhoz hasonló, kis, instabil járműve, maga pedig a veszedelmes vizeken átkelő menekült lenne? Vajon milyen szavakat, dalt, képeket vinne át az új életébe?” – teszik fel a kérdést. A foglalkozások ezekre a témakörökre fókuszálnak a mesterség és a tréning gyakorlati aspektusainak vizsgálatán keresztül.
A munka elemei: szövegértelmezés és hangképzés, színészi akrobatika, dinamikus partnergyakorlatok, tér- és csoporttudatosság, harcos attitűd, csikung, reggeli és szürkületi szaladás, ének, egyéni utak. A tábor utolsó napján összegzésként bemutatnak egy csoportos és egyéni anyagokból létrehozott montázst. A munkanyelvek a résztvevők függvényében a magyar, román, angol és lengyel. A résztvevőket arra kérik, hogy válasszanak egy szöveget vagy éneket és egy képet (festményt vagy fotót), amit a felvázolt témá(k)hoz asszociálnak, továbbá, hogy vigyenek kényelmes munkaruhát, valamint egy elegáns ruhát a zárómozzanat bemutatására, és lehetőségeikhez mérten bármilyen zenei hangszert, amin játszani tudnak. A munka napi nyolc órában zajlik.
Az Európai Unió országaiból, az Egyesült Államokból, Norvégiából és Svájcból érkező résztvevők számára a részvételi díj 180 euró, a romániai résztvevőknek csupán 90 euró. A részvételi díj fedezi az étkezés, szállás és képzés díját, illetve a Kolozsvárról Kidére való szállítás költségeit, de nem fedezi a Kolozsvárra való utazás és vissza­utazás költségeit. Jelentkezni a táborba egy CV-hez vagy életrajzi leíráshoz csatolt motivációs levéllel lehet, amelyet a shoshin.mail@gmail.com e-mail-címre várnak július 29-ig. Visszajelzést augusztus 1-jéig küldenek.

Grzegorz Ziółkowski a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem Dráma, Színház és Előadó-művészet Intézetének professzora, kutató, tanár, rendező, szerző, fordító, fontos színházi kiadványok szerkesztője és társszerkesztője. 2012-től igazgatója a poznańi STUDY || ROSA társulatnak és az Acting Techniques Intensive Seminar-nak. Köllő Csongor színész, rendező, 2010-től színjátszást oktat a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. Színházi témájú cikkeket, esszéket ír magyar és angol nyelven. A Shoshin Színházi Egyesület társalapítója és társigazgatója, 2015-től tagja az ATIS NICHE nemzetközi csapatának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2016-07-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, rokon és jó szomszéd,
özv. KOLUMBÁN ­MÓZESNÉ
szül. VARGA-SÁNDOR ESZTER
életének 94., özvegységének 34. évében hosszas betegség után 2016. július 23-án csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait július 25-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól a bardoci temetőben.
Szerettei
18113
2016-07-25: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Nincs hiányérzetem (Színházi tükör)

Márton Imola 2010-ben végzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának Színháztudomány szakán, azóta dolgozott dramaturgként az M Stúdiónál, a debreceni Csokonai Színháznál, 2014-től pedig tanár a kolozsvári színin és az M Stúdió Mozgásszínház művészeti vezetője.