Szobrászunk a NOB-elnöknél

2016. augusztus 6., szombat, Képzőművészet

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke fogadta a Lausanne-i központban Mihály Gábor Munkácsy-díjas és a NOB művészeti díját is magáénak tudó szobrászművészt. Az olimpia előtti felpörgött előkészületi munka közepette a NOB-elnök szívélyes beszélgetést folytatott a magyar szobrásszal, és a Lausanne-i Olimpiai Múzeum számára átvette a magyar művész bronzalkotását, amely Pierre de Coubertint, az újkori olimpiai mozgalom elindítóját ábrázolja. A Présház Hírportál Mihály Gábornak tett föl kérdéseket.

  • Thomas Bach a világhírű szobornál. Kép: NOB
    Thomas Bach a világhírű szobornál. Kép: NOB

– Művész úr, miként egy derűs fénykép tanúsítja, Thomas Bach időt szakított arra is, hogy irodájából elzarándokoljon ahhoz az egy kilométerre álló, Olimpia – Kerékpárosok című szoborhoz, amelyet Ön még a kilencvenes évek elején alkotott, s amely azóta a Lausanne-i Olimpiai Múzeum parkjában áll. A NOB-elnök miért érezte fontosnak, hogy az előkészítés lázában egy magyar szobrásszal is találkozzon?
– Thomas Bach, ez a kitűnő német sportember, vívó olimpiai bajnok tisztában van azzal, hogy az olimpiai mozgalom már évezredekkel ezelőtt szoros kapcsolatban volt a képzőművészettel. Nagyra értékelte a Kerékpárosok című szobrot, amely előtt a világ minden arra járó politikusa vagy sportolója lefényképezteti magát, és most tudatosult benne, hogy ez egy magyar szobrász alkotása. Örömmel vette át az Olimpiai Múzeum részére ajándékba vitt Pierre de Coubertin-szobrot, amelyet magam mint számos sporttal kapcsolatos szobor alkotója, szívesen mintáztam meg, élményt adott a munka. Méltó helyet keresnek a szobornak – mondta az elnök, és így reményeim szerint mind a két szobor – melyen a szignó: Mihály Gábor HUNGARY – a magyar sport, a magyar művészet hírnevét, tekintélyét öregbíti. Egyébként a Kerékpárosok című szobrom teljes nagyságú fényképe díszíti a NOB-tagok fényképeit, életrajzát tartalmazó legutóbbi, Lausanne-ban kiadott évkönyv borítóját, melyről majd az olimpia helyszínéről szavazó NOB-tagoknak – reményeim szerint – csakis Budapest jut majd az eszükbe.
– A fényképeken látszik, hogy a NOB-elnök jó hangulatban fogadta Önt, ez a derű vajon a személynek vagy valamennyire Magyarországnak is szólt?
– Amikor svájci utamat terveztem, Thomas Bach titkárságának két időpontot jelöltem meg javaslatként a találkozásra. Nagyon örültem, hogy az elnök az egyiket elfogadhatónak találta. Kiemelt megbecsülésnek éreztem, hogy egy kis mappában átadott nekem egy fényképet, mely őt ábrázolta a Kerékpárosok című szobrommal, s melyre angolul jókívánságát írta. Bízvást remélem, hogy találkozásunk az országnak, hazánknak is használt.
– Szóba került-e az a kerékpárosokat ábrázoló szobor, amelyben Ön néhány éve – továbbfejlesztve – újraalkotta Lausanne-i világhírű művét?
– Szóba került, és Thomas Bach jelezte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nincs az ellen, hogy a Lausanne-i szobor alapján újraalkotott szobrot Budapesten vagy más magyarországi városban köztéren felállítsák, és ezen az új helyen is hirdesse az olimpiai gondolatot. Ezt a szobromat a londoni olimpia tiszteletére a Budavári Palota udvarán rendezett kiállításon már bemutattam, ahol szintén nagy sikere volt, és – miként Lausanne-i másánál – itt is a várba látogatók ezrei fényképeztették magukat a szoborral. Azt remélem, hogy a szobor elősegítheti, hogy a budapesti olimpia terve, előkészítése közös nemzeti üggyé váljon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 838
szavazógép
2016-08-06: Képzőművészet - Gazda József:

Küldetéstudatos festő (Kákonyi Csilla művészete)

Kereszt és kereszt és kereszt. A völgyekből felhúzódó székely falvak, magasba fúródó tornyú templomaikkal. Mint a múlt darabjai, rávetítődő foltjai a mai időkre. Töredezett foltok, körülvágottak, körülhatároltak. Kákonyi Csilla stílusának egyéniség-jegye: mintha kivágott foltokból, darabokból építkezne.
2016-08-06: Irodalom - Fekete Vince:

Horváth István: Válogatott versek (Székely Könyvtár)

Falusi költő, de inkább a falu költője, annak minden terhével, hátrányával, majd előnyével együtt. Teher, hátrány inkább az elején, előnyök főleg a végén, de inkább a közepén. Hat elemivel, autodidaktaként, maga mögött hagyva aprócska faluját, Ózdot, „sorsának természetes díszletét” (Deák Tamás), a tájnyelvvel, igazi anyanyelvével felvértezve, természetes közegéből, falusi közösségéből kiszakadva lép a poétai mezőkre.