Faluünnep és KreaTúra tábor Sepsibükszádon

2016. augusztus 16., kedd, Közélet

„A rendezvény szervezésében évről évre igyekszünk tartani egy bizonyos színvonalat, amelyen belül fontos szempont a helyi értékek megőrzése és továbbadása a fiataloknak, de ilyenkor a mulatozás, evés-ivás is előtérbe kerül, ezért az ilyenfajta igényeknek is próbálunk megfelelni” – mondta el lapunknak Boér Rozália, a hétvégén tartott XI. Sepsibükszádi Napok műsorvezetője és egyik szervezője, a helyi Mikes Ármin Általános Iskola igazgatónője.
 

  • Jókedvű résztvevők a KreaTúra táborban. Zsigmond István felvétele
    Jókedvű résztvevők a KreaTúra táborban. Zsigmond István felvétele

 

Az igazgatónő szerint jó, ha a közös célokért együtt tud dolgozni egy közösség, de nagyon fontosak az ilyenfajta együttlétek is, ahol a vidámságban, közös éneklésekben is megérezhetik az emberek, hogy fontosak egymás számára. A falunapok színes programkínálatában mindenki találhatott magának kedvére való műsorszámot.
 Szombat délelőtt a helyi fúvószenekar hívogatója után minifoci-bajnokság, 15 órától pedig a polgármester nyitóbeszéde következett, amelyet egy óra kényszerű csend követett Anna királyné temetésének tiszteletére. Ezután a vegyes kórus ünnepi műsora, a helyi általános iskolások előadásai, majd Lázár Norbert és édesapja szórakoztatta a közönséget, később pedig a Veres István által vezetett fúvószenekar és az Insect együttes lépett fel. A délután folyamán a Vinca Minor Egyesület és a Pogány-havas Kistérségi Társulás szervezésében különböző, környezetvédelemmel kapcsolatos programok, játékok is várták az érdeklődőket, majd éjfélig tartó utcabállal végződött a nap. A vasárnapi programot főzőverseny, valamint sakk- és table-verseny nyitotta, majd a Müller Henrietta által szervezett KreaTúra összművészeti gyerektábor elmúlt öt évét bemutató, fotókból és képzőművészeti alkotásokból készült kiállítás megnyitójára került sor. Kora délután felcsíki néptáncoktatás zajlott a Cándra zenekarral, majd egy helyi zenész, Ájgel Szabolcs lépett a közönség elé. A falunapok két sztárfellépője Szabó Ádám és a Bojtorján zenekar volt, az est folyamán pedig karaokeshow és tombolasorsolás is volt értékes nyereményekkel.
A KreaTúra táborokat bemutató KreaKéptár megnyitóján Müller Henrietta szólt az érdeklődőkhöz, aki szerint a kiállított anyag mintegy öt százalékát tükrözi annak, ami az egyhetes táborok során történni szokott, tehát csupán gesztusértékű a kiállítás, alkalom arra, hogy kifejezze köszönetét és háláját azoknak, akik az elmúlt öt évben lehetőséget adtak a tábor megszervezésére, támogatták alternatív pedagógiai elképzeléseit: az iskolának, a polgármesteri hivatalnak, a közbirtokosságnak, különböző magánszemélyeknek és a szüleinek. Kifejtette, hogy a KreaTúra összművészeti gyermektábor legfontosabb célja, hogy gondolkodó lényeket neveljen a művészet által, és reméli, hogy ez a fajta másképp gondolkodás Bükszádról elindulva egyszer csak körbejárja az egész világot. Mosolyogva tette hozzá, hogy a pár nappal ezelőtt véget ért idei táborban bővült a táborozók köre, és az angol nyelv gyakorlásával az első lépéseket is megtették a nemzetköziség felé. Müller Henrietta jelenleg Rotterdamban él, és sokat utazik, de azt vallja, hogy „bár a világ sokkal nagyobb, mint Bükszád, nyáron itt történnek a legjobb dolgok”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2016-08-16: Közélet - Hecser László:

A virtus őrzőit ünnepelték Bibarcfalván

A frontot megjárt, a honvédő harcokról mesélni tudó aggastyánok száma napról napra fogy, de példájuk örökre megmarad, lesz, miből a következő nemzedékeknek erőt meríteniük, ha helyt kell állniuk, áldozatot kell hozniuk, önzetlenül cselekedniük kell a nemzet érdekében – hangzott el Bibarcfalván szombat délelőtt a tizenkilencedik alkalommal tartott honvédtalálkozón. A református templomban igehirdetést, kórusok fellépését, szavalatokat tartalmazó eseményen a felszólalók úgy fogalmaztak, a találkozókat, bár kicsit újrafogalmazva, akkor is folytatni kell, ha vitézeink közül már hírmondó sem maradt: köszönettel tartozunk nekik, emléküket ápolnunk kell.
2016-08-16: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Csíksomlyó és a szakértői kormány

Ha igaz, amit Kelemen Hunor állít, hogy a kormány akadályozni próbálja a csíksomlyói búcsú felkerülését az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára, akkor az bizony igen alattomos, mélységesen felháborító gesztus. Ugyanezt mondhatjuk el a Kelemen Hunor által Csomakőrösön a SIC Fest szabadegyetemen sorolt többi barátságtalan intézkedésről: két magyar szakember eltávolításáról az erdélyi műemlékvédelmi bizottságból, a magyar pedagógusképző intézet létrehozásának halasztásáról.