Mi, hol, mikor?

2016. augusztus 17., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
MAROSVÁSÁRHELYI SZÓLISTÁK. Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít program zenei sorozatának, a Klasszikus zenét a főtérre elnevezésű rendezvény mai fellépője két fiatal ének- és előadóművész, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szólistája: Trozner Kincső szoprán és Buta Árpád Attila bariton (képünk). Sepsiszentgyörgy főterén ma  18 órától G. F. Händel-, J. S. Bach-, G. Bizet-művek hangzanak el, a magyar klasszikus nagy operettek világából pedig Kálmán Imre szerzeményei.


DZSESSZKONCERT. Az IMPRESSIONs zenekar tagjai különböző zenei központokból, Budapestről, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről verbuválódtak, több zenészgenerációt képviselnek. Tagok: Sárosi Péter (zongora), Tasi Nóra  (vokál), Pál Gábor (basszusgitár), Zombori „Atus” Attila (dob).  Ma 20 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, csütörtökön 20 órától a kézdivásárhelyi Jazz Cafe – Borudvarban koncerteznek.

A magyar  szolidaritás tüze
Az 1933-as gödöllői dzsembori idején a Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon a cserkészek tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. Megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak. Tizenhárom évvel ezelőtt, 2003 augusztusában a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújí­totta ezt a kezdeményezést. Ennek nyomán otthon, a Kárpátmedencében, Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig, a föld minden, magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortüzek vagy gyertyácskák. Kérik, minél többen csatlakozzanak e nemes  kezdeményezéshez. A gyertyaláng vagy a tábortűz mindenhol a helyi időszámítás szerint augusztus 20-án este kilenc órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát Új-Zéland, Ausztrália vonalától keljen útra, végigkísérve augusztus 20-át, s Honoluluban aludjék ki. Így, amikor Budapesten felröppennek a Szent István-napi tűzijáték első rakétái, a Magyar Szolidaritás Lángja már 11–12 órája úton lesz, és Honoluluig még ugyanannyi órai útja van hátra.
A mozgalom sikeresen terjedt az egész világban, s most újból útjára indul a láng, hogy a világot bejárva emlékeztessen mindannyiunkat szétszórtságunkra és együttérzésünkre. A trianoni határokon kívüli és az otthoni magyarság egy napra a világ minden pontján legalább lélekben egymásra talál. A helyi szervezők rövid műsort, szertartást is rögtönözhetnek. (a KMCSSZ sajtószolgálata)

TIFF-karaván
Sepsiszentgyörgyön a TIFF-karaván a főtéren ma és csütörtök este tartja az ingyenes filmvetítéseket. Ma A hegedűtanár című brazil produkciót, csütörtökön a Saul fiát vetítik – a magyar produkció idén megkapta a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat. A vetítések 21.45-kor kezdődnek.

Rádió
A Mária Rádió nagyváradi stúdiójának élő adása: ma 6.30-tól Ébredjen a Mária Rádióval, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től zsolozsma, 12.15-től déli magazin, 18 órától szentmise Csíksomlyóról – CSIT 2016, 22 órától Fészekmeleg – Kertész Marika és Tibor műsora. Az adást a www.mariaradio.ro. élő műsor menüpontról is lehet hallgatni.

Sorshúzás ma
Nyári nyereményjátékunk sorshúzását műszaki okok miatt egy nappal elhalasztottuk, így ma, augusztus 17-én a déli hírek után ejtjük meg élő adásban a Sepsi Rádióban. Köszönjük előfizetőink megértését.
(Háromszék)

Egy hét a sürgősségen
A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán augusztus 8. és 14. között 676 esetet láttak el, ebből 195 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett időszakban a következő esetek fordultak elő: 39 szív és érrendszeri,  57 ideggyógyászati sürgősség, 86 sebészeti beavatkozás, 207 belgyógyászati, 117 gyermekgyógyászati, 35 nőgyógyászati, 53 pszichiátriai  sürgősség, a traumák száma 82 volt. Ezen időszak alatt 11 lány és 11 fiú született. Tizenegyen  közúti balesetben szerzett sérülésekkel kerültek kórházba, tizenketten pedig erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel. Tizenegy személyt előrehaladott ittas állapot miatt kellett kezelésbe venni. Hatan kértek segítséget kullancscsípés miatt.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen az Ambrózia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.

Röviden
JEGYEK A ROCKOPERÁRA. A Lakai Zoltán–Mészáros István: Trianon – Az ígéret című történelmi rockoperát augusztus 19-én 21 órától Csíkcsicsó–Oltfaluban mutatják be. Rendező: Deme Gábor. A szervezők 12 órától egész napos családi programmal várják az érdeklődőket. Jegyeket a H–Press butikjaiban és a Háromszék szerkesztőségében lehet vásárolni. Bővebb információk a www.facebook.com/Trianon-Az ígéret és a www.ketpo.hu portálokon.
JOGI SZOLGÁLAT. Szerkesztőségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától Ágó-gym alakformáló mozgás kezdőknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondiaerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti volt hőközpontban – jelenleg Topspin – edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
USZODA. Karbantartási és felújítási munkálatok miatt a sepsiszentgyörgyi uszoda augusztus 29-ig zárva tart.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1755
szavazógép
2016-08-16: Közélet - :

Félresikerült tarlóégetés

Másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett az a férfi, aki tegnap Csernáton határában a száraz növényzetet akarta eltüntetni a termőföldjéről.
2016-08-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi
id. MOLNÁR SÁNDOR
volt bútorgyári
alkalmazott
68 éves korában hirtelen elhunyt.
Temetése 2016. augusztus 18-án, csütörtökön 15 órakor lesz a szemerjai református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4293989