JBC-workshopSzakmai tapasztalatok

2016. augusztus 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Élményekkel és tapasztalatszerzéssel zárult a Föld neked forog mottóval szervezett hetedik gazdasági műhelytábor. A Junior Business Club (JBC) szervező csapata az Ika-vár szomszédságában, a csernátoni Malomkertben rusztikus környezetben fogadta az 52 táborozót. A workshopon, akárcsak az előző években, a szakmaiságon és a tapasztalatcserén volt a hangsúly, összesen tizenegy erdélyi vállalkozó segítette a munkát.

  • Résztvevők – tapasztalatokkal gazdagodtak
    Résztvevők – tapasztalatokkal gazdagodtak

A pénteki bemutatkozásokkal kezdődő rendezvényt szombaton Karácsony Zsolt, a JBC elnöke nyitotta meg, Deák Gyöngyvér, a Magyar Nemzeti Kereskedőház sepsiszentgyörgyi irodavezetője ismertette az intézmény küldetését, céljait, tevékenységét: elősegíteni a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket, valamint szolgáltatásokat előállító hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését. A szervezet összekapcsolja a magyarországi és a határon túli vállalkozásokat, továbbá lehetőséget teremt kereskedelmi és befektetési együttműködések létrehozásában.
Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az intézmény által nyújtott lehetőségeket, rendezvényeket, valamint a kamarai tagság számos előnyét mutatta be, elsősorban az IT, a turisztikai és a termelési ágazatokban. László Endre, a kereskedelmi kamara alelnöke, a  Transilvania Tourist Service vezetője a kamara által nemrég kezdeményezett felmérésről beszélt. Háromszéken jelenleg 154 vállalkozás biztosít szálláshelyeket: 16 szálloda, 6 motel, 3 hostel, 105 panzió, 6 kemping, illetve 18 kiadó szoba vagy apartman áll rendelkezésre, ami 2515 szobát és 5595 ágyat jelent.
Mindig az elégedett vendég generálja a forgalmat – hangsúlyozta László Endre.
Bagoly Miklós Levente, az Asimcov elnöke, részletes bemutatót tartott a Kovászna megyei KKV-k szervezetéről, valamint az Inkubátorházban működő cégekről és a klaszter rendszerekről. Az előadó az együttműködésre, a szakmai hálózatok fontosságára hívta fel a figyelmet.
Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke előadásában bemutatta, hogy miként lehetne egy digitális Székelyföld kiépítésén dolgozni. Határok nélküli ügyintézés, kiépített rendszerek bővítése, a business hubok és kutatásfejlesztési központok működtetése mind hozzájárulnak a startup kultúra kialakításához. A jelent előzzük meg 20 évvel, ezáltal tudunk csak fejlődni, előre haladni – zárta előadását Bihari Béla.
Bartók Árpád, a Red Rock Tech Kft. társtulajdonosa szerint akkor lehet egy céget igazán jól működtetni, ha csak arra összpontosítunk. Beszélt a munkatársak számára legjobban találó tevékenység kiválasztásának módjáról, a csapatépítés folyamatáról.
Farkas Levente, a Marketingiskola.ro alapítója több mint egy évtizede foglalkozik tanácsadással. A tapasztalatszerzés őrült jó dolog – állította a sok cégben dolgozó szakember, aki szerint a marketinget nemcsak megtervezni, hanem megfelelőképpen ki is kell vitelezni. A folyamatos egyéni és csapat-fejlesztés, a piaci hangulat követése, a változások felismerése és az arra adott gyors reakció nagyban hozzájárul a cégek fennmaradásához, fejlődéséhez.
Ferencz Zoltán, az udvarhelyi Simanit IBS Kft. kereskedelmi igazgatója bemutatta azokat a praktikus eszközöket, amelyekkel könnyedén menedzselhetünk egy közepes vagy nagy vállalatot. Kitért a fejlődési szakaszokra, a szervezeti szabályokra, a hatékony dokumentumkezelő és pénzügyi rendszerekre. A gyakorlati példákat bemutató előadó az információ értékére hívta fel a hallgatóság figyelmét, ami a költséghatékony menedzsmentrendszer elsődleges feltétele.
Ficz Antal, a Fontium Training és Coa­ching alapítója a motivációról és annak megtalálásáról beszélt. A tréner kitért azokra a csapdákra, a demotiválást előidéző tényezőkre is, amelyeket időben észre kell venni és megfelelőképpen meg kell oldani. Kerülni kell a panaszkodó embereket – javasolta Ficz Antal.
Kolumbán Ferenc, a Grimas Control Kft. ügyvezetője előadásának fő üzenete: az akarat, a kitartás és a folyamatos cselekvés elengedhetetlen.
Az előadások mellett a szervezők hangsúlyt fektettek a műhelymunkákra, amelyek során a résztvevők az őket közvetlenül érintő ötleteket, a vállalkozásaikat elősegítő területeket járták körül Filer Loránddal, a Prisma Csoport vezetőjével. A beszélgetések rövid csoportfeladatokkal egészültek ki. Egyedül hős tudsz lenni, csapatban sikeres – hangsúlyozta szakmai záró- beszédében Filer Loránd.

Székely Kincső

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4483
szavazógép
2016-08-24: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Jöhetnek a befektetők (Sepsiszentgyörgyi ipari park)

Múlt héten hagyta jóvá ellenszavazat nélkül Sepsiszentgyörgy képviselő-testülete a szépmezői ipari park általános működési szabályzatát. Az alábbiakban a dokumentum legfontosabb, a majdani befektetőket érintő előírásait ismertetjük.
2016-08-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tatrang a Muszka-asztal lábánál

Ritkán teremtett a Mindenható olyan szép tájat, mint Hétfalu vidéke és benne Tatrang. Körülöleli a Kárpát-kanyar festői hegyvidéke. Gerincéből kimagaslik a büszke Csukás 1954 méter magas masszívuma, lába előtt a Barca rónájának síkján terül el Háromfalu s községközpontja, Tatrang. Megüli a Tatrang vize két partját, amely ha felbőszül, útjából mindent elsodor.