Környezetünkről tanultak

2016. augusztus 24., szerda, Közélet

A Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE) múlt héten a hagyományos helyszínen, Uzonkafürdőn tartotta hatodik nyári táborát. A szervezők a hatnapos eseményt sikeresnek értékelték: a fiatalok élvezték a programokat, észrevétlenül is sokat tanultak közvetlen környezetünkről, népművészetünkről, az egészséges életmódról és hagyományainkról.

  • Gyógynövényeket gyűjtöttek
    Gyógynövényeket gyűjtöttek

Hétfőn még a csapatokon belüli ismerkedéssel telt az idő, kedden viszont már három előadás is elhangzott – a népmesék világáról Nagy Egon, a népi gyermekjátékokról Benedek Márta, a hagyományos növénytermesztésről pedig Egyed Emőke mesélt –, s nem lazítottak a következő napokban sem. Egyed Emőke főszervező szerint élmény volt az a Nagy-Murgó lábánál tartott túra, amelyen apróbojtorjánt, cickafarkot, kakukkfüvet és mentát gyűjtöttek, a táborba visszaérve pedig tanultak a gyógynövények hatóanyagairól és felhasználásuk módjáról. Hasonlóképp nagy érdeklődésnek örvendett Bardocz Sándor nyugalmazott fotográfus előadása a fénykép megszületéséről és a fényképezőgépekről, s az ideiglenesen felállított laboratóriumban a táborban hagyományos gépekkel készített filmeket hívtak elő és nagyítottak ki. „Minden napra jutott valami, amit élményként élt meg a közel ötven résztvevőnk. Meggyőződésem, az V–IX. osztályos fiataloknak lesz, amit mesélniük az iskolában, mint ahogy az is, néhány lecke könnyebben elsajátítható lesz, hiszen a táborban már hallottak, tanultak róla.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2016-08-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tatrang a Muszka-asztal lábánál

Ritkán teremtett a Mindenható olyan szép tájat, mint Hétfalu vidéke és benne Tatrang. Körülöleli a Kárpát-kanyar festői hegyvidéke. Gerincéből kimagaslik a büszke Csukás 1954 méter magas masszívuma, lába előtt a Barca rónájának síkján terül el Háromfalu s községközpontja, Tatrang. Megüli a Tatrang vize két partját, amely ha felbőszül, útjából mindent elsodor.
2016-08-24: Jegyzet - Fekete Réka:

A bosszú hatalma

Egyenként negyvenezer lejre büntetett az Országos Turisztikai Hatóság két háromszéki magántábort a megyei fogyasztóvédelmi hatóság főfelügyelőjének feljelentése nyomán, mindkét esetben azt kifogásolták, hogy nem rendelkeznek margarétás minősítéssel, így a vendégek nem tudhatják előre, milyen szintű vendégfogadásra számítsanak. Ez a bűne a Sepsiszentgyörgy-közeli Benedek-mezei tábor és a csomakőrösi tábor tulajdonosainak, emiatt fizettek húsz-húszezer lejt, a büntetés felét a negyvennyolc órán belüli törlesztés következtében elengedték.