Első lépés az új egység felé

2008. május 17., szombat, Közélet

A Sepsiszentgyörgyön csütörtökön késő délután lezúdult hatalmas eső miatt jó egyórás késéssel kezdte meg második szabadtéri kampánygyűlését az MPP. Néhány százan gyűltek össze a Kút-téren, amelyet a pártszékház szomszédságában állandó találkahellyé kívánnak alakítani. Ezúttal sem hiányoztak az erőt adó, lelkesítő, programot ismertető politikai szónoklatok, de a szórakozás sem, melyet ez alkalommal a TransylMania koncertje biztosított.

AZ MPP új lehetőséget, új szemléletet hoz nemcsak a politikában, de a gazdaságban is — jelentette ki Fazakas Tibor, a párt megyeitanácstag-listavezetője. Első feladatuk lesz a székelyföldi intézményrendszer kialakítása: Szé­kelyföldi Útfejlesztési Ügynökség, Székelyföldi Önkormányzatok Szövetsége, Székelyföldi Fejlesztési Ügynökség létrehozatalát említette, és a rövid, illetve középtávú fejlesztési stratégia kidolgozását. A mostani kapkodás helyett újszerű megoldásokat ígért. Simicskó István fideszes országgyűlési képviselő, a magyar nemzetbiztonsági bizottság elnöke arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy csak egységben lehet tényleges eredményeket elérni, azonban az egységig hosszú út vezet. ,,Ennek az útnak az elején járnak, de most van lehetőség a más vélemény megfogalmazására, az alternatíva felmutatására, ami fontos. Bízunk benne, hogy eljut a székelyföldi, az erdélyi magyarság a tényleges összefogás megvalósulásához. Ehhez más út nem állt rendelkezésre, meg kellett alakítani ezt a másik magyar pártot" — mondta. Simicskó beszélt a magyarországi és határon túli magyarok egymásrautaltságáról, arról, hogy semmilyen fa nem életképes, ha gyökerei elsorvadnak. Szövetségesei vagyunk egymásnak — jelentette ki Csinta Samu, az MPP polgármesterjelöltje. Bírják a munkát, az elvállalt feladatot, még akkor is, ha ez nagyon sok — válaszolta az aggódó kérdésekre, és úgy értékelte: ,,ha erőinket egy mai modern kalákába egyesítjük, képesek leszünk elvégezni". Szükségük van a hozzájuk hasonlóan gondolkodók támogatására, de a bizonytalanokéra is, akik még tétováznak, bátorításra van szükségük, hogy leküzdjék az elmúlt tizennyolc évben beléjük nevelt görcsöket, el kell hitetni, hogy nem igazak a diverziós szólamok. ,,Nagyon sok dolgunk van, de tudjuk azt, hogy csupa szövetségessel vagyunk körülvéve" — emelte ki, és ide sorolta az eddigi önkormányzati politikával elégedetlen vállalkozókat, pedagógusokat, művészeket, sportolókat, civil szervezeteket.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2008-05-17: Kultúra - Fekete Réka:

Egy nóta van, lakodalmas (A Háromszék táncegyüttes bemutatója)

Semmi nem állhat a szerelem útjába, de ha mégis, annak következményét az akadályozóknak viselniük kell.
2008-05-17: Belföld - x:

Hírsaláta

MÉG EGYSZER MENESZTENÉK? Corneliu Vadim Tudor egy piteşti-i választási gyűlésen elmondta: a parlamenti 322-es fogatnak az a terve, hogy az általános választások előtt még egyszer felfüggesztik az államfőt. Ha ezt nyár végén teszik meg, elveszik Băsescu lehetőségét, hogy újra Daniel Morart jelölje a főügyészség korrupcióellenes főügyészének, ha pedig késő ősszel, a parlamenti választások két fordulója között teszik meg, az ideiglenes államfő minden bizonnyal ismét Nicolae Văcăroiut jelöli ki új miniszterelnöknek. A kérdés csak az, nem sül el ismét fordítva a puska? (Evenimentul zilei)