Röviden

2008. május 17., szombat, Világfigyelő
Az első vajdasági összefogás

A szerbiai választásokat követően megszületett az első koalíció ― a vajdasági Verbászon a szocialisták a radikálisokkal és Vojislav Kostunica nacionalistáival fogtak össze, igaz, csak helyhatósági szinten. A három, országos szinten kormányalakításról tárgyaló tábornak 23 tagja van a 36 fős helyhatóságban. A radikálisok a meghatározók 16 képviselővel, őket a szocialisták követik négy emberrel, Kostunica nacionalistái pedig hárommal. A sajátos szerbiai közigazgatási berendezkedés miatt egy község ― és Verbász is az ― számos település irányítási központja, akár két-három tucat település is tartozhat alá, esetleg egy-kétszázezres összlakossággal, s ezeknek ő osztja a költségvetést, ő felügyeli őket. Funkcióit, jogosítványait tekintve talán a régi magyar járásokhoz áll a legközelebb.

Terroristagyanús személyek Nyugat-Európában

Összehangolt akció keretében tíz feltételezett iszlamistát vett őrizetbe tegnap a francia, a német és a holland rendőrség. A francia belbiztonsági szolgálat nyolc terroristagyanús személyt fogott le az elzászi Mulhouse külvárosában. Onnan mintegy 30 kilométerre Németországban fekvő am Rhein városban, valamint a dél-hollandiai Tilburgban egy-egy ember csuklóján kattant bilincs. A tíz török származású férfit azzal gyanúsítják, hogy egy üzbegisztáni iszlamista mozgalmat finanszírozó nemzetközi hálózat tagja volt. Az Üzbegisztánban létrehozott Iszlám Dzsihád Unió azt állítja, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A három ország bűnüldöző szervei francia vezetés alatt jó egy éven át figyelték a gyanúsítottakat, és készítették elő az akciót.

Vizsgálják a gyenge iskolaépületeket

Vizsgálatot rendelt el tegnap a kínai kormány, hogy kiderítsék: miért omlott össze olyan sok iskola a hét eleji földrengésben. Az oktatási minisztérium illetékese leszögezte: amennyiben kiderül, hogy a sorozatos katasztrófákat építési problémák okozták, a felelősök szigorú büntetésre számíthatnak. * A szegénység, a nemtörődömség és az oktatásügy háttérbe szorulása miatt épülhettek azok a gyenge szerkezetű iskolák, amelyek több ezer diák halálát okozva kártyavárként dőltek össze a szecsuani földrengéskor ― nyilatkozta a hongkongi műszaki egyetem egyik professzora. * A földrengésben hivatalos adatok szerint 19 509 ember vesztette életét, de a kormány becslése szerint a halottak száma az 50 000-et is meghaladhatja, és több mint 4,8 millió ember vált hajléktalanná.

Feladta az orosz világvégváró szekta

Kijöttek a föld alól annak az orosz szektának utolsó tagjai, akik november óta egy barlangban várták a szektaalapító által jósolt világvégét: kilencen jöttek elő, s bebizonyosodott, hogy a barlangban ketten elhunytak. A szekta tagjai Pjotr Kuznyecov, a mérnöki végzettségű szektaalapító vezetésével Nyikolszkoje falu mellett egy hegyoldalba hatalmas barlangot ástak, benne kúttal és egy közeli patakba vezetett illemhellyel, ellátták a barlangot hosszú időre való tartalékokkal élelmiszerből és petróleumból, majd 35 ember ― köztük négy gyerek ―, mint utóbb kiderült, két macskával és egy papagájjal bevonult a föld alá. Amikor fény derült erre, Kuznyecovot elmegyógyintézetbe vitték, és ott beszámíthatatlannak találták, de az első kibújó barlanglakók követelésére elengedték. Nem sokkal később súlyos fejsérülésekkel kórházba kellett vinni, állítólag öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem látta jelét az általa jósolt világvégének.

A Magyar Forradalom utcája Firenzében

Utcát neveztek el Firenzében az 1956-os magyar forradalomról. Az ünnepélyes névavatásra tegnap délben került sor a toszkán fővárosban. A Magyar Forradalom utcája (Via della Rivoluzione Ungherese) a Romito-híd mellett, a történelmi óváros közelében található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2008-05-17: Világfigyelő - Bogdán László:

Lincshangulat Olaszországban (Magasles)

Egyre több gondot, problémát okoznak Itáliában az illegális bevándorlók. Ezért az olasz kormány szigorító intézkedések bevezetésével riogat. Frattini kormányfő ugyan megnyugtatta Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnököt, hogy a szigorítások nem érintik az Európai Unió tagországainak állampolgárait, de a tervezett intézkedések érthetően nyugtalanságot keltettek az Olaszországban tartózkodó román állampolgárok körében.
2008-05-17: Roma szombat - Kisgyörgy Zoltán:

Alleluja: Bölönpatak

A bölönpataki román anyanyelvű cigányság ünnepén meghívottként vettünk részt.