450 éve hunyt el Zrínyi

2016. szeptember 6., kedd, Magazin

Valószínűleg soha nem találják meg Zrínyi Miklós szigetvári hős sírját – közölte Katona Csaba történész az M1 műsorában.

A hadvezér végső nyughelyéről nem születtek pontos feljegyzések. Elképzelhető, hogy tömegsírba került, de ha nem, akkor is jelöletlenbe. Katona Csaba I. Szulejmánról is beszélt. A Szigetvár ostroma alatt elhunyt török szultánt először Magyarországon temették el, később azonban preparált holttestét Isztambulba vitték. Így fordulhatott elő, hogy két sírhelye is volt.
Pécsett négynapos nemzetközi emlékkonferenciát tartanak hétfőtől, Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulóján. Eközben megkezdődtek a Zrínyi-emlékév központi programjai Szigetváron is. A rendezvénysorozaton több mint kilencven kulturális és közéleti eseményre várják a Zrínyi Miklós hadvezér és mártírtársai 450 évvel ezelőtti szigetvári kitörésére emlékező közönséget. Négy este lesz műsoron Moravetz Levente rockmusicalje, a Zrínyi 1566 Sasvári Sándor főszereplésével. Szombaton és vasárnap hagyományőrzők bemutatják az 1566-os ostrom híres jelenetét, Zrínyi Miklós és katonái kitörését.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2016-09-06: Magazin - :

Filmgalopp Erdélyben

Nyolc kisjátékfilm vesz részt a Filmgalopp elnevezésű erdélyi rövidfilmes versenyen, amelyet második alkalommal hirdetett meg az erdélyi Filmtett Egyesület.
2016-09-06: Magazin - :

A Pink Floyd fél évszázada

Korábban nem látott koncertfelvételeket, 350 tárgyat, hangszereket és kéziratokat is bemutat a Pink Floyd zenekarról szóló tárlatán a londoni Viktória és Albert Múzeum, amely a napokban számolt be a 2017-es kiállítás terveiről.