A falurombolás folytatása

2016. szeptember 7., szerda, Belföld

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa határozottan ellenzi a települések rangsorolásáról és esetleges összevonásáról szóló kormányzati tervet, amely megítélése szerint a helyi autonómia helyett a központosítást erősítené. A tervezet az RMDSZ önkormányzati tanácsa szerint nem más, mint a kommunista szisztematizálásnak – Nicolae Ceauşescu falurombolási tervének – folytatása és befejezése.
 

 

Nem a településhatárok újrarajzolására van szüksége Romániának, hanem korszerű, az állampolgárokat tisztelő és kiszolgáló közigazgatásra – áll az Országos Önkormányzati Tanács elnöke, Borboly Csaba által aláírt állásfoglalásban. A dokumentum szerint ezzel szemben a törvénytervezet egyedüli célja, hogy a decentralizálás helyett megerősítse a központi irányítás befolyását a helyi hatóságok felett. Nem új települési kategóriákat kell felállítani, hanem megfelelő eszközöket kell biztosítani a települések fejlődéséhez, egyszerűsíteni és digitalizálni a közigazgatást.
Elérhetővé kell tenni a közszolgáltatást minden állampolgár számára, alkalmazni kell a helyi autonómiára vonatkozó törvényes előírásokat – szögezi le a dokumentum. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a lakosság csökkenését szakmai érvként használják fel, miközben az elmúlt 20 év következetlen gazdaságpolitikájának eredménye a népességcsökkenés. Ennek a folyamatnak a megállítása kell legyen a cél, nem pedig a működő rendszerek megszüntetése, azaz a közigazgatás lakosságszámhoz való igazítása” – olvasható az állásfoglalásban.
A törvénytervezet a lakosságszám, oktatási és egészségügyi intézmények szerint rangsorolná a településeket, és ösztönözné a jelentős népességfogyást elszenvedett közigazgatási egységek szomszédaikkal való önkéntes egyesülését. Az indoklás szerint az ország 3200 községe és városa közül 170 község és 50 város esetében tapasztalható jelentős (20–50 százalék közötti) lakosságcsökkenés. A tervezet szerint az „önkéntes” időszak 2025 végéig tartana: azokat a településeket, amelyek addig nem illeszkednek be a településkategóriáknál megszabott mutatókba, „kormányzati kezdeményezésre” vonnák össze a szomszédos településekkel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1781
szavazógép
2016-09-07: Közélet - Fekete Réka:

Áll a munka a Gyöngyvirág utcában

A június végén megkezdett munkálatokkal alig haladtak, máris leálltak a gépek, a felásott utca közepén csövek, vezetékek éktelenkednek ki a földből, a környék lakói pedig nem értik, mi történik. A kivitelező a villany-, víz-, gáz-, távközlési vállalatokat hibáztatja, mert nem teszik rendbe a föld alatti összevisszaságot, emiatt nem folytathatja az útépítést, az önkormányzat szerint az érintett szolgáltatók a maguk módján tesznek-vesznek a helyszínen, a választ ellenben senki nem tudja, mikor lesz járható a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utca.
2016-09-07: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyen a városzászló sem loboghat

A városzászlót is el kellett távolítani a múlt héten a kézdivásárhelyi városháza homlokzatáról. A főbejárat fölötti városháza felirat eltüntetése és a székely zászlók leszerelése után a céhes város saját zászlaját sem használhatja.