FogathajtásBartha Eduárd Balkán-bajnok

2016. szeptember 12., hétfő, Sport

Marosvásárhelyen szeptember 9–11. között az országban először szerveztek háromcsillagos nemzetközi fogathajtóversenyt, ahol a romániai hajtókon kívül Magyarországról és Horvátországból is érkeztek versenyzők.

  • Bartha Eduárd két fogattal kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra
    Bartha Eduárd két fogattal kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra

 

A megmérettetés egyben az országos kettesfogathajtó-bajnokság döntője és Balkán-bajnokság is volt, ahol 17 fogat állt rajthoz, köztük a kökösi Farm utca 500. szám alatti Bartha-lovastanya fiatal fogathajtója, Bartha Eduárd is. A tavalyi ezüstérmes Bartha mindkét fogattal kiváló eredményt ért el, hiszen az egyikkel mindenkit maga mögé utasított, és Balkán-bajnoki címet nyert egyéniben és csapatban is Pál Attila és Pop Paul társaságában, míg a másikkal a harmadik helyen végzett, így mindkettővel kiharcolta a jövő évi világbajnoksági részvételt.
Eduárd a pénteki díjhajtásban az egyik fogattal a negyedik helyen végzett 53,80 hibaponttal, míg a másik fogattal a nyolcadik helyen zárt 57,34 hibaponttal. A szombati maratonhajtásban már előkelőbb he­lyezéseket ért el a fiatal fogathajtó: az első számú fogattal második (93,57 hibapont), a második számúval pedig harmadik lett (95,51 hibapont). A harmadik versenyszámban, vagyis a vasárnapi akadályhajtásban Eduárd egyik fogatával sem talált legyőzőre, és mind­össze 4,29 hibaponttal mindenkit maga mögé utasított, míg a másik fogattal másodikként zárt 5,76 hibaponttal.
Eduárd összetettben az első helyen fejezte be a versenyt 153,60 hibaponttal, őt követte a címvédő Rákóczi Gergő (154,42 hibapont), illetve a dobogó harmadik fokát is Bartha foglalhatta el (156,67 hibapont).
„Annak ellenére, hogy elsők lettünk, az országos kettesfogathajtó-bajnokságban nem értünk el helyezést, mert csak a bajnokság első fordulóján vettünk részt, és esetünkben legalább két fordulón helyt kellett volna állni. Egyszer a technika babrált ki velünk, hiszen Mezőhegyesre igyekeztünk, amikor elromlott az autónk, és nem értünk időben oda. Egy másik alkalommal pedig hazajöttünk Bethlenből, mert a bírók részrehajlóan pontoztak. Mindezek miatt idén nem sikerült megismételni a tavalyi eredményt, vagyis hogy ezüstérmesek legyünk az országos bajnokságban, de nem bánkódunk, mert Eduárd Balkán-bajnoki címet szerzett egyéniben és csapatban is, illetve két fogattal kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra” – mondta lapunknak Bartha Róbert fogattulajdonos, aki azt is hozzátette, hogy idén már nem lesz komolyabb versenyük, csak egy nem hivatalos akadályhajtó-versenyen vesznek részt az országban. (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1300
szavazógép
2016-09-12: Sport - :

Imreh arany-, Dániel ezüst-, Koncz bronzérmes (Triatlon)

A hétvégén Mamaia adott otthont az idei országúti triatlonbajnokság ötödik, egyben utolsó fordulójának, vagyis a Trichallenge elnevezésű versenynek, ahol több háromszéki triatlonista is próbára tette magát.
2016-09-12: Sport - :

Egy dobogós helyezés Nagyszebenből (Cselgáncs)

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK sportolói dobogós helyezéssel zárták szombaton a nagyszebeni cselgáncs Úttörő Kupát, amelyen tizenhárom országból közel 200 felnőtt és ifjúsági sportoló vett részt.