Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírbörze

2016. szeptember 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Gazdasági konferencia
A Romániai Magyar Üzleti Egyesület Magyarország kolozsvári főkonzulátusával és a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal közösen szeptember 23-án gazdasági konferenciát és üzletember-találkozót tart Kolozsváron. A rendezvény, amelynek fő témája: Digitális kor – digitális vállalkozások magyar, angol és román nyelvű (a szervezők biztosítják a fordítást). Jelentkezési határidő: szeptember 20., részvételi szándékát jelezze az office@hungarianbusiness.ro e-mail-címen vagy a 0748 100 255-ös telefonon.

Közgazdász vándorgyűlés
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghirdeti legrangosabb éves eseményét, az idén már huszonötödik alkalommal megrendezendő közgazdász vándorgyűlést. A jubileumi szakmai találkozónak rendhagyó módon nem egy erdélyi település, hanem a főváros, Bukarest ad otthont október 14. és 16. között, a konferenciára közel 30 szakembert és több mint 200 résztvevőt várnak a szervezők – tájékoztat közleményében a szervezet. Az idei vándorgyűlés címe Forte vagy piano? Románia gazdasági fejlődésének kilátásai, fő témája az ország makrogazdasági kilátásai a közeljövőben. A plenáris előadásokon kívül öt tematikus szekcióban, előadások és műhelymunkák során neves szakértők segítségével próbálják áttekinteni az ország makrogazdasági kilátásait és lehetőségeit. A vándorgyűlésre október 11-ig lehet bejelentkezni a vandorgyules.rmkt.ro honlapon, szep­tember 16-ig kedvezményes áron regisztrálhatnak az érdeklődők.
Javítottak az előrejelzésen
Felfelé módosította romániai gazdasági előrejelzését az ING: 4,2 százalék helyett 5,2 százalékos növekedést vár 2016-ra, miután az első hat hónap eredményei jobbak voltak a vártnál. Az első félévben a bruttó hazai termék (GDP) nyers adatként 5,2 százalékkal nőtt, reálértékben elérve a 323 milliárd lejt. Az ING elemzői arra számítanak, hogy jövőre lelassul a GDP bővülésének üteme, az első félévre 4,3 százalékos, a másodikra pedig 3,4 százalékos növekedést jeleznek előre. Ami a monetáris politikát illeti, a pénzintézet szakértői arra számítanak, hogy a Román Nemzeti Bank a jelenlegi 1,75 százalékos szinten tartja az alapkamatot 2017 harmadik negyedéig, akkor viszont 2 százalékra emeli, és jövő év végére már 2,25 százalékos lesz az alapkamat. A prognózis szerint a lej az idei év végéig erősödni fog az euróhoz képest, a lej/euró árfolyam pedig 4,4 lejes szint körül alakul. Az erősödés jövőre is folytatódik. Jelenleg 4,45 lej egy euró.
Csökkentek a fogyasztói árak
0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak augusztusban a fogyasztói árak, mint egy évvel ezelőtt – közölte az Országos Statisztikai Intézet.  12 hónap alatt a termékek és szolgáltatások 40,4 százalékának 0 és 2,5 százalék közötti ütemben csökkent az ára, ugyanakkor viszont a termékek és szolgáltatások 12,2 százaléka 2,5 százalékot meghaladó ütemben drágult. Az éves inflációs ráta (2015 szeptemberétől 2016 augusztusáig) az előző tizenkét hónaphoz mérten (2014 szeptemberétől 2015 augusztusáig) a fogyasztói árindexszel számolva mínusz 1,8 százalékon állt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2250
szavazógép
2016-09-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Olcsóbb lesz-e a külföldi hívás?

Éles kritikák miatt visszavonta a roamingdíjak eltörlésére tett javaslatát az Európai Bizottság – jelentette be brüsszeli sajtótájékoztatóján Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője.
2016-09-14: Kitekintő - :

Kizárná Magyarországot az EU-ból

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint Asselborn „kioktató, nagyképű, frusztrált”. A luxemburgi diplomata kijelentéseire Ausztriában, Csehországban, Németországban is reagáltak.