A Dunába vesztek

2016. szeptember 14., szerda, Belföld

A Dunába fulladt két menekült, miközben Romániába próbált jutni, öt személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A két holttestet – egy 27 éves férfit és egy öt éves fiút – Bulgária északnyugati részén vetette fel a víz. A hatóságok még két fiút, két lányt és egy férfit keresnek, akik megpróbáltak átjutni Romániába, és azt feltételezik, hogy életüket vesztették.

 Négy külföldi állampolgárt őrizetbe vettek, miután partot értek a bolgár part közelében található Dobrina szigetén. A feltételezések szerint iraki származású külföldi állampolgárok azt mondták, hogy több személy is megfulladt egy szeptember 8-ai baleset nyomán. A migránsok összesen 88 ezer dollárt fizettek, hogy csónakkal Romániába szállítsák őket, azonban az egyik csónak felborult.
Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét, azóta a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti. A járőröket a szerb–román–magyar hármas határ közelében a legkorszerűbb eszközökkel – hőkamerákkal, éjjellátókkal, terepjárókkal – szerelték fel, kutyáik is vannak. Azóta száz határsértőt fogtak el a román hatóságok, egész évben pedig 230 Afrikából, illetve Ázsiából érkezőt tartóztattak fel, főként a hármas határ közelében. Petre Nicola rendőrségi szóvivő szerint a román hatóságok észlelik a jeleit annak, hogy a területen embercsempészek dolgoznak. Az elmúlt időszakban többször sikerült is ilyen csoportokat leleplezni. Romániában embercsempészet miatt kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2016-09-14: Belföld - :

Közös múlt, közös jövő (Hollande Romániában)

Európának új korszakra van szüksége védelmének megszervezése és finanszírozása terén – hangoztatta Francois Hollande francia államelnök tegnap Bukarestben, miután Klaus Iohannis államfővel tárgyalt. Ez alkalommal Klaus Iohannis a legmagasabb román állami kitüntetést – Románia Csillaga Érdemrend a lánccal – adományozta vendégének „a román történelem és kultúra iránt tanúsított megértésért és érdeklődésért”.
2016-09-14: Belföld - :

Sürgetik a regionális kórházakat

Két és fél éven belül meg kell épülnie a craiovai, a kolozsvári és a jászvásári regionális kórháznak – jelentette ki Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter tegnap egy szakmai konferencián. „A három regionális kórházról van szó, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság. Mandátumom végéig előkészítjük a műszaki terveket, és ha úgy dolgozunk, ahogy kell (…), két és fél éven belül meg kell épülniük” – mondotta.