Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

JegyzetAz összefogáson áll a gazdaképviselet

2016. szeptember 20., kedd, Gazdakör

Beigazolódott a papírforma, az RMDSZ megyei küldöttgyűlése elfogadta a szövetség háromszéki képviselő- és szenátorjelöltjeinek listáját, abban a sorrendben, amelyet már korábban nyilvánosságra hoztak.


A képviselőlista negyedik helyére kerülő jelölt kilétéről külön is szavazott a küldöttgyűlés. Két személy – az erdővidéki Pál-Szilágyi Zoltán elektromérnök és Kön­czei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője – között kellett dönteniük a küldötteknek. Könczei elsöprő győzelemmel, a szavazatok több mint nyolcvan százalékával „nyerte el” a képviselőjelöltek listájának negyedik helyét. Nem biztos befutó helyezés ez, de nagy előrelépés a gazdatársadalom számára. Egyrészt igazolta, hogy a háromszéki politikum kezd odafigyelni az agrárium szereplőinek igényeire, a szövetség helyet adott jelöltjüknek a parlamenti listán. Másrészt, hogy a kis és nagy termelők, farmerek összefogtak, és saját érdekük érvényesítésére a politikában is szót kérnek – olyan személy támogatásával, aki valóban ismeri a gondokat, személyes kapcsolatban áll a gazdákkal, s nem utolsó- sorban eddig is bizonyította,  akar javítani a pillanatnyi mostoha körülményeken.
Hogy befutó vagy sem a negyedik hely, az kérdéses. Elméletileg kevés az esély, matematikailag van lehetőség rá, hogy képviselői mandátummá változzon. Minden a szavazatok számától függ. Ha az összefogás és érdekvédelem jegyében a gazdatársadalom tömbben mozdul meg, egyöntetű voksát adja a szövetség listájára, akkor a helyzet nem reménytelen. Mi több, akár a román többség lakta vidékekről is érkezhetnek szavazatok. Például Bodza-vidékről, ahol ugyancsak kiábrándultak a saját képviseletből a gazdák.
A kocka el van vetve, a gazdák mozgósítása hozhatja a negyedik képviselői széket, amelyet igen jó bizonyítvánnyal rendelkező mezőgazdasági szakember foglalhat el.
Ha nem is lesz meg a gazdák képviselői mandátuma, csüggedni semmiképp nem érdemes, még nincs minden veszve. Ezen túlmenően is számos tisztség van, mely révén bele lehet szólni a törvények, rendelkezések alakulásába, képviselni lehet a gazdaérdeket, információkkal, jó tanácsokkal lehet segíteni a háromszéki agráriumot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2016-09-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Összesített az kifizetési ügynökség

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) tájékoztatása szerint szeptember 16-áig a 2015-ös támogatási kérések 98,56 százalékát kifizették, azaz 944 075 gaz­dából eddig 930 488 kapott pénzt. A 2016-os támogatás országos összértéke meghaladja a kétmilliárd eurót, ebből 1,96 milliárdnak megfelelő lej érkezett meg az igénylők számlájára. A támogatások forrása az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, valamint az országos költségvetés.
 
2016-09-20: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázattal a helyi termékekért (Vidékfejlesztés)

A napokban értesültünk, hogy a Vidéki Beruházások Kifizetési Ügynökségének honlapján (www.afir.info) a „Támogatás az élelmiszer-ipari termékekkel való ellátásban szereplők közreműködésére” (16.4) intézkedés pályázati eligazító füzetének egy újabb, most még csak tanulmányozható változata jelent meg. Ez arra utal, hogy valószínűleg még ebben az évben újraindítják az intézkedés pályázhatóságát. Ennek lehetőségéről Szakál Andrást, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatóját kérdeztük.