Robbantás Budapesten

2016. szeptember 26., hétfő, Kitekintő

Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat este fél 11-kor a Teréz körút 4. számú ház földszinti üzlethelyiségénél. A Teréz körút és a Király utca sarkán történt robbanásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg, egy nő és egy férfi. Mindkettejüket kórházba szállították. A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem zárja ki a terrorcselekmény lehetőségét sem.

A robbantásban a környéken álló autók is megrongálódtak, több lakás ablaka betört. Tűz nem keletkezett. A Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint a rendőrség több ember sérelmére elkövetett emberölés gyanújával nyomoz.
Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel – mondta Ladocsi Attila igaz­ságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában. A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, „és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel”. Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag. A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.
A HVG.hu értesülése szerint lehetséges, hogy kifejezetten a két járőrt vették célba a robbantással. A lap egy, a kezében zacskót tartó alakról ír, akit állítólag a robbantást megelőzően a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban láttak, aki miután a járőrök elhaladtak előtte, valamit utánuk dobott. Ezután két-három másodperccel később bekövetkezett a robbanás. Az alak átment az út túloldalára, miközben végig a sérülteket nézte.
A rendőrség a vasárnap esti sajtótájékoztatón 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a szombat éjszakai robbantás gyanúsítottjának felkutatására. Az elkövető 170 centiméter magas, 20–25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi – jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2016-09-26: Kitekintő - :

Orbán: Magyarországot becsapták (Migrációs csúcstalálkozó Bécsben)

A migránsok kötelező befogadását előíró kvóták ügyében egész Magyarországot becsapták egy bonyolult európai jogalkotási rendszerben – mondta Orbán Viktor a bécsi migrációs csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. A kormányfő szerint egy új európai védelmi vonal kijelölését tartalmazó vészforgatókönyv kidolgozására van szükség arra az esetre, ha bármilyen okból ellehetetlenülne az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás. A találkozón Angela Merkel német kancellár is ott volt.
2016-09-26: Közélet - :

Felmérés a magyarság helyzetéről

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) Budapesten tartott munkaülést szeptember 23-án délután a várbeli Magyarság Házában. Egyebek mellett megtárgyalták a KMAT monitoringrendszerének kérdéseit, megejtették az elvégzett állapotfelmérés kiértékelését, áttekintették a különböző együttműködési formákat és lehetőségeket, illetve megtartották a tisztújítást. Ez utóbbi eredményeként újraválasztották a tanács elnökévé Tőkés László püspököt, európai parlamenti képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét.