Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nobel-békedíjas a kolumbiai elnök

2016. október 8., szombat, Kitekintő

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kétszázezernél több halálos áldozatot követelő, több mint ötven évig tartó kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért – jelentette be tegnap a Norvég Nobel-bizottság Oslóban.

  • Juan Manuel Santos
    Juan Manuel Santos

A testület döntése meglepetést jelent, mert sokan úgy vélték, hogy a baloldali gerillákkal kötött békemegállapodás népszavazáson történt minapi elutasítása miatt a díjra korábban esélyesnek tartott latin-amerikai ország kikerült az esélyes jelöltek közül.
Kaci Kullmann Five, a bizottság elnöke az idei díjazott megnevezésekor azt is közölte, hogy a díj egyben tisztelgés a kolumbiai nép előtt, amely a nehézségek és megpróbáltatások dacára sem adta fel az igazságos békébe vetett reményt, illetve nem utolsó- sorban tisztelgés a polgárháború megszámlálhatatlan áldozata előtt. A testület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Santos kezdeményezte a megállapodással zárult béketárgyalásokat a kolumbiai kormány és Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillacsoport között, és állhatatosan küzdött a békefolyamat sikeréért. Tisztában volt azzal, hogy a megállapodás megítélése ellentmondásos, és tevékeny szerepet játszott abban, hogy a kolumbiai szavazók lehetőséget kaphassanak arra, hogy népszavazáson mondjanak véleményt róla. A Nobel-bizottság vezetője kitért arra is, hogy Santos szándékaival ellentétben a kolumbiaiak szűk többsége népszavazáson nemet mondott a békemegállapodásra, ami miatt nagyon bizonytalanná vált Kolumbia jövője, és ismét fennáll a valós a veszélye annak, hogy megreked a békefolyamat, és fellángol újra a fegyveres konfliktus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2016-10-08: Belföld - :

Tőkés László bemutatta Csűry besúgói jelentéseit

Brosúrát jelentetett meg Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azokból a jelentésekből, amelyeket – állítása szerint – Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK) újabb mandátumra pályázó püspöke adott egykor a kommunista politikai rendőrségnek.
2016-10-08: Belföld - :

Mogherinit fogadták

Az Európai Unió stratégiájának kulcseleme a béke, a stabilitás és a biztonság elősegítése mind szomszédságában, mind távolabbi partnereinél, de nem az unió militarizálása a cél – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap Bukarestben, miután Lazăr Comănescu külügyminiszterrel tárgyalt.